Reklama

Reklama

Dosud se nenašla nevěsta, která by se krásou vyrovnala namyšlenému králi salernskému (V. Dlouhý). Košem dostala i chytrá a půvabná princezna riminská (P. Ptáčková). „Vezmu si ji, až bude jeptiškou a já mnichem!“ vzkázal Nicolettě po jejím bratrovi Riccardovi (M. Dlouhý) král ze Salerna. Nicoletta se ale pustila do „boje“. V přestrojení za malířku se vypravila na salernský dvůr, aby zde nabídla své služby. Měla velký úspěch u princezny Margueritty (M. Hrubešová), u královny (J. Hlaváčová), a i pyšný a do sebe zahleděný panovník si objednal svůj obraz na hedvábí, a co víc – začal se o tajemnou malířku zajímat… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Elenor 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jedna z nejlepších pohádek devadesátých let. A také nejpovedenější pohádka Ludvíka Ráži. Výborný scénář, krásné kostýmy (Evženie Rážové) laděné a lá italská renesance, skvělé herecké výkony a samozřejmě Vladimír Dlouhý, který svým neustálým čechráním svých krásných zlatých vlásků vstoupil do dějin phádkové kinematografie :-). PS: Předlohu najdete v pohádkách Jana Vladislava ,,Král sedmi závojů". Najdete tam i Moudrou Sorfarinu :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka, milá i vtipná, zábavná i chytrá, Pavla Ptáčková se mi moc líbila, zejména ta její verze prostořeké malířky.. Vladimír Dlouhý opět výborný, roli pyšného krále zvládl skvěle, Michal Dlouhý jako bratr princezny také dobrý a potěšila mě i hudba Petra Hapky, moc hezká.. Mám jedinou výtku a tou jsou paruky, tolik nevkusu v jedné hodině se málokde vidí.. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nemám k téhle pohádce dětský sentiment, viděla jsem ji dnes prvně. Nejsem si jistá, zda to je výhoda nebo nevýhoda. Z důvodu obliby některých herců zejména sourozenců ze Salerna a princezny z Riminy (přes osobní výhradu, že Pavlu Ptáčkovou mám raději jako blondýnku) a chytrým dialogům, bych měla tendenci tomu dát pět. Nelíbily se mi ty paruky, ani nevím, která mi přišla nejhorší, jestli ta prince ze Salerna, která byla hnusná, nebo ta prince z Rimini, která mu dodávala výraz retardovaného idiota. Paruka princezny z Rimini vypadala jako chcíplé zvíře omotané stužkou. Trochu haprovala logika ve vztahu prince z Rimini a princezny Salernské v samém závěru, asi mu na plese dali něco do vína. Hledat mouchy na něčem, co je hodně dobré, je opravdu šťourání, když ono chybí tak málo, aby to bylo dokonalé. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Byl jsem mile překvapený. Ač už nejde o nejnovější českou pohádku, já se s ní dnes setkal úplně poprvé. Pavla Vitázková coby vyčůraná, mazaní a hlavně manuálně zručná princezna se mi líbila (a nejenom vzhledově), ale ani ostatní si nevedli špatně. Bratři Dlouzí a především pak „ješitný“ Vladimír ve zlaté paruce byl sice na přes držku (jeho postava), ale svoje si rovněž odvedli. No a Hrubešová taky překvapila. O princezně z Rimini je slušná a lehce nadprůměrná a hlavně docela vtipná pohádka, kterou jsem určitě neviděl naposledy. 60-65% ()

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Uchvátil mě naprosto unikátní přístup k tisíckrát ohrané šabloně. Velice chytrá a půvabná pohádka, ačkoli sex bombu nevidím ve Vladimírovi Dlouhém, nýbrž v Markétce Hrubešové. Co se týče postkomunistické tvorby, tak jednoznačně vyčnívá. Docela mě překvapuje, že mi tato pohádka až do dnešního dne unikala. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

Reklama

Reklama