Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (837)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dobrý to je... a dokážu to říct vlastně i bez dovětku "na české poměry".  Ono, s tímhle dovětkem je to totiž přímo úžasný, a čeští návštěvníci kin by měli autorům líbat boty za to že mezi ně vyslal takhle na Česko unikátně vážné, audiovizuálně kvalitní, a příběhem ambiciozní sci-fi. Krásný důkaz že čistokrevně žánrový thriller ani v našem prostředí vůbec nemusí působit směšně - jen si pak musím nutně posteskout jakto že takové tu nevznikají tři do roka. Prachy by to na to byly, zájem publika... no uvidíme za pár měsíců až tohle půjde do široké distribuce. Teď k filmu - námět s oživováním připomene fantastický seriál Altered Carbon, který stihl vyjít během těch devíti let kdy byl Bod obnovy v produkci a, jak říkal režisér při diskuzi, jim na mezinárodním trhu trochu sebral vítr z plachet, ale každopádně není to kopírka, jdou vlastní cestou, a svůj futuristický cyberpunkový svět mají originální a dobře promyšlený. A hlavně tohle není punkový exploitation bordel jako Altered Carbon (česky láskyplně pojmenovaný Půjčovna masa), ale seriozní detektivka s příchutí klasických korporátních konspirací (vložte povinné aluze na Blade Runnera a Minority Report). Méně nahoty a akce, více zamotanější příběh. Ten příběh dává smysl, baví když se odkrývají jeho vrstvy a worldbuilding je tu překvapivě excelentní, a stihne nadhodit i nějaké ty hlubší myšlenky o možných dopadech technologie na společnost... ale co nefunguje zdaleka ideálně, je jeho dramatické podání.  Tady filmaři narazili na své limity a nedostojí svým ambicím - je jasně vidět velký potenciál, ale ty potenciálně silné momenty a motivy vyšumí do ztracena, odhalení se zbytečně avizují předem a tragičnost některých situací nedokáže režie dostatečně prodat.  Možná je to relativní nezkušeností debutujícího režiséra? Snad ve svém dalším filmu se nebude bát přitlačit na pilu víc a emocionální impakt narace ještě dopiluje.  A imo až moc si vypomáhají parafrázemi kultovních žánrových filmů (Ghost in the Shell, Matrix, Blade Runner, etc) místo aby ten svůj originální styl středoevropského cyberpunku drželi pořád. Fanouška žánru to u srdíčka zahřeje, ale je to jen berlička bez které by se dalo obejít.  I přes to jsem za tenhle film pořád hrozně rád. Kultovní klasika to asi nebude, nicméně zázrak v rámci České kinematografie je to pořád - a všichni na to proboha jděte, ať máme víc takových.  8/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Bod obnovy je z hlediska výpravy, speciálních efektů a celkového vyobrazení atmosféry a fungování svého světa na poli českého filmu rozhodně jedním z pozoruhodnějších počinů posledních let. Je však velká škoda, že při tom všem mu podráží nohy dost tuctová zápletka a nedomrlý scénář, který když svlečete od všech těch vizuálních lákadel, nenabídne vám nic víc než banální krimi televizního rázu a k tomu variace na motivy, které jste viděli už v jiných, často lepších filmech (hodně se s tímto dílem bude skloňovat třeba Minority Report). Snahu cením, ale dalo se to o hodně víc vyladit. [KVIFF 2023] ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ode mě velká pochvala! A žádné že laskavá. Krásný biják! Vymazlený casting, to předně. Každý jeden z aktérů, který se objeví před kamerou je atraktivní a odvádí hereckou excelentní práci. Andrea Mohylová je TOP! Neznala jsem, ale dávno se mi nestalo, že vidím naši mladou herečku, která vystupuje bez afektu a manýr, naposled Zuzka Konečná v Budiž světlo, za což ostatně získala Slnko v sieti, Andrea Mohylová je mimořádně zajímavá, tohle jí sedlo. Dále luxusní kombinace výrazných tváří Karla Dobrého, Jana Vlasáka, Milana Ondríka, Václava Neužila, Richarda Stankeho, Ivety Duškové, Matěje Hádka, atd. Užívala jsem si je, jako dávno ne!  