Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Další adaptace díla Edgara Alan Poa v podobě gotického hororu v hlavní roli s uhrančivým Vincentem Pricem. Film mi velmi připomíná Jámu a Kyvadlo s týmž hercem. A možná je to jeho smůla, protože i tady vidím onu melodramatičnost až teatrálnost. A protože Zánik domu Usherů jsem viděla později už mě tolik neohromil, spíše jako kdybych prožívala jakési Déjà vu. To ovšem není chyba filmu, ale moje, že jsem po sobě shlédla dva velmi si co do stylu tak do námětu podobné filmy. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Parádna výprava, oku lahodiace exteriéry i interiéry. Hlavne tie interiéry, napríklad v rodinnej hrobke, tam som cítil, dusnú atmosféru..Tie obrazy predkov a vysvetlenie, že to bola zločinecká banda, zaujímave rozuzlenie šialeného rodokmeňa. Tento film je komorne ladený s vynikajúcim vizuálom, slušným spracovaním a s blondiakom bez fúzov. V.Price, ktorý hral parádne, ale aj ostatný hrali veľmi dobre. Nechýba tu dramatickosť, ponurosť a atmosferická veľkoleposť. Len pri niektorých scénach bolo viditeľné, že sú to divadelné kulisy, ale vobec ma to neodradilo dať vysoké hodnotenie lebo film má veľa predností. Môžem smelo povedať,že Jama a Kyvadlo bol vynikajúci film a tento sa mu všetkým vyrovnal. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Autorovi se bohužel nepodařilo přenést do svého díla poutavý vypravěčský styl, kterým Poe tolik oplývá, vypravěče vymazal z děje úplně a věty přetvořil do fádních dialogů (samozřejmě se nedá říct, jestli by pokus o vyjadřování podle předlohy dopadl dobře). Kulisy nejsou nijak ohromující, občas dokonce echt papundekl, ale vzhledem k velmi omezeným prostředkům se zřejmě nedalo tvořit lépe a navíc co ztrácejí na dokonalosti technologické, se promítlo do výtvarné stránky. Ze všech interiérů mě nejvíc upoutala expresionistická galerie rodu Usherů, doprovázená výčtem jejich nepoctivých povolání. A trochu mi vadilo, že Usher, který tvrdil, že má vysoce vyvinuté smysly, na to občas pozapomněl. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Prostředí domu Usherů,je natolik ponuré a ubíjející,že by tam dlouho nevydržel ani ten největší optimista,ale zdá se že pološílený Roderick Usher si to spíše užívá. Proto,když se mu naskytne příležitost, neváhá ani na okamžik a zaživa pohřbí svojí sestru,jen proto,aby se jí náhodou nepodařilo vymanit se z jeho vlivu a neopustila prokleté rodinné sídlo,zatížené už tolika zlými skutky jejich předků. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovec píše: "Pochybujeme-li v Cormanově případě o kvalitě adaptace, vyjadřujeme tím současně nedůvěru i Poeově stejnojmenné literární předloze." To je ovšem nepříslušná mystifikace, až demagogie. Roger Corman natočil dobrý film, ale z Poea se sklouzl po jedné (či dvou) kolejích, kdežto Poe do této povídky zaklel snad celou bídu tohoto světa. Pokud se chceme podívat pod povrch Rogerových (tentokráte mluvím o Usherovi) racionalizací, potud snad najdeme skutečné důvody jeho čin. Je-li nestvůrný následek, potom je nestvůrná i příčina – a po ní raději pátrejme V Poeovi samém. Další nekompatibilitou, zde s Usherovou smyslovou přecitlivělostí, byl hrozný kravál, který provázel celý film – nejen praskání, bouchání, lomození, ale i hudba byla z jiné dimenze. Usherův dům se rozpadal, ale tiše, neslyšně se potopil do jezerních vod. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Krajina, kterou Mark Damon projíždí na začátku filmu, byla spáleništěm v Hollywood Hills. Roger Corman o požáru slyšel v rádiu a hned druhý den se na to místo vydal točit. (liquido26)
  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama