Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to roztomilá hudební pohádka, natočena s minimálním rozpočtem, což děckému divákovi je šumafuk. Samozřejmě, že nemůže konkurovat pohádkám typu "Pyšná princezna" nebo "Byl jednou jeden král" atd.... Tyto pohádky byly i svými dialogy dělány pro větší děti a dospělé. Scénář pana Chaloupky neoplývá bůhví jakým vtipem, ale v dnešní době nezaměstnanosti opět vypadá jako agitka pro mladé lidi. Jenže jako pokoukání je to tak pro děti do 10.let. Hudba a písničky velmi pěkné - vlastně tohle proslavilo tuto pohádku, že i po 27 letech se na to můžeme podívat. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Rok před tím nežli jsem se narodil, vzniknul tento studiový skvost plný laskavého humoru a písniček, které si pobrukují celé generace :) krásná, kouzelná, jednoduchá, zatraceně pohádková pohádka :) naprosto skvělej mistr Menšík, Bohdalová, Čenský a Andrlová a v neposlední řadě opravdu nechápu jak dokázal pan Svěrák a Uhlíř vtěsnat tolik luxusních písniček, které zná snad každý :) do tak krátkého příběhu. Dávám 6 hvězdiček :) ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Srdcovka už od dětství. Není v tom nostalgie, líbí se mi to pořád stejně. Jen mi doteď nedocházely dvě věci - že má ta pohádka tak chmurně melancholický prolog a že vlastně ani netrvá ani hodinu, byť je tak nadupaná, že pocitově přijde mnohem delší. Líbí se mi, že písničky zpívali samotní herci, přijde mi to přirozenější. Andrlová zpívala fakt dobře. A nedivím se, že se do ní Čenský bouchl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Podle mě naše nejlepší televizní pohádka. Nejsilnější a nejdojemnjěší začátek, jak jsem kdy v pohádce viděl - úvod, rozhovor při hraní šachu a v následné scéně. Vtip, humor, chytlavé písničky a hlavně, skvělí herci v hlavních rolích, především dvojice Menšík (nejlepší král, kdyby to šlo, volil bych Menšíka na hrad :-) ) - Bohdalová. Skvělé hlášky ("To urážím dudky, protože dudek je proti němu rozjiskřené odpoledne!" :-) ), princ Bachacha, Mireček s gongem, roztomilá Ivana Andrlová...jsem nadšen a dojat zároveň. Když vidím, jak se dnes (2012) pohádky modernizují a přitom zde již před více než třiceti lety hrála princezna na elektrickou kytaru...škoda jen toho nevyřešeného konce v současné době. Zamýšlím se nad tím, čím to je, že dokáže vtipný scénář a Vladimír Menšík udělat ze studiovky se třemi chudými scénami nádherný pohádkový klenot. Asi jsem si sám odpověděl. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem neměl rád to, čemu se říkávalo "televizní inscenace" - kašírované místnosti, zdi, cokoliv, co svou umělostí v mých očích kazilo veškerou snahu autorů a herců o nějaký příběh. Ale tahle pohádka mne tehdy překvapila. Téhle, snad jediné z té doby, jsem odpustil ty odpudivé kulisy a užil jsem si ji a nebylo to naposledy. Je to herecký koncert několika osobností, zlidovělých písniček od mistrů Uhlíře a Svěráka a příběhu jednoduchého, ale vtipného. Za tento nenápadný malý a stále živý skvost, z dílny Československé televize, plný počet bodů:) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Petra Obdržálka i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)
  • V titulcích je chybně uvedené jméno herce, který ztvárnil pana rádce. Uvedeno je Josef Čáp místo Bohuslava Čápa. (ČSFD)

Reklama

Reklama