Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (837)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na Bod obnovy mnozí vyráží jako na mimořádnou podívanou (s dodatkem "na české poměry"), ukázku nové krve v tuzemské filmařině, seriózní sci-fi přicházející po několika dekádách atd. K mojí spokojenosti s filmem ale asi nakonec nejvíc přispěl fakt, že jsem do kina zamířil bez očekávání (i předsudků) a neměl jsem pak problém s tím, že jsem dostal typickou českou detektivku (takovou tu, kde detektiv sám nic nevyřeší a je závislý na tom, co mu prozradí podezřelé osoby) vsazenou do lehce cyberpunkového prostředí. Fotogeničnost a sošnost Andrey Mohylové mi stačila k tomu, abych se moc netrápil s křečovitým dialogy (úvodní rozhovor u klavíru!) a orientace vyprávění na hledání pachatele zase pomáhá tomu, abych si nedělal velkou hlavu s tím, že v charakteristice fikčního světa zůstává mnoho mezer, a více či méně skřípajících prvků. Některé jsou závažnější (film se vůbec nevěnuje společenským dopadům zálohování, které muselo zásadně proměnit jednak každodenní chování lidí, jednak podobu kriminality), jiné zase méně podstatné (ve světě, kde existuje potřeba stavět výškové budovy v historickém centru Prahy, má obyčejná policistka nebývale prostorný byt a ulice působí spíš vylidněně). ______  Následující není výtka, ale spíše poznámka: Ačkoli tvůrci v rozhovorech říkali, že chtěli, aby měl film český ráz a nebyl jen odvarem vysokorozpočtových zahraničních vzorů, reálně v Bodu obnovy nevidím mnoho prvků, jimiž by se jasně odlišoval od vizuálních konvencí cyberpunku, které vznikly už v 80. letech; tedy ještě předtím, než se velká část štábu narodila. Vynechali vlastně jen inspiraci Tokiem, Hongkongem a obecně východní Asií, jinak by podoba města, futuristických aut i kostýmů klidně zapadla do mnohem starších filmů. Cyberpunkové vize budoucnosti zrozené v 80. a raně 90. letech ovšem reagovaly na tehdejší společenské klima. Bod obnovy to nedělá a je ukotvený čistě v popkulturním světě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ihned po skončení filmu jsem cítil absolutní nadšení. Takový ten pocit, kdy Vás někdo po dlouhé době přesvědčí, že český film stále má co nabídnout. Bod obnovy je civilní sci-fi z blízké budoucnosti se skvělým nápadem a takovou, dejme tomu, tradiční kriminální zápletkou, která se do podobného sci-fi perfektně hodí. Výborná hudba, neočekávané dramatické herecké výkony známých i méně známých herců a především vizuální zpracování Prahy, které vyrazí dech. Osobně, coby zaměstnance Škodovky, pak hodně oceňuji i spolupráci Škodovky na filmu. Tohle se prostě povedlo a zasluhuje si to obdiv napříč republikou...ale i dál! ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kdybych psal na Bod obnovy recenzi, číselné hodnocení by bylo průměrné, možná lehce nadprůměrné a někoho by mohlo odradit od návštěvy kina. To by však byla obrovská chyba a hlavně něco, co bych si doopravdy nepřál. Malý pokus o českou sci-fi, který nás ve své upoutávce posadil na zadek, totiž rozhodně má co nabídnout a vlastně pořád zpracovávám fakt, že i u nás lze s relativně skromným rozpočtem natočit film, který vypadá tak dobře. Nemluvím tu jen o kvalitě efektů, ale o designu, práci architekta a schopnosti okoukávat to správné ze zahraničních vzorů a využívat to v českém filmu. Bod obnovy je do jisté míry přesně tím filmem, v jaký jsme doufali a ukazuje, že výmluvy typu „to u nás nejde“ jsou opravdu jen výmluvy. Jenže celý ten úchvatný vizuál bohužel nedoprovází zrovna zajímavý příběh. Bod obnovy je v základu detektivka, bohužel však poměrně dost banální a nudná, protože se tu pracuje s minimem postav a řekněme, že když v nějakém filmu hraje Karel Dobrý (a hraje dobře), tak nějak očekáváte, že se z něj nevyklube lidumil. Jako krimi to s trochou snahy nakonec obstojí a i v práci s hrdiny dojde na pár zajímavých řešení, ale oproti audiovizuální stránce je celková průměrnost a neatraktivnost děje skoro až rušivá. Po odchodu z kina jsem si určitě neříkal, že jsme dostali průšvih. Ovšem kecal bych, kdybych tvrdil, že jsem nedoufal, že to bude lepší. Vlastně o dost lepší. Ale už za tu odvahu zkusit u nás sci-fi žánr a za to, jak skvěle Bod obnovy vypadá, si jeho tvůrci zaslouží, abyste jim věnovali dvě hodiny času a peníze za lístek do kina. A pak můžete spolu se mnou doufat, že příště už to bude skvěle šlapat všechno. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ryzích sci-fi v kinematografii moc nemáme, páč režimu nevoněly, a tak se natáčely komedie, parodie, pohádky. Především v 60. letech to byla různá podobenství, objevilo se i postapo, avšak něco jako Bod obnovy ne. Samozřejmě upoutá skvělý vizuál, který ale nepřekvapí v kontextu, když si uvědomí, jak dlouhou tradici u nás speciální efekty mají a na kolika současných světových fantastických filmech se Češi podíleli. Tvůrci se rozhodli, že neukážou bombastickou futuristickou Prahu s létajícími stroji, a volba to byla skvělá. Skloubení původní architektury s ultramoderní působí naprosto věrohodně. V jednom kratičkém záběru je možné zahlédnout nerealizovanou knihovnu J. Kaplického (Blob), respektive její část. Zdánlivá utopie má přesah do dystopie, protože lidé výměnou za téměř věčný život dávají svoji svobodu a stávají se snadno obnovitelným souborem dat. Em připomíná drsné komisaře a detektivy z především italských poliziotteschi. Celkově je film dosti chladný, syrový a neutěšený. Autoři předkládají svůj nápad, jak žít déle, ale otázku přelidnění neřeší. OK, k tomu už prostor nezbyl, důležitější jsou samozřejmě hlavní dějová linka a vlastní vyšetřování. Kromě vizuálu je naprosto skvělá hudba, která ale asi naplno vyzní jen v kině. Jak nekoukám na současné filmy, tak většina tváří byla pro mne poněkud cizích, což beru jako výhodu. Na debut více než slušné, dávám slabší 4* doufám, že Hloz nezůstane u jednoho žánrového filmu. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po Úsvitu další krásnej důkaz toho, že i čeští filmaři (zejména ti mladší) mají světovej vizuální cit s potenciálem vyprávět příběhy. Taky ale smutnej důkaz toho, že prostě nemáme schopný scenáristy a dramaturgy, kteří by těm příběhům dokázali napsat funkční dialogy a dát jim lidskej rozměr. A tak divák sleduje pletenec všech možnejch zahraničních předobrazů s naprosto topornými přednesy bez jakýhokoliv citovýho zabarvení. A tehdy člověk pochopí, že nám chybí i režiséři se schopností vést český herce (kteří byť talent mají, nedokáží sami od sebe přicházet s kvalitními výkony). Škoda, protože kromě skvělý kamery fungují i vizuální efekty, soundtrack, střih a zvuk. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Robert Hloz se vyjádřil, že původně chtěl natočit zvuk v Dolby Atmos, ale nakonec z finančních důvodů zvolil 5.1. (johnny01)
  • Ve scéně, kdy Em Trochinowská (Andrea Mohylová) vyjíždí z podzemní garáže pod vlastním bytem, stojí mezi zaparkovanými auty prototyp Škoda Roomster (rok 2003) a také Tesla Model 3 (2017). Jelikož se děj filmu odehrává v roce 2041, tyto vozy by tak byly více než 40, resp. 20 let staré. (budis)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama