Reklama

Reklama

František Kriegel: Sám proti Moskvě

(TV film)
  • angličtina A Lonely Voice Against Moscow (festivalový název)

Obsahy(1)

Dokument se vydává po stopách kontroverzní osobnosti MUDr. Františka Kriegla, který se narodil v židovské rodině v Haliči, studoval na Německé univerzitě v Praze, zachraňoval životy jako frontový lékař ve Španělsku, Číně, Barmě a Indii a po druhé světové válce se dal do služeb KSČ a Lidových milic. V roce 1968 se stal jedním z hlavních představitelů našeho státu a jako jediný člen unesené delegace si zachoval tvář a oficiálně neodsouhlasil „bratrskou pomoc“, což pro něj mělo citelné profesní i společenské následky. V roce 1977 podepsal Chartu 77 a byl hlídán policií až do své smrti v roce 1979. Dokument se zabývá otázkou po podstatě charakteru osobnosti Františka Kriegla, dějinném kontextu jeho života a sleduje také jako jednu z hlavních linií i vznik monografie o něm z pera historika médií Martina Gromana. Kromě Martina Gromana v dokumentu hovoří Petr Pithart, František Janouch a Riva Krieglová. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument o jedné dost kontroverzní osobnosti československých dějin : 5 * a 75 % . ***Komentář četli herci Jan Hájek a Gabriela Míčová. Natáčelo se v prostorách Národního muzea, dnešního Ministerstva dopravy, Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, v dnešním Fyziologickém ústavu 1.lékař.fakulty Univ.Karlovy a v areálu Zámku Loučeň (např.labyrint z keřů - labyrintů tam mají víc). ///Perlička : ministerstvo dopravy sídlí v Praze na Nábřeží L.Svobody 12. V této budově sídlil v l. 1960-1990 Ústřední výbor KSČ a byl tam i služební byt G.Husáka - gen.tajemníka ÚV KSČ... . ***Je dál dostupný v I-vysílání ČT . ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"S lidmi nebudeme jednat jako s dobytkem..."  Velmi oceňuji, že tento dokument ukazuje osobnost Františka Kriegla (idealisty a současně muže svéhlavého a radikálního) ze všech možných stran. Na jednu stranu zde třeba zazní výše uvedený citát z počátku padesátých let a informace, že z pozice tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví se Kriegl dokázal postavit za některé lékaře, kteří měli potíže, protože nebyli v komunistické straně. Současně se ale člověk dozvídá i o tom, že měl v okamžiku únorového převratu vysoké postavění v Lidových milicích a že zastával poměrně radikální pozice. Z dokumentu se ale hlavně člověk dozví celou řadu perliček z jeho života (o jeho původu z Haliče, jménu Ferenc na vysvědčení, jeho roli lékaře čínských tankových jednotek v indii a Barmě za války nebo o tom, jak koncem 50 let budoval zdravotnictví na Kubě ). Jako zaměstnanec Ministerstva dopravy musím ocenit vkusné využití interiérů této budovy (někdejšího sídla ÚV KSČ) a to včetně prostoru protiatomového bunkru, který s nachází ve zdejším podzemí. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Představení leninského komunisty beroucího vážně oficiální proklamace režimu a usilujícího o jejich materializaci je zdařilé a nepřímo ukazuje na složitost doby a váhu silné osobnosti. Krieglův život byl životem snílka a muže akce v jednom. A také odborně zdatného lidského lékaře. Člověka, který viděl a přemýšlel a zůstal věrný sám sobě i tomu, čemu věřil. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ideální dokument pro ty, kteří nemají čas číst knihu, jež letos vyšla průvodci tímto dokumentem Martinu Gromanovi (mj. spoluautorovi doporučeníhodného podcastu Přepište dějiny) v nakladatelství Paseka a jež nese název Kriegel - Voják a lékař komunismu. Režisérům Martinu Slunečkovi a Miloslavu Šmídmajerovi se do dvaapadesáti minut podařilo vtěsnat vše, co o Františku Krieglovi, "osobnosti mnohostranné, rozporuplné" (abych si vypůjčil příhodný popis uživatele rivah), potřebujeme vědět. 75 % ()

subic 

všechny recenze uživatele

Narodil se v Haliči v židovské rodině, ve Lvově mu neumožnili studovat, tak šel v roce 1926 studovat do relativně svobodné a liberální Prahy. Jako lékař se později věnoval revmatologii. Následně od roku 1960 budoval i nemocnice na Kubě, kde zavádí hromadná očkování zejména na dětskou obrnu. Ale jaký byl tedy jeho skutečný charakter? Hrdina a celoživotní humanista. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl natáčen v prostorách Národního muzea, Ministerstva dopravy (včetně prostor protiatomového krytu a tzv. Husákova bytu), Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a zámku Loučeň. (HonzaBez)

Reklama

Reklama