Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Řekneme si dnes A a za pět let si to rozmyslíme a řekneme B. Případně C. Hyperkorektnost. Všude. V posteli, ve "vztahu", protože o tom tam vlastně pořádně nemůže být řeč, když je hlavní hrdinkou asociální lesba, která si hraje na umělkyni a myslí si, že se z ní každý po*** a posadí na zadek. Nejde o znásilnění jako takové, ani o násilích na ženách, o němž se nemluví, nebo traumatu, tady jde opět jen o hyperkorekci, protože to je děsně trendy -chodit kolem všeho po špičkách, protože takhle se to dnes dělá. Ve všem, všude. Po filmařské stránce výtku nemám, obsahově s tím prostě nesouhlasím. ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Tento projekt ČT se ohromně povedl. Po vydání TBH jsem měl obavy, že tohle bude další várka nereálných dialogů a hloupých postav. Opak je ale pravdou. Přestože je seriál celkem zbytečně natáhlý, dobře se na něj kouká. Zpracování tématu znásilnění je oříškem a tedy se tvůrcům velice povedl. Musím vyzdvihnout casting, protože jsou postavy povedeně obsazené a mladí herci jsou prostě skvělí! Kdyby tohle byla vlajková loď iVysílání místo TBH, mohla by být ČT víc než pyšná. Do toho, více takových skvělých projektů! ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře udělaný. Jen spolu ty lidi jaksi málo mluvili… Ďábel se skrývá v detailech a na všem záleží. Proč nikoho nezajímaly jemný nuance průběhu oné osudové noci..? P.S.: Bylo by to ještě zajímavější, kdyby to v průběhu přípravných prací nad vydáním knihy zajiskřilo mezi Terezou a redaktorkou z nakladatelství. P.S.2: Ten podpis pod souhlasem s pohlavním stykem nevnímám jako špatnej vynález. Z toho aktu se vytratí člověčina, ale máme tohle zapotřebí..? ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálu mám velmi smíšené pocity. Ale už chápu, proč se chystá legislativa pro "písemný souhlas k sexu". Ikdyž v tomto případě by nejspíš podpořil právě Davida, neboť si to rozmyslela ve chvíli, kdy už by to bylo podepsané... Nicméně co mohla čekat, když mu posilněná alkoholem vlezla do postele a až tam si to rozmyslela? Tak jo, tak se teda dnes vklidu vyspi a zítra to zkusíme znova...? Zároveň i v tom stavu měl repektovat její STOPku... Podstata problému ale tkví ještě někde úplně jinde - že sex na jednu noc je v dnešní době považován za normální. A k tomuto by vůbec nedošlo, kdyby - k tomu vůbec nedošlo. Ale oba s tím dlouho souhlasili a i ona udělala vše pro to, aby se to stalo a pak se diví... Ale seriál nechápu ani dál. Proč je "útočník" zasazen do podporující rodiny, zatímco "oběť" do prostředí nemilujícího? A oběť si kdovíjak dlouho vydržuje zase svou oběť... Alespoň závěr je solidní, i když smutný. Útočník se ukáže jako chlap, oběť se přeci jen také zarazí a nedokoná zničující skutek... Ale oba mají životy alespoň na nějaký čas opravdu zkažené... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Hodně realisticky a sympaticky natočený seriál o ožehavých tématech, o kterých se moc nemluví. Hlavní postavy jsou poněkud natvrdlý kluk, který ani neví, jak má vypadat milování, aby to nebylo znásilnění, a holka, která se snaží vyrovnat se svým traumatem, ale nechá se manipulovat knižní redaktorkou, která dělá všechno jen horší. Plus rodiče obou protagonistů a klukova snoubenka. Vše skvěla napsáno a zahráno. Skvěle vybraní neznámí herci (a Vodochodský, ten je teď všude). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama