Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Vyprávěj” stačí se podívat na Dynastii Nováků a tak se žilo za socialismu všichni měli všechno ale sehnat SONY nebo zahraniční auto to byla alfa omega spokojených života, alespoň vypadat jako že žijeme jako na západě… morální katastrofa jako následující 90’ léta morálního úpadku až do dnešní doby. Nejde o chudobu materiální ale duchovní. Tohle je ošklivé zrcadlo bohužel stále funguje. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další výprava do socreálu začátku osmdesátých let, ve které se nám opět vyskytuje notoricky se opakující herecká skavdra tehdejší doby. Nutno ale podotknout, že je to obsazení na úrovni. Jako všechny obdobné seriály nám i tento slouží coby dokument tehdejší každodennosti - nepotismus, všimné, melouchy, zahrádkaření, nedostatek určitých komodit atd. Určitě je ale stravitelnější a neškodnější než angažovanější dílka. 3,5 * ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, ale ne špatný seriál z dob minulých. Rozhodně si nezaslouží hodnocení „odpad“. Naopak, pro tyto hodnotitele by měl být jakýmsi ponaučením, že doba se prostě vyvíjí, a že mají možná štěstí, že žijí v jiné době. I když na železnici se toho až tak moc nezměnilo. Často vytýkaná nudnost tohoto seriálů pramení právě z toho, že se autoři snažili věrně vykreslit atmosféru dané doby a problémy a život běžných lidí. Zde by měl současný divák, zejména ti mladší, kteří tuto dobu nezažili, vnímat především jakousi dokumentární hodnotu tohoto seriálu. Vysoké hodnocení ale každopádně zaslouží herecké výkony všech členů rodiny Novákových, a proto dávám celkově 3. ()

Le6n 

všechny recenze uživatele

Zažil som tento seriál ešte pred 89-tym a v pamäti sa mi zapísal ako skutočná rodinná pohoda (plus Hanzlíkova Simca a ten model angličáku čo kúpil synovi - zn Polistil tiež som také mal :)). Keď to Prima reprízovala vyslovene som sa naň tešil, ale prvý diel ma trošku zarazil. Ono to bola skoro opereta, ale našťastie len ten prvý, tie ostatné už nemali chybu. Parta Novákov ma vtiahla do deja a už nepustila. Chápem, že dnešnému divákov zmagorenému západnými seriálmi, kde sa 'furt niečo deje' (viď napríklad C.S.I., kde v každom dieli bežia pre istotu dve dejové línie, aby to nebola nuda) sa to zdá chabé. Napriek tomu alebo práve preto som rád, že ma stále dokáže osloviť obyčajný príbeh obyčajných ľudí, bez vizuálnych efektov, bez miliardového rozpočtu (a bez bezduchého dvojstranového scenára). U mňa 70% ()

Mani 

všechny recenze uživatele

Z mnoha důvodů je to hrozné, plné stereotipů a manipulativní, v tomto směru bych svým komentářem nosil dříví do lesa, co však stojí za sledování a kritický rozbor je zpúsob jednání a komunikace mezi lidmi v deji seriálu sobě blízkými. [Ad1] Chápu, že to vychází z reality naší společnosti, ale to je právě ten problém, lhát, zamlčovat, dělat naschvály a chovat se jako dítě je, minimálně v naší kotlině, společenskou normou. Čím jsou si lidé blíž, tím míň se mluví o důležitých detailech vlastních životů. ...Jasně, kdyby si to hned vyříkali a netáhlo se nedorozumění přes x dílů o čem by to celé pak bylo, kde by bylo to drama, jenže co to říká divákovi? "To je pochopitelný že jsi jí to neřekl", "to sou ty rodiný trable", "to má občas každej", "láska musí bolet" a podobný příšernosti... je smutný tohle "seriálový" jednání vidět v reálu u lidí co jen nevědomky kopírují ty drama stereotipy a raději budou nešťastný než mluvit narovinu, konfortní zóna a egocentrismus se nám v určitých směrech stal svěrací kazajkou. [Ad2] na seriálu je zajímavá práce s otázkou feminismu, nebo chcete-li rovnoprávnosti, nevím jak moc je to modelované, ale oproti dnešní, z řetězů utržené produkci pružných populistů si tenhle bolševický bizár skoro vychutnávám. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Ukradený magnetofon byl japonský 4-pásmový radiomagnetofon JVC 9407LS. (sator)
  • Nápravný ústav pro mladistvé se točil na Hořovickém zámku. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama