Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (118)

Yorkcz 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavý pohled do světa financí, který osloví zejména ty diváky, kteří mají zájem o fungování ekonomiky a obchodování s penězi. Pro ty, kteří se penězi nikdy nezabývali a pravděpodobně je nikdy zabývat nebudou, může být film méně přitažlivý. Jako divák s finančními znalostmi jsem si však užil každou minutu tohoto filmu. Jeho způsob zpracování problému korporátní moci a tématu jako je Robin Hood mi připomněl podobné aspekty, které byly zdůrazněny v dřívějších filmech, jako je Sázka na nejistotu. Dumb Money nejenže zábavně mapuje svět financí a obchodování, ale také zanechává diváka s hlubším porozuměním současných finančních trendů a výzev. Doporučuji však divákům, aby si před sledováním ověřili, v jakém finančním období se nacházejí, aby mohli lépe porozumět situacím a rizikům, které jsou v tomto filmu prezentovány. Ať žije kočičák... mňau ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Film Peníze těch tupců byl inspirován skutečnou událostí, která nastala během covidové smrště a i v snímku se to rouškami jen a jen hemží. Děj se točí jak ruleta kolem akcií společnosti GameStop, kdy chudý lid pozvedl své šrajtofle a dal se do boje s hamižným světem ovládajícím Wall Street. Paul Dano si vzal na starost hlavní roli, kterou zvládl na jedničku a režisérovi Craig Gillespiemu se zas povedl fajn snímek z oblasti finančnictví, který je srozumitelný i laikovi. Film je skromnou připomínkou události, která otřásla pouliční zdí, ze které odpadla nejedna prohnilá omítka. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, sorkinovsky ukecané filmy nemívám zrovna rád, a když se navíc jedná o finanční téma, kterému vůbec nerozumím, body nahoru jen tak nepůjdou. Tohle antikapitalistické drama přitom většinu finančních procesů, o nichž postavy většinu času mluví, příliš nevysvětluje – a když už, tak ve druhé polovině vyprávění, kdy jsem se smířil s tím, že to prostě nepochopím. Proto šel ostrovtip spousty dialogů mimo mě a spíše jsem se snažil nasávat celkovou atmosféru – která naštěstí vůbec není špatná. Sympatickému obsazení pochopitelně vládne Paul Dano v úloze moderního revolucionáře, který ze svého sklepa vede masy k poražení boháčů z Wall Streetu. Je sice jasné, kudy se bude příběh vyvíjet, a tak si pozorný divák může odškrtávat povinné položky scénáře, důraz na spodní vrstvy je však rozhodně příjemný. Sledujeme totiž spoustu ne-bohatých, kteří se snaží vymanit z dluhů prostřednictvím hry, kterou nemohou vyhrát, s čímž film pracuje poměrně citlivě a soucitně. Sílu komunity stvrzuje hojné zapojení memů a koláží z internetových fór, jež rozbíjí repetitivnost dialogů. Film nakonec není tak revoluční, jak by se mu zřejmě líbilo, ale na zvládnutou podívanou z ranku upovídaných, sociálně angažovaných dramat to stačí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený biografický snímek o americkém finančním analytikovi, indie-investorovi a youtuberovi Keithu Gillovi, který je spíše znám pod svou přezdívkou Roaring Kitty, natočený podle knihy The Antisocial Network Bena Mezricha. Tvůrci ho pojali jako zajímavou zprávu o stavu kapitalismu (nejen) v současných USA, svým vyzněním ho lze vnímat jako snímek silně kritický, až antikapitalistický, ale zároveň ho lze chápat i coby působivé sociální drama. Meritem filmu je pak prvek vzpoury zdola proti nespravedlivě nastavenému (záměrně vychýlenému až zdegenerovanému) systému burzy a nefunkčnímu trhu a hlavně aktivace lidí prostřednictvím sociálních sítí, které obecně přinesly společnosti spíše více negativního než pozitivního...tohle byla tedy jejich šťastná hodinka. Dumb Money jsou vlastně na tak divoký a neuvěřitelný (i když samozřejmě značně zjednodušený a možná že i svým vyzněním trochu vykonstruovaný) příběh poměrně zdrženlivý film, který je ale stejně strhující... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý strhující a napínavý příběh dle skutečných událostí, který chytne za koule a nepustí. Klidně bych ho zařadil jako bratříčka letošních Air a Tetris, Jde o boj Davida s Goliášem, kde skupina amatérských investorů vsadí na firmu Gamestop, že nezkrachuje a rozcupují tím Wall Street, otřásnou světem a zapíšou se do historie a to díky jednomu muži, který to celé rozjel. Sympatický Paul Dano podává skvělý herecký výkon a na druhé straně potěší i Seth Rogen, který hraje arogantního pracháče. I pro člověka, který není obeznámen s burzou a akciemi je film podán řekněme jednodušeji, aby se i neznalý divák mohl orientovat. O humor se zde stará Pete Davidson a celkový tón filmu je hodně feel good. Jakmile začne jít do tuhého, tak začne příjemná stresující gradace, kdy to opravdu začne být i napínavé a fungují emoce, takhle to šlape až do finiše, kde dojde i na můj oblíbený soudní proces. Dumb Money servíruje svůj příběh s ohromným stylem a zábavou, že si jej může užít prakticky kdokoliv. 8/10. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Skutečný Ken Griffin (ve filmu ztvárněný Nickem Offermanem) se tvrdě ohradil proti způsobu, jakým jej tvůrci ve filmu ztvárnili a rozhodl se zažalovat studio Sony Pictures. Oslovil proto přinejmenším dvě advokátní kanceláře a rozeslal několik výhružných dopisů. Griffin argumentoval tím, že „film překračuje pomyslnou hranici mezi vědomě nepravdivým a pomlouvačným vykreslením mé osoby a společnosti Citadel Securities“. (HellFire)
  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama