Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

zaseprd 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Seana Penna, jemuž se život drolí mezi prsty. Manželka zažádala o rozvod, v práci si s ním jeho vyžraný šéf vytírá řiť a když si chce založit vlastní firmu na rozvoz pneumatik (!) tak se setká s "pružností systému". Vinu svého zpackaného života přenese na prezidenta Nixona, který k němu z obrazovek promlouvá v průběhu celého filmu. Na druhou stranu jaký si to uděláš, takový to máš. Bez Penna by se jednalo o pěknou šeď. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tak ako užívateľ Falko, tiež som podľa názvu usudzovala, že pôjde skôr o nejaký krvilačný thriler s politickým podtónom, namiesto toho som sa dočkala slzopudnej drámičky s familiárnymi úsečkami. Dalo sa na to pozerať, pretože Sean Penn predvádza klasicky jeden zo svojich skvelých hereckých výkonov a film sa drží hlavne na ňom, tiež ma prekvapila Naomi Watts, no v konečnom dôsledku neviem, na čo bola táto snímka zameraná. Bytostné uvedomovanie si podstaty ľudského života? Nemožnosť zmeniť svet či nespravodlivosť? Ľahostajnosť spoločnosti, jedinec proti bezhraničnej tyranii? Bernstein je umelec, čo sa o Muellerovi povedať nedá. A nálepka "based on a true story" to celé korunuje. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opravdu vítám všechny filmy, které jsou točeny podle skutečných událostí, protože film samotný pak dostane větší šťávu. Tohle téma ale zase tak atraktivní nebylo. Sean Penn se sice role zhostil výborně, zahrál svou postavu i se svými náladami a pocity opravdu skvěle, ale to je asi tak všechno. Uznávám, že tohle je těžký film a hodně lidí bude asi stát jeho dokoukání mnoho sil. Mě to docela nudilo, protože mi to celé připadalo, jako by se mě to vůbec netýkalo. Konec byl ale super. Tohle je takový herecký koncert Seana Penna, ale svým námětem mě to opravdu moc nezaujalo... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi tak: Film je to ne nezajímavý, ale samotný si ho asi nijak nezapamatujete než jako drama neprůbojného a svým způsobem slušného člověka, loosera Sama Bycka, jehož ubíjí americký sen a zparchantělý systém, to celé na pozadí aféry Watergate a planých keců o právu a spravedlnosti. Potud za ***. Samotný Pennův výkon si ale tu extra hvězdu navíc zaslouží, tohle si odpracoval a zahrál skvěle. Až vám toho maniaka bude možná i líto. Pomalé, sugestivní, zdlouhavé, ale se skvělým Seanem. ~~~ "Its about mooneey, Dick. MOOONEEEY!" ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že chtěl někdo spáchat atentát na Richarda Nixona? Přiznám se, že se pořád divím tomu, že se o to někdo skutečně nepokusil. Případ, který by měl blízko k úspěchu, neexistuje, ale přece jen žil člověk, který se rozhodl, že to zkusí. A půjde do toho rovnou s letadlem. Ještě několik desítek let před arabskými teroristy unese letadlo plné lidí a napálí to s ním rovnou do Bílého domu. Skvělý plán, jen mu něco chybělo - příčetnost. Sam Bicke je neúspěšný člověk. Selhává na všech frontách, kde to jen jde. S manželkou mají vztah, který by se ani nedal nazvat oddělené ložnice. Prostě rovnou oddělené byty. On však žije v domnění, že je to jen přechodné a časem se všechno vyřeší. Ani v práci to nemá dvakrát jednoduché. Jeho šéf je klasický malý žralok, který se snaží zákazníka oškubat, ale přitom se tváří jako Svatý Petr před branou nebeskou. Sam nemá potřebnou průbojnost, nemá v sobě tu sílu, ale snaží se trochu změnit. Učí se novým technikám, v hlavě má nějaké ty nápady. Chtěl by zase rozjet starý rodinný obchod s pneumatikami, protože v tom je budoucnost. Má i celý podnikatelský plán, jen stačí počkat na vyjádření banky, jestli mu povolí úvěr. Ve své hlavě vidí budoucnost růžovou, ale všechno je proti němu. Když si uvědomíme, op čem snímek vlastně je, záhy zjistíme, že je to jenom hluboký pád jedince do temnoty vlastní duše. "Volný pád" bez napětí, ale se skvělým hereckým výkonem Seana Penna. Snímek bohužel padá s tím, že se jedná o skutečnou událost, ale ta je pojata tak, že sledujeme hlavního hrdinu, kterému se všechno hroutí. Problém s ním je, že ani divák si k němu nenajde cestu. Sam není příjemnou postavou, s kterou se dá ztotožnit. Jenom budete mít pocit, že svět je prostě nefér, ale zas nemá cenu blbnout a snažit se proto zabíjet prezidenty. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/11/sahara-stormbreaker-syriana-andelsky.html ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)

Reklama

Reklama