Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 3

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (184)

anais 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahrané a mistrovsky záběrované vyprávění, které se v poslední třetině až příliš spolehne na efektní obrázky a bizarní situace, díky kterým se vytratí jakýkoliv emociální dopad, soucítění a napojení na postavy. Z počátku mě film vedl a byl jsem ustavičně překvapován vývojem. Ve chvíli, kdy vám to všechno dojde (každému asi jindy), začne být všechno tak trochu jedno. Nemám problém s tím, že se jedná o variaci na Talentovaného pana Ripleyho - film je vyprávěný jinak, a v mnoha ohledech je originální. V jeden moment se však změní ve vyprázdněnou obrazovou exhibici, zatímco starší film se poctivě věnuje postavám a mnohem lépe zafunguje v emoční rovině. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Druhé filmy režisérů a režisérek, kteří za své prvotiny shrábnou oscarová ocenění a nominace, bývají vždy napjatě očekávány, v případě Emerald Fennell pak může být řada lidí nepříjemně šokována, že Saltburn je v podstatě brak. Degenerovaná travestie bez životných postav, jejichž chování nemá mnoho společného se skutečností, zato se spoustou na první signální provokativních scén. Vadí to? Mně vůbec. Protože takhle načančaný a formálně vyšňořený brak nevídáme často. Jeden z nejstylovějších filmů roku, na druhou stranu si dokážu představit, že pustit si ho v jiné náladě, mohl by mě dost intenzivně štvát. ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele

5/10. Pro mě osobně nezajímavá pozéřina, která je dobře natočena a obsahuje několik působivých scéna a úhlů, ale ve svém nitru je prázdná a zapomenutelná. Zároveň dokážu pochopit lidi, kterým se to líbí tak moc, že se to zařadí do jejich žebříčků nejoblíbenějších filmů roku 2023. Dejte tomu šanci a uvidíte, do jaké skupiny se zařadíte. Soundtrack, kamera, střih i herecké výkony na dobré úrovni. Film který bych při premiéře viděl nejraději v kinech, nikoliv na Prime Video, ale It Is What It Is... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Extrémní podivnost. Hodně netradiční a originální námět evokující jeden velký podivný bizár se nakonec vyklubal v dost šikovnou hru s divákem, ve které je vidět zábavnost, kreativita, vtahující vizuální styl i šmrnc. Od začátku totiž divák netrpělivě čeká, co vše tady bude špatně a jakým směrem se film nakonec vydá, jelikož zpočátku vlastně vůbec nemá tucha, o co tady jde. Herecká dvojka je stejnětak dost výživná a musím říct, že takhle perfektně zahranou hlavní postavu jsme na plátně už taky nějakou dobu neviděli. Líbí se mi bohaté změny stylů, držení diváka v nevědomosti ohledně dalšího vývoje a dost možná i konečná "obyčejnost" celého příběhu, která z filmu dělá vlastně celkem uvěřitelnou fucked-up zábavu pro diváka znuděného klasickým hollywoodským mainstreamem. Zkrátit od 20 minut a trochu méně toho doslovného konce, ve kterém nám z nějakého důvodu museli tvůrci ukázat, co že se tedy vlastně stalo, a to i přestože to bylo dost očividné a jasné i bez toho, a byl bych ještě spokojenější, nicméně i tak je tedy Saltburn tím lepším, co se za poslední dobu urodilo a dost jsem si užíval celkový průběh, rád jsem sledoval tuhle snobskou bohatou rodinu v jejich sídle a ještě radši přerod ústředního šprta v... no uvidíte sami. Svěží závan, kvalitní filmařina a Barry Keoghan je zde doslova výborný. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zvěsti o kontroverzích a excesech se za mě nepotvrdily, Saltburn je velmi klasicky vystavěné vyprávění postavené na zrcadlení dvou ústředních postav a také dvou třídních světů, které se po dvou třetinách obrací na hlavu a poodkryje pravé záměry (jež zcela vysvětlí až v závěrečné polorekapitulaci). Podmanivě stylizovaný film o tom, jak dogmatizované boháče jejich okolí podprahově využívá, jehož satirickou artikulaci povyšuje na hutnou psychologickou partii hlavně Barry Keoghan - nelepší herec své generace, který ještě dokáže velké věci. Tady mu navzdory nečitelnosti jeho postavy snadno propadneme, jelikož slouží také jako objektiv do světa přetvářejících se školních institucí a ne tak pozérského prostředí majetné smetánky, která si svou pozici alespoň přiznává. Motivace infiltrujícího se hrdiny sice nejsou úplně jasné, ale jednotlivé postavy tu stejně jsou jen nositeli vnějších významů a nelze je brát úplně vážně. Spojení temného dramatu, ironie a cynismu je každopádně moc povedené a rád se k tomu někdy vrátím. Nemluvě o tom, co i v menších situačních rolích svedou herci jako Richard E. Grant nebo Rosamund Pike. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (28)

  • Film sa zameriava na výstrednosť a posadnutosť, o čom Fennel povedala: "Čerpala som zo svojej vlastnej skúsenosti ako osoby, ktorá zažila v určitom čase života to absolútne šialené zovretie posadnutej lásky. Samozrejme som to nezažila v tej miere, ako sa to deje ľuďom vo filme." (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno