Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 1

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (181)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sem tam něco vzbudí moji zvědavost, že je to výrazný, diskutovaný a třeba kontroverzní, ale zrovna Saltburn vážně nebyl moc zajímavý, dost dekadentní a nihilistický. Jasně - lehce uhrančivý art, Keoghan do role vychcanýho parazita dobře sedí, prostředí privilegovaných snobů má vždy svůj divný appeal, ale v součtu nic moc působivý, pobuřující a nebo podnětný... meh. ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Film je podľa mňa trošku pre-hype-ovaný. Obsadenie a herecké výkony, zasadenie deja, hudba, vizuál, kamera (tá zmena formátu bola vítaná)- toto všetko je skvelé. Prvý dojem bol asi na 5 minút "wow", ale po tých 5 minútach som sa začala zamýšľať nad niektorými momentami a zistila som, že veľa vecí bolo vlastne dejovo dosť zvláštnych. V podstate to bola všetko len kôpka lží s pozlátkou na vrchu. A ja som to prekukla. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Je to kritika privilegií? Je to drama o závislosti/posedlosti? Je to upozornění, že jsou tu i tací, kterým se nedaří začlenit do kolektivu? Oliver, pilný a nevýrazný student Oxfordu i sociální vyděděnec tvrdící, že má temnou minulost zahrnující drogově závislé rodiče a ne zrovna dobrou finanční situaci. Felix, nijak snaživý student Oxfordu, pohledný a všemi oblíbený spolužák, jehož rodina žije v honosném sídle se služebnictvem. Má to, co Oliver mít pravděpodobně nikdy nebude. Felixe přesto zaujme a po tragédii v Oliverově rodině jej pozve na léto do titulárního rodinného „paláce“. Jeho rodiče jsou posedlí novými lidmi, tedy dokud je nepřestanou nudit. Čeká nás dvouhodina plná excesů, posedlosti, falše a destrukce. Vizuálně je to vážně radost, obsahově to ale bude pro diváka oříšek. Šokující scény (olizování odtoku vany, hra na upíra, leháro na hrobu) působí samoúčelně, s charaktery postav tvůrci pracují docela bídně. Postrádají hloubku i logiku, příbuzní Felixe jsou karikaturou aristokratické rodiny. Dynamika mezi různými hráči je zajímavá jen místy. Je to celé jakési prázdné, ač se to neustále tváří jako něco výjimečného. Druhý kus režisérky Emerald Fennell chce být stylovým i provokativním pohledem na vyšší třídu. Jenže tlačí na pilu až moc, a po vzoru mnohých kolegů až příliš okatě křičí do světa, že je krůček od geniality. Není. Je to hra na kočku a myš, je to hra o odhazování masek. Oba ústřední hrdinové vytvářejí dynamiku třídního rozdílu, je mezi nimi napětí a brzy pochopíme, zda je Oliver skutečně jen letošním modelem. Nudit jsem se nestačil, ale v mnohém Saltburn nedokáže uniknout tíze své „neplnosti“. Tři až čtyři hvězdy. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Proč musel být hlavní hrdina hnusný slizký mongoloidní kluk, to jsem nepochopil. Že by pak mohl být pro někoho i sexuálně přitažlivý, to mě taky dost zaráží. Nicméně dnešní otevřená společnost, a má to podložené mnoha rovněž otevřenými studiemi, Vás přesvědčí o tom, že když se uprostřed noci probudíte s opicí na hrudníku, tak první, co se vám přihodí, bude velmi silná erekce.  A pak už to půjde ráz naráz. Jinak je to  hezká variace na Ripleyho a spol, jak už tu několikrát zaznělo, patřičně hodnotově vyprázdněná, úchylná, vlhká a odporná.  Tři. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale přes kvalitní řemeslo mě to vlastně ničím nezaujalo. Moc to připomíná mix filmů a knih které, samy o sobě, dané motivy zpracovávají o poznání lépe+ mám nějakej problém s xichtem B.Keoghana a dvě hodiny na něj koukat v jeho nejodpudivějších kreacích bylo fakt utrpení (zkouším to ale do hodnocení nepromítat). ()

Galerie (57)

Zajímavosti (28)

  • Vo videorozhovore s Margot Robbie, ktorá bola tiež jednou z producentiek tohto filmu, Carey Mulligan povedala, že úloha, ktorú jej pôvodne ponúkla Emerald Fennell, nebola tá, ktorú nakoniec hrala. Mulligan si prečítala scenár a zistila, že chce hrať inú postavu a keď to povedala Fennell, tá súhlasila, a tak bola nakoniec preobsadená. (Arsenal83)
  • Pri písaní filmu chcela Fennell ukázať, ako sympatizovať s nesympatickými ľuďmi: „Sú to tie druhy ľudí, ktorých nemôžeme vystáť, tie druhy ľudí, ktorí sú odporní - ale ak ich dokážeme milovať, ak sa dokážeme do nich zamilovať, ak dokážeme pochopiť, prečo je to také lákavé, napriek jeho hmatateľnej krutosti a nespravodlivosti a určitej divnosti, ak toto dokážeme, tak je v tom taká zaujímavá dynamika." (Arsenal83)
  • Emerald Fennell uviedla, že považuje Saltburn za „upírsky film“, aj keď príbeh nemá nadprirodzené prvky. Aj preto je vo filme replika, kde Oliver (Barry Keoghan) hovorí o sebe ako o upírovi. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama