Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Občana X omlouvá snad jen to, jak nepokrytě dává najevo nulové ambice a svůj televizní původ. Už staticky zachmuřený objektiv kamery při úvodu naznačuje, že zřejmě není o čem vyprávět a že snahou trumfnout, nebo se alespoň přiblížit Zodiacu a Mlčení Jehňátek tvůrci motivováni rozhodně nejsou. Jaká škoda! Vždyť Andrej Čikatilo, jeden z největších sériových vrahů vůbec (krouhnul na 50 obětí), by se vysmál i slavnému Lecterovi. Jak sám prohlásil: „Jsem šílená zrůda, omyl přírody." Trestně nevyužitá kvazidokumentace Občan X nedovede distribuovat informace (psychologie Čikatila není zachycena v jeho jednání, ale skrze čtenou zprávu psychologa – což je ze strany filmařů opravdu čirá zoufalost) a namísto patřičně uchopeného syžetu si film libuje v tendenčním společenském komentáři Ruska; snahu vtlouct tohle všechno divákovi do palice skrze zkarikaturovaný postavy předčí snad jen neustálý a otravný využívání figury záběr / proti-záběr. Pohromadě to drží akorát „fenomén“ Čikatila (ne herecký představitel, ten se podřizuje kvalitě filmu a působí nijace). ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Občan X je překvapivě věrná rekonstrukce případu ukrajinského kanibala s několika desítkami obětí, kterého sovětský aparát dlouhá léta není schopný ani ochotný usvědčit. Film je - bohužel - natočený ještě částečně jakoby ve stylu osmdesátých let. To samozřejmě neznamená, že by HBO nešlo do grafického zobrazení některých scén, byť toho nejhoršího diváka ušetří. Atmosférou film kupodivu dost připomíná seriál Dobrodružství kriminalistiky. Zkrátka mám dojem, že dnes by z tohohle tématu vznikl lepší film - s lepší kamerou, větším hloubkou postav a nejspíš i emotivním soudním procesem, který v tomhle filmu neuvidíte. Případně by vůbec nejlepší byla forma minisérie. Na druhou stranu - herci jsou skvělí a mými favority jsou šarmantní protřelý generál Donald Sutherland, psychiatr Max von Sydow a samozřejmě Jeffrey DeMunn jako samotný nesmělý pervert Čikatilo. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus). (Chatterer)
  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)
  • Tři ruští vojáci stojící v popředí ve scéně, kdy byla během deštivé noci nalezena poslední Čikatilova (Jeffrey DeMunn) oběť, nesou maďarské pušky AMD-65. S tím souvisí nepřesnost ve filmu, v roce 1990 byla sovětská vojska standartně vyzbrojena puškami AK-74. (biker)

Reklama

Reklama