Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dílem známého francouzského spisovatele a dramatika Jeana Geneta se nechal režisér Todd Haynes inspirovat v celovečerním filmu Jed, který natočil v roce 1990. Vypráví tři nezávislé příběhy tří lidí, kteří se nějakým způsobem vydělují ze společnosti. První je o sedmiletém chlapci, který zastřelí svého otce, v dalším se lékař stane obětí vlastního vědeckého výzkumu lepry, závěrečný zachycuje homosexuální vztah dvou vězňů, z nichž jeden se dopustil několika nezvykle násilných činů. Příběhy nejsou řazeny za sebe, ale jejich delší či kratší segmenty postupně skládány tak, aby vytvářely tři samostatné linie. Experimentálně laděný snímek je nesporně určen divákům, které nezaskočí poněkud složitá dějová struktura, stejně jako užívání některých vypjatých prvků hororu, násilí a erotiky. Film získal v roce 1991 Velkou cenu poroty na festivalu Sundance. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Veľmi divný film, ktorý nám rozpráva 3 príbehy, ktoré nemajú nič, ale absolútne nič spoločné, dokonca ani forma jednotlivých príbehov nie je ani len podobná (sci-fi dokument?, horor?, dráma?). Miestami film pôsobí "lynchovsky", ale pochybujem, že Haynes je tak dobrým režisérom, aby jeho nezmysly zmysel mali (ako je tomu, myslím, u Lyncha). Oceňujem akurát miestami extra-dlhé zábery bez strihu, odporné (v dobrom slova-zmysle) masky v príbehu o malomocnom vedcovi a hudbu. Ale 2 veci by som rád vedel: 1.) Koho zaujíma 2-minútový záber na súložiacich homosexuálov alebo na 5-minútový záber na homosexuála, ktorý sa snaží ohmatávať iného spiaceho homosexuála? 2.) Čo dočerta má znamenať ten názov - "Jed"?! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment, který se formálně tváří, jako by vznikl v sedmdesátých letech. Tři povídky se navzájem prolínají a proplétají a postupně se skládají jako střípky mozaiky. Černobílé drama o nešťastném lékaři připomene hororovou klasiku, jakou jsou třeba Doktor Jekyll a pan Hyde nebo Neviditelný. Příběh vězňů je o nenaplněné lásce - hlavní hrdina přemýšlí, proč se všichni okolo něho milují, jen on je stále stranou. A chlapec, co zachránil svoji matku, byl nejspíš andělem strážným! Pro současného diváka se asi příliš explicitních scén nenajde, mně osobně přišla nejhorší scéna plivací. Jako celek mě ale film nepřekvapil, nešokoval ani neurazil. Spíše pro okrajové publikum. 3,5* ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři romány zfilmované na ploše necelé hodiny a půl! Tři příběhy outsiderů mají i přesto začátek, obsah a pointu. Hororový černobílý díl má navíc úžasnou kameru. Homosexuální vězeňská část se skoro celá odehrává ve tmě a sotva se bude někomu líbit. A historka o záhadně zmizelém šestiletém otcovrahovi je nám vyprávěna v útržcích osob z jeho okolí, aniž bychom jejího hrdinu zahlédli. Máloco z americké nezávislé produkce si nálepku „nezávislý“ opravdu zaslouží. Tady je ovšem naprosto na místě. Bůh ví, proč jsem si přitom vzpomněl na filmy Kennetha Angera. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Spíš než film pro náročného diváka je to film pro trpělivého diváka, který tento těžce nezávislý nářez vydrží sledovat až do konce. Haynes je naprosto neschopný režisér, který své diletantství prezentuje jako experimentování, schází mu však potřebná dávka radikality a sledovat výsledek jeho práce se tak stává utrpením. Kamera je otřesná, nasvícení dvojnásob, hudba zní jako nějaká rychlokvaška studenta prvího ročníku konzervatoře a korunu tomu dodávají gumoví herci pohybující se v podivných kulisách. Gay linie je zcela nekoukatelná, malomocný vrah/lékař je mdlý pastiš sci-fi béček z 50. let (což samo o sobě mnohé vypovídá), no a látající/vraždící klučina Richie je jen paradokumentární nuda. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem prostě nestrávil, a to jsem se vážně snažil. Chtěl jsem odejít už po deseti minutách, protože mi to nic neříkalo, nic jsem tam nechápal a nic mne na tom nebavilo. Ale filmu jsem dával stále další a další šance a u obrazovky setrvával. Celkem jsem asi šestkrát oddálil svůj odchod. Nakonec jsem se vydržel dívat půl hodiny, a pak jsem si řekl dost, tenhle film je marná ztráta času a od televize jsem odešel. Snaha z mé strany byla, ale film se mi vůbec, ale vůbec nelíbil. Je to docela velké zklamání po filmech Tlouštík a Přednosta, kterým jsem oboum udělil pět hvězdiček, tak hezky to Americké nezávislé léto začalo. Takže film mne vůbec nezaujal a přišlo mi to jako jeden z nejhorších filmů, které jsem kdy viděl. A proč jedna hvězdička? Původně jsem chtěl dát "Odpad", ale pak jsem si vzpomněl, že oproti filmu Mlčení šunek, kterému jsem také udělil hodnocení "Odpad" je tento film dělaný alespoň na umělecký dojem a do Mlčení šunek má hodně daleko, nakonec jsem se tedy smiloval, a dávám (i když s odřenýma ušima) jednu ušmudlanou hvězdičku... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Jednu chvíli měl film pracovní název "H". (Hal_Moore)

Reklama

Reklama