Reklama

Reklama

Bohatý továrník Pavel Haken (H. Haas) je zapřisáhlým starým mládencem, který s pomocí věrného sluhy Václava (V. Trégl) úspěšně uniká nástrahám vdavekchtivých žen z lepší společnosti. Jediné chvíle klidu tráví Pavel ve víkendové vilce, kterou si nechal postavit daleko od lidí. Jenže právě tam, přímo na Pavlově pozemku, se pod stany utáboří celý houf jeho nápadnic, které k tomu dostaly svolení od továrníkovy matky. K jejich zděšení si Haken porozumí s prostořekou Andulou Mráčkovou (V. Ferbasová), která vypomáhá v táborové kuchyni. Uražené slečny se nakonec s Andulou vsadí, že ani ona Hakena nezíská… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Moc milá komedie, kde září jak Hugo Haas, tak i Věra Verbasová. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů, kde Ferbaska hraje, ikdyž člověk by mohl říct, že nějak extra velká herečka to nebyla. Ale tady byla milá. Samozřejmě hlavně bez Hugo Haase by tato komedie nebyla taková, jaká je. Stanislav Neumann se svým kajakem byl taky skvělý. A nutno dodat, že snad žádnému jinému páru v prvorepublikovém filmu jsem tak nepřála jako Pavlu Hakenovi a Andule Mráčkové. :) Milá dvojice. ()

Janiska 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci,ale tenhle film naprosto skvělý: spojení Hass - Ferbasová, mezvyklé a osvěžující. Hass je nádherně protivný a nepříjemný, Ferbasová krásně ztřeštěná, Šlemrová dáma každým coulem a Rašilov a Neumann jako Andulini příbuzní nemají chybu. Zápletka je patřičně naivní, ale přesto je tenhle film úžasně osvěžující a křepký...i po letech, pro mě 5*. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilá konverzační komedie, s jistou dávkou noblesy, velkým množstvím vtípků a mně milou a příjemnou atmosférou. Uvědomím-li si, v jaké době snímek tvůrci natáčeli, musím smeknout, poslední film Huga Haase u nás. Příběh je samozřejmě čitelný, o tom žádná, nicméně nadhled a lehkost, svižné tempo vyprávění + vynikající herecké obsazení (Růžena Šlemrová v roli maminky, Václav Trégl jako Hakenův sluha, Stanislav Neumann, Andulčin bratr, no a v neposlední řadě báječný filmový pár Věrka Ferbasová a Hugo Haas) to vše jej posunuje do nadprůměru. "Já vím, vzduch, strom, šiška." ()

DearS 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu zní poněkud šíleně -jako ta nejsladší 'limonáda' a nejposlednější harlekýnka. A jedná se skutečně o jednu z tisíckrát zpracovaných variací na téma 'kterak chudé děvče ke štěstí přišlo'. Ale naštěstí pro nás diváky jsou tu svěží a vtipně napsané dialogy, takže mezi jednotlivými postavami to správně 'jiskří', a výborný Hugo Haas. Jeho postava bohatého továrníka Hakena je vykreslena naprosto neodolatelným způsobem: má ohromný smysl pro humor a ironii a dělá si legraci sám ze sebe i svého postavení (paroduje tak pro příslušný žánr typický typ bohatého a žádoucího krasavce). A navíc se nedá říct, že by postrádal charisma, a skvělý je i v dojemných 'kapesníkových' scénách (ale i ty jsou díky němu příjemně odlehčené - viz úplný závěr filmu). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Podzim 1938. Houstnoucí atmosféra se dala krájet, tím spíš, že se pomalu schylovalo k tragédii jménem Mnichov. Strach a nejistota přepadaly také Hugo Haase, vystavovaného den co den sílícím vulgárním atakům budoucích kolaborantů z řad (nejen) pražských Němců. Pár měsíců předtím, během letních prázdnin, bylo ale ještě všechno jinak – režisér Cikán jej angažoval do jedné z hlavních rolí filmové komedie podle populárního bestselleru Olgy Scheinpflugové a zdálo se, že dny plné slunce, radosti a nakažlivého humoru nikdy neskončí. Haas, vyzbrojen pověstným sarkasmem, nemá čím zklamat ani tentokrát, snad také proto, že zdrojem jeho mimořádné tvůrčí geniality zůstával povznesený výraz nad sebou samým. Na stejné frekvenci jsou ostatně naladěni i všichni ostatní – sympatická Ferbasová, která mezitím dospěla v jednu z nejlepších komediálních hereček vůbec, nepostradatelný Trégl, Šlemrová, jejíž jiskřivá ironie báječně souzní s Haasovými postranními glosami, mladistvě vyhlížející Neumann i nenápadný Saša Rašilov. Tehdy asi ještě nikoho nenapadlo, že další film s populárním Židem Haasem už v Československu nikdy nevznikne. Doba se rychle měnila, v mnoha případech šlo o hodiny či minuty a na hrdinská gesta jaksi nezbyl čas. Haasova potupná a tichá emigrace v únoru následujícího roku byla zoufalým činem zoufalého člověka a pro český film znamenala jednu z nejbolestivějších ztrát. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v Kamenici na Sázave. (dyfur)
  • Jeden z prvních filmů, ve kterém se nějaká herečka objevila nahá. Zde se Věra Ferbasová (Andula) při koupání vyskytla úplně nahá. V té době to byl velmi odvážný počin, neboť společnost byla velmi konzervatiní... (Redyx1)

Reklama

Reklama