Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Wally je drzý, hlučný a slepý. Dave je naopak tichý, má uhlazené vystupování a je hluchý. Přímo před jejich očima dojde k vraždě. Wally a Dave jsou jedinými svědky. Přestože Wally nic neviděl a Dave nic neslyšel, je o ně náhle velký zájem. Oběma se podaří převézt nejen zločince, ale také celou policii New Yorku. Možná nemají rozum, ale rozhodně to nejsou žádní hlupáci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slabší místa tam sice byla, ale neotrávila mě - bral jsem je jako takové nádechy mezi k popukání vtipnými scénami. Kromě fotografování na policejní stanici jsem se mohl zbláznit třeba když Gene Wilder "v tichosti" pronikal do skleníku, to se opravdu musí vidět. V neposlední řadě se mi líbilo, že si film nedělal legraci z nevidomých ani z neslyšících, ale že zároveň ani nebyl přespříliš opatrný - zkrátka znal správnou míru. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Vtípky sice nejsou dávkovaný uplně rovnoměrně a s blížícim se závěrem jich znatelně ubývá, ale dá se říct, že se z nápadu vytěžilo, co se dalo. Hlavně bylo fajn, že scénář neudělal z hlavních protagonitu idiotů, ale prostě dva týpky, který kvůli svýmu handicapu nechtěně rozehráli hned několik téměř epickejch scének (žádost o práci, výslech na policii, focení nebo "pochodování"). Mohlo se použít víc nekorektního / černýho humoru, nicméně chápu, že to si hollywoodská produkce ani v poměrně uvolněnejch 80. letech uplně dovolit nemohla. Je velká škoda, že takovýhle dobrý komedie nejsou víc profláklý (i já na ní narazil náhodou) a nedávaj je častejc v televizi, čtyři slabší hvězdy. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tuto komedii jsem viděl poprvé asi v roce 1993 a pamatuji si, že mě velice bavila, dnes jsem si ji pustil a čekal jsem značné zklamání, ale s naprostým klidem ponechávám původní čtyři hvězdičky, protože jsem se stále dobře bavil, i když je fakt, že si zub času trochu zahlodal. Téma filmu je skvělé, nikdo mi z něj nevystříhal Kevina Spaceyho, Joan Severance byla potěchou pro oko a závěrečný souboj slepců vytvořil slušný nápor na bránici. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Výtečná premisa, skvělí komikové, může se vůbec něco na takovéto kombinaci pokazit? Bohužel ano. Snímek začne báječně a smích je častým zvukem, ovšem postupem času ustává, neboť je humor značně repetitivní a v nastálých situacích se opakují stále podobné vtipy dokola, což se celkem rychle omrzí a snímek tím ztrácí na atraktivitě a přesto, že i tak jde stále o relativně povedené dílo, nelze se ve výsledku zbavit pocitů zklamání. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Richard Pryor a Gene Wilder se stávají svědky vraždy. Jeden ji neviděl, druhý ji neslyšel. Ale společně mají ambice na to, aby případ vyřešili, i když jim jdou po krku zločinci, policie a vlastně jdou po krku tak trochu i jeden druhému. Přesto je to snímek o krásném přátelství a spolupráci. Jeden bez druhého není nic, společně jsou však silnou dvojkou. Oba hlavní protagonisté jsou neskutečně vtipní tahouni a těžko si tento snímek představit bez nich. Výborná komedie. [KVIFF 2018] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Gene Wilder (Dave) sa na svoju rolu pripravoval v newyorskom Spolku pre nepočujúcich. Tam bol pridelený k rečovej pedagogičke Karen Webb, ktorá sa nakoniec stala jeho štvrtou manželkou. (m.a.t.o.)
  • Kevin Spacey (Kirgo) má vo filme vyčnievajúcu cystu na ľavom líci. Nejedná sa o špecifikum jeho postavy, ale skutočnú cystu, ktorú mu neskôr lekári odstránili chirurgickým zákrokom. (m.a.t.o.)
  • V rámci prípravy na svoju úlohu navštevoval Richard Pryor (Wally) Braillov inštitút v Los Angeles, kde sa učil "palicovú techniku" (správny spôsob ako používať bielu palicu pre nevidiacich) a taktiež pozoroval nevidiacich študentov, aby odsledoval ich pohyby a návyky. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama