Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mi tato minisérie mohla uniknout, rok vzniku 2004! No, nedostatek byl napraven, skoukla jsem ji za dva večery a blahořečím BBC, jen víc takových filmů na různá témata. AnglieRole kamenného a neukecatelného majitele přádelny byla napsaná na tělo pro Richarda Armitageho, umí fakt dobře hrát a i kdyby něco nedokázal, upřeně se na vás podívá a jste v .. rejži. Jen silné povahy jako Margaret mu nepodlehly hned v prvním díle. Kdo se mi další velice zamlouval, byla postava vedoucího stávkujících, bohužel nevím jméno, u některých není foto. Vřele doporučuji pro odkojené austenovce a austenky a jediný důvod, proč nedám pět* je ten, že hlavní představitelka Margaret, jakkoli půvabná, mi chvílemi připadala, že je duchem tisíce mil daleko, prostě trochu mimo. Nevím, jestli to bylo na režisérovo přání nebo její vlastní vynález... Ale skalní fanoušci, já si vždycky musím trochu šťournout, když si něčeho všimnu, jinak to nemělo chybu. ()

Juja 

všechny recenze uživatele

Vážně dobrá adaptace, perfektní hudba a samozřejmě důkaz, že vybírat si filmy podle herců dává smysl (očividně už skoro stereotypní cesta Hobit - North and South - Armitage fan). Odpustila bych jim i ten konec - sice nechápu, co se jim na knižní verzi nelíbilo, ale TAHLE změna mi nevadí 0:) Jediný důvod, proč tomu nedám pět hvězdiček, je Daniela Denby-Ashe, která je mi bůhvíproč bytostně nesympatická. Skoro jsem byla ochotná říct, že je to lepší než P&P, jenže ona je před kamerou skoro pořád.:/ Ale jinak moje láska k BBC roste s každou další minisérií :) ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

Toto bolo dokonalé. Taká romantická klasika ako má byť. Pripadá mi to ako niečo medzi Pýchou a predsudkom a Zámožnou ženou. Krásne spracované - hudba, kostýmy, dialógy aj herecké obsadenie. Nemôžem si pomôcť, ale obzvlášť dobre sa pozerá na Richarda Armitagea:-) Niektoré scény (hlavne tá na vlakovej stanici na konci) sú nezabudnutľné. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Taková Pýcha a předsudek devatenáctého století v průmyslovém prostředí, ohraný příběh, který ovšem neomrzí. Dala bych klidně pět hvězd, ale hlavní ženská postava mě opravdu nijak neuchvátila, a to zejména vzhledově. Opravdu se těžko věřilo, že takový krásný jinoch v podání Richarda Armitageho se zakouká do někoho jako je Daniela Denby-Asheová. Ale co, i tak jim fandíte a prožíváte to tak akorát......a brzy si to pustíte znovu. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Série se od knižní předlohy značně liší. V knize např. nenajdete scénu kdy Thornton (Richard Armitage) zbije svého dělníka, ani závěrečnou scénu z nádraží. (miliso)
  • Daniela Denby-Ashe měla původně ztvárnit Fanny Thorntonovou. (ashqa.fi)
  • Richard Armitage byl do role Johna Thorntona vybrán hned. Byl prvním uchazečem konkurz na roli však probíhal dále, aby bylo jisté, že zvolili dobře. Což se hned po vysílání prvního dílu potvrdilo. (BLANIK.)

Reklama

Reklama