Navíc konečně se jede na vlně, kdy Slováci mluví slovensky a Češi česky, snad se blýská na konec Burešů a šišlajících Darinek, které neumí české š, č, ž plus správný akcent ani po sto letech života u Vltavy, konec dabování Jiřího Bartošky do slovenčiny a obráceně, kamera top, make-up maximální pochvala, skvěle upravení, dávno jsem takto brilantní práci na plátnech v českých, byť koprodukčních, filmech, neviděla, lokace, výprava, dialogy, kvalitně odvedená režisérská práce, střih i scénář. Nesouhlasím s kritikou, že příběh pokulhává a že už to tady bylo a podobně, za roky kinematografie už tady skutečně bylo vše, ale já se řadím k těm, kterým extravagantní výstřelky, vzniklé jen proto, že to tady ještě nebylo, málokdy ulahodí, respektive velmi zřídka mi dopřejí pohodový filmový zážitek, pokud ano, většinou se jedná o kolosální projekty megalomanských zahraničních produkcí, ale tady je řeč o vcelku komorní česko-slovensko-polské trošku Gattace, která je velmi vkusně vypiplaná, citlivě nasnímaná, má tempo vhodné pro široké spektrum diváků, rozumně nakládá s násilím, je vizuálně podmanivá, s krásnou hudbou i závěrečnou skladbou Káči a 518, čili věřím, že tohle dokáže oslovit i diváky, kterým žánr sci-fi k srdci zrovna nepřirostl. Bodu obnovy přeji mnoho spokojených diváků ve všech koutech světa, kam jejich distribuce film zakoupily (že jich je luxusní řádka) a Robertu Hlozovi mnoho dalších úspěchů. Jo a nemusíme se bavit o srovnání s celou řadou stupidních, splývajících kravin, které české a slovenské produkce chrlí roky, kdy člověk strká hlavu studem pod sedadlo a nemíní je ocenit ani z nelaskavější slušnosti, či z osobních vztahů k aktérům, kteří to kvůli složenkám vzali... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hned první záběr s zimmerovskou hudbou ohromí, uvědomujíc si, že jde o český film. Monumentální exteriérová výprava se skvělým dizajnem, včetně aut, hologramů či digitálních obrazů je v Bodu obnovy na světové úrovni. Dějově by nevadilo že jde pouze o kriminálku ve sci-fi prostředí. To byla i Minority Report. Handicapem je snaha držet diváka v non-stop napětí neustálým, často zbytečně kličkujícím řešením zápletky skrze dialogy, dialogy a další dialogy. Bez originálního a údernějšího vtažení do děje jsem nebyl ochotný (a v rámci noční festivalové projekce po celém dni ani schopný) tu překombinovanost pobrat. Příště přijít s originálnějším námětem, ubrat kecání, vybalancovat oddychovými pasážemi s poznáváním postav a bude to pecka. Klidně jako filmová série se stejnou slečnou detektivkou. Je dobře obsazená, dobře se na ní kouká a její postava vybízí k rozvinutí. [Karlovy Vary IFF] ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Geniální crossover Blade Runnera kontra Detroit: Become Human po česku.... České kriminální sci-fi BOD OBNOVY je totiž temnou wannabe-cyberpunkovou neo-noirovou detektivkou až Fincherovského střihu. Režisér Robert Hloz zde totiž nabídl divákům zcela realisticky uvěřitelnou, unikátně techno-optimistickou, a přesto relativně pesimistickou vizi budoucnosti roku 2041 [scéna z techno klubu geniální!]. A ačkoliv to může být k nevíře, BOD OBNOVY využívá prapůvodní archetypální filozofický prvky sci-fi žánru: jmenovitě například tématiku sociálních nerovností a korporativismu [pomyslný pomrkávání na Andreje Babiše dost pobavilo], kontrastu mezi smrtelností a nesmrtelností / pacifismu a násilí, a celkově vzato otázky lidskosti, spravedlnosti vs. nespravedlnosti / pravdy vs. lží, "vyššího dobra" a mnoho dalšího. A vize je to fakt scénáristicky precizní, protože samotná detektivní zápletka – jejíž futuristický fikční svět je víceméně nejenom lahodná čalamáda okolo, ale zároveň i katalyzátor příběhu – je napínavější jak kšandy.... Vzhledem k relativně nízkému rozpočtu se BOD OBNOVY zároveň může zcela právem pyšnit prvotřídním audiovizuálem [jmenovitě třeba futuristicko-brutalistní architekturou] a praktickými i digitálními efekty. To vše a nejen to dělá z tohohle relativně nenápadnýho domácího koprodukčního scífka prvotřídní [evropský] spektákl, který snadno strčí do kapsy kdejaký vysokorozpočtový hollywoodský blockbuster.... VERDIKT: absolutní redefinice pojmu "na český poměry dobrý" non plus ultra kurva. 9,5 šéfů na zabití z 10. Víc takových tuzemských vědecko-fantastických žánrovek prosím! 🖤 ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • Maľba v zasadacej miestnosti, v ktorej sa stretávajú vyšetrovatelia s riaditeľom Inštitútu, je "Vzkriesenie Lazára" od Marca Pina z roku c. 1570. (Zeduke)
  • Matěj Hádek (David Kurlstat) a Václav Neužil ml. (Mansfeld) měli původně hrát postavy toho druhého (Hádek Neužilovu a Neužil Hádkovu), ale posléze se tvůrcům zdálo, že se více hodí do rolí, které nakonec ztvárnili. (cheyene)
  • Příprava a práce na filmu trvala 9 let, z toho poslední 3 roky byly práce nejintenzivnější. (Leopard105)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama