Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sean Connery  v nejlepších letech, společně s Donaldem Sutherlandem a v režii Michaela Crichtona připomínají časy, kdy si lupiči museli vystačit jen s odvahou a fištrónem. Žádné hi-tech hračky, úniky dat, vrtulníky... žádná výbava, která vlastně převyšuje hodnotu lupu. A stejně starosvětsky je tento film i natáčen. Skoro hodinu a půl sledujeme přípravu k loupeži, přičemž si vyslechneme nemálo dvojsmyslů, které byly občas vcelku odvážné, zjistíme, že lupiči jsou stejnou měrou drzí i odhodlaní a že bychom supercharismatronovi Connerymu odpustili i kdyby v tom sejfu vezli naši výplatu. Když zmiňuji zdobnost hlavní postavy, neměl bych opomenout ani superkočkoidní Lesley-Anne Down, která tvoří jednu z mála výjimek tvrzení, že Angličanky nejsou hezké. I díky tomu, že se bylo nač koukat, se dala ta občasná rozvláčnost přežít. On na ni dal zapomenout především konec, kdy jsem s údivem dumal nad tím, jestli náhodou Seana opravdu nevyhnali na střechu jedoucího vlaku. Vypadalo to totiž velmi, velmi věrohodně...ostatně jako vše v této dobovce. I díky tomu zaokrouhlím nahoru, přestože to na čisté 4* nevidím. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Já jsem si myslel, že se podívám na peckovní drama, ale ona to je dost povedená komedie teda! Fakt mě to mile potěšilo, že takové téma zvládli lehce komediálním způsobem a je to i napínavé (scény na vlaku). Dobré herecké obsazení - Conneryho jsem poprvé viděl v komediální roli a jak mu to šlo pěkně, výborný je taky "starý" Sutherland, který se mi začíná líbít čím dál tím více. Přestože jsou hlavní postavy záporní, tak jim nelze nefandit aby jim loupež vyšla. Další z řady výborných anglických filmů. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalý plán, dokonalá loupež a dokonalí lupiči. Sympatičtí, charismatičtí, vysoce vychytralí a protřelí elegáni ve slušivých oblecích s kriminální duší, jejichž geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů. Pánové Connery a Sutherland, za pomoci atraktivní dámy Lesley-Anne Down se postarali o exkluzivní dílo, na něž se vždy ráda podívám. Vtipný, svižný a propracovaný scénář i děj. Co dodat. Snad jen, že "hubeňour Willy" by možná dokázal bez problémů uniknout i ze Shawshanku:) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)
  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)

Reklama

Reklama