Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pre mňa trošku slabší kúsok od skúseného dua Coneovcov. Film ma zaujal , ale s pribúdajúcim záverom som čakal nejaké prekvapko a ono nič. Záver nejako vyšumel do stratena a po skonení som sa neubránil pocitu , že tento film mi vlastne nič nedal. Zaujal, navnadil a potom kopol do riti. J. Goodmanovi to ale s brokovnicou seklo. 60%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Uf. Takýto čudný film som už fakt veľmi dlho nevidel, pričom to "čudný" sa môže brať ako klad i ako zápor. Totiž film nemá dej. Ehm, je tu náznak akéhosi deju, ale hneď čo sa to začne zahusťovať, film sa skončí. Na druhej strane sa film celkom príjemne sleduje a ani veľmi nenudí a scéna "ohnivého pekla v hoteli" je priam dokonalá. John Goodman, John Turrturo, či Tony Shalhoub - všetci podávajú skvelé výkony, réžia je veľmi dobrá a celé stvárnenie filmu je vynikajúce. Ale to je sakra málo. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Tak nějak mne ten plakát, kde má Fink stín komára na čele roky nelákal. Tušil jsem nějakou podivnost. Lynč. Odolávat nešlo věčně, ale předtucha se naplnila. Atmosféra nejasnosti a tvůrčí proces ve spárech Hollywoodu. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Bláznivá a lehce bizarní podívaná od bratrů Coenů ve vynikajicích hereckém tandemu Johna Turturra a Johna Goodmana. Nevýhoda je, že na druhé shlédnutí je Barton Fink už ne tolik zábavným a jedná se o takovou kvalitnější jednohubku. Příběh o židovském scénáristovi, který se potýká s tvůrčí krizí při nedostatku nápadů a je v toužebném očekávání "políbení múzou", vychází ze skutečného autorského bloku, kterým si bratři Coenovi prošli. Ač je film prodchnut mnoha zajímavými prvky a detaily, tak i přesto stále platí, co jsem zmínil v úvodu. Troufl bych si říci, že je to kvůli příběhovému minimalismu, který sice k uťápnutému Bartonovi sedí, ale nerozvíjí tolik tajemnou atmosféru. I ta nabývá v některých scénách působivých rozměrů, ale z tohoto ohledu se jedná o trochu nevyužitý potenciál. Ale i tak je Coenovská poetika velmi originální, nevšední a něčím perverzně přitažlivá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

O čosi lepšie, ako Millerova križovatka, ktorá ma takmer, zdeptala, u Bartona Finka sa cítim v podstate lepšie, lebo je situovaný do môjho obľúbeného klasického hollywoodu, do roku 1941, o jednom scenáristovi, ktorému ponúknu angažmán v Mekke Filmu, aby napísal scenár pre film s Wallaceom Beeryom, akosi sa mu nedarí vôbec začať, síce sa predtým preslávil v New Yorku na doskách, ktoré znamenajú svet, no po príchode do Los Angeles, prežíva tvorivú krízu, zavretý v zvláštnom hoteli, jeho sused, je zahalený tajomstvom, zo začiatku mám úsmev na tvári, lebo sa mi zdá, že sa pozerám na dobre zvládnutú situačnú komédiu, neskôr sa to začína meniť na thriller, keď sa odhalí pravá totožnosť suseda... Film prešpikovaný výrazným čiernym humorom, akým bratia Coenovci, oplývajú, výborná réžia, opäť Joela, o 3. roky mladší, Ethan, si ešte chvíľu na spoluréžiu s bratom, počká. John - Turturro a Goodman, tak to je - par excellence ! I nová kamera, Rogera Deakinsa, sa mi viac páči, ako predchádzajúca od Sonnenfelda, ktorý s bratmi spolupracoval na prvých troch filmoch... A od tohoto okamihu, bude Roger v ich spoločnosti, ako doma. Kameraman, ktorý nikdy nedostal Oscara, zatiaľ... Jediný film o filme, ktorý v živote uznávam, je SUNSET BOULEVARD od BILLYHO WILDERA, nič viac - nič menej, nikto to nikdy neurobí, ako Wilder... ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Postava W.P. Mayhewa byla založena na spisovateli Williamu Faulknerovi, jehož první smlouva pro Hollywood bylo napsání filmu o zápasníkovi s Wallacem Beerym v hlavní roli. (MrCreosote)
  • Role Jacka Lipnicka byla nabídnuta Johnu Miliusovi, ale odmítl. Michael Lerner si nakonec za tuto roli vysloužil nominaci na Oscara. (MrCreosote)
  • Během psaní scénáře k Millerově křižovatce utrpěli bratři Coenové - stejně jako Barton Fink - tvůrčí blok. A rozhodli se o tom natočit film. (MrCreosote)

Reklama

Reklama