Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

mm13 

všechny recenze uživatele

Odrátajte si Seana Penna a máte poctivú televíznu drámu na nedeľné popoludnie... Pokiaľ sa autorom aspoň čiastočne vydaril zámer natočiť autentické svedectvo ani nie tak o skutočných udalostiach, ako skôr o strmom a hlbokom páde hlavného aktéra (pre nedeľné popoludnie nie príliš vhodné) - môžu za to ďakovať iba a len herectvu Seana Penna, ktorý sa Samom Bickeom skrátka stal. Od najmenšieho, akoby náhodného cuknutia niektorým z mimických svalov, cez spôsob reči, držanie tela, gestikuláciu - no portrét na pohľadanie. Prehodnotím svoju TOP 5 v kategórii najobľúbenejší herec a vyhodím odtiaľ niektorú zo zahnívajúcich mŕtvol - Nicholsona alebo De Nira? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Srovnání se přímo nabízí. Takový TAXIKÁŘ pro chudé, ale postrádá jeho hloubku, naléhavost a bezútěšnost, stejně jako uvěřitelnost přerodu hlavní postavy v muže odhodlaného spáchat ten nejstrašnější čin. De Nira ve Scorseseho opusu jsem zkrátka chápal více. Nicméně nepopírám, že mě při závěrečném emocionálním vyvrcholení pořádně zamrazilo a nikdy bych nevěřil, že Sean Penn, ten velký chlapák a rebel, dokáže tak skvostně zahrát uťáplou nicku, které se nic nedaří. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opravdu vítám všechny filmy, které jsou točeny podle skutečných událostí, protože film samotný pak dostane větší šťávu. Tohle téma ale zase tak atraktivní nebylo. Sean Penn se sice role zhostil výborně, zahrál svou postavu i se svými náladami a pocity opravdu skvěle, ale to je asi tak všechno. Uznávám, že tohle je těžký film a hodně lidí bude asi stát jeho dokoukání mnoho sil. Mě to docela nudilo, protože mi to celé připadalo, jako by se mě to vůbec netýkalo. Konec byl ale super. Tohle je takový herecký koncert Seana Penna, ale svým námětem mě to opravdu moc nezaujalo... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon jednoznačně stojí na výborném Seanu Pennovi. Jeho roli mu prostě věříte a soucítíte s ním. Bohužel ale ani on nezmůže nic s faktem, že u filmu se divák chvílemi nudí a čeká hlavně na moment, kdy "to" příjde. Což výsledný dojem sráží, a to je škoda, protože více vypjatých scén nebo nějaká další zápletka by mohla udělat snímek zajímavějším. Lepší, leč jen 3*. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Kvůli celkovému dojmu nemohu dát více než 3 hvězdičky, ale pokud chtěl Niels Mueller natočit snímek o životním ztroskotanci, který selhává jak v osobní, tak profesionální rovině, a nakonec obviňuje ze svého neúspěchu americký systém, tak si nedovedu představit lepší formu a lepšího herce než je Sean Penn, který by se s takovou grácií zhostil nevděčného tématu a veškerou pozornost strhl na svou stranu. Sean Penn nechal svým obličejem proplout vlnu veškerých negativních emocí, které snad jenom člověk dokáže obličejovými svaly vytvořit a vykouzlil tak jednu z nejtragičtějších postav v dějinách (jak filmových, tak těch skutečných), které prostě nemůžete fandit, protože je natolik tragická, až je opovrženíhodná - a to je famózní výkon... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno