Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kníže Jan, nový pán kraje (M. Taclík), potká při projížďce v lese zimní vílu, jak se domnívá. Je to Kateřina (N. Votočková), dívka z nedalekého hostince, a on se do ní rázem zamiluje. Chce si ji odvést na svůj hrad a oženit se s ní. Lásce ale hodlá všemi prostředky zabránit dívčina zlá macecha (H. Ševčíková). Když se dozví, že Jan nastoupil službu u krále, zfalšuje dopis knížete a jeho jménem přikáže, aby dívku shodili z hradní věže. Bystrá Eliška (E. Geislerová), mladičká sestra knížete Jana, dopisu nevěří a neštěstí zabrání. Kolik nástrah musí Kateřina vytrpět, než se opět se svým milým setká? (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

tavvva 

všechny recenze uživatele

Herci zajímaví/netuctoví. Pohádka má i velmi příjemnou "dobovou" atmosféru a je hudebně krásně podbarvena. Mně se naopak ty přirozené/nepřehnané herecké výkony zdály mnohem příjemnější, než například výkony herců z Troškových princezen ze mlejna, o kterých si myslím, že jsou výrazně horší než tato pohádka, která má z pro mně nepochopitelných důvodů nižši hodnocení. Několik nepovedených okamžiků tam bylo, ale rozhodně nepůsobily rušivě. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Hezky natočeno i zahráno. Opravdu jsem byl překvapen kvalitními hereckými výkony v této pohádce. Taclík, kterého jinak moc nemusím, zde svého prince zahrál skvěle. Rovněž i jeho ségra (Geislerová) i budoucí manželka (Votočková) se snaží co to jde. Dokonce ani Menzel se zde nepitvoří, jak bývá v pohádkách jeho blbým zvykem. I hlavní záporačka tvrdí skvěle muziku a v závěru jsem jí přál tu nejhorší možnou smrt. Co mě ale iritovalo byl zcela nelogický vývoj děje v některých okamžicích. Především zhovadilej posel, kterej vykecá královské listovní tajemství a to dokonce opakovaně a také neschopní královští vojáci, kterým záporačka několikrát nepochopitelně proklouzne mezi prsty. ()

Reklama

Adiemus 

všechny recenze uživatele

To už si scénárista nemůže ověřit, že titul knížete v době pozdní gotiky (anebo rané renesance, odhaduju podle kostýmů) patřil jen vládci a že si lidé nevykali? Titul "kníže" se rozšířil až po třicetileté válce. Text písní je mi odkudsi povědomý, ale nedokážu určit zdroj. Anebo jde o velice těsnou inspiraci jinými písněmi? Navíc používání současných slov "zfalšovala list" se do historizující pohádky nehodí. Ale když se podívám na seznam režisérových počinů, mám dojem, že by se měl věnovat jiné činnosti. Hvězdičku zaslouží kostyméři a výtvarníci - včetně volby exteriérů. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jíž chybí kouzla a čáry, těžko uspěje jako pohádka. Jednoduchý příběh lásky vychází z předlohy Boženy Němcové, ale přes snahu zasadit děj do hospody, na hrad, do přírody, výsledek působí těžkopádně. Chybí lehkost, a to i v hereckém podání. Herci (Votočková, Taclík, Ševčíková, Geislerová i třeba Menzel) jsou vhodně vybráni, ale působí téměř staticky, jako by nevěděli, co hrát. Občas zaujmou lyričtější pasáže v baladicky laděné romanci. Ale stojí za to vydržet do závěrečných titulků, protože znovu zazní píseň, k níž napsal sám Kryštof Hanzlík slova. Zpěvem potěší Zbyněk Fric a Soňa a Lenka Tomečkovy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám takový pocit, že podobný motiv se záměnou dopisů už někde použit byl. Možná se mi už všechny pohádky pletou dohromady. Pohádka je nicméně natáčena v pěkných exteriérech a i Nikola Votočková je sympatická, Marek Taclík ještě hubený a Hana Igonda Ševčíková ikonické ztělesnění zla. Možná je škoda, že Kateřina je hodná až moc a to tak, že matku brání i ve chvíli, kdy ji evidentně usilovala o život. Zápletka se záměnou dopisů je navíc ta jediná, při které o něco doopravdy jde. Je to takový ten typ pohádky, který nenadchne ani neurazí. Ale přeci jen raději toto než nějaké studio. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • V pohádce se při natáčení na hradě Křivoklátě používala místo sněhu umělá pěna. (Karlos80)
  • Natáčelo se také v Jizerských horách. (Karlos80)
  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. (M.B)

Reklama

Reklama