Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Evilenko je velmi zdařilý pokus o zachycení životního příběhu jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů 20. století. Atmosféra sovětského Ruska je úžasná - šeď, chlad, beton, křečovitost úředníčků a všudypřítomná propaganda jsou výborným pozadím pro thriller, ze kterého vás budou skoro až chytat deprese. Čikatilovy vraždy jsou dost naturalistické a to i přesto, že většina "toho důležitého" se odehrává mimo záběr kamery. Nejsilnější stránkou filmu je však jednoznačně Malcolm McDowell. Je mimo jiné vidět, že si nejspíš pečlivě prohlížel Čikatilovy fotky, protože dokázal neskutečným způsobem napodobit i to, jak se skutečný vrah tvářil. Jeho herecký výkon je opravdu velmi přesvědčivý a sám o sobě si zaslouží jednu hvězdičku jako bonus. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Začíná to dobře. Díky scénce s holčičkou jsem si už říkal, že se s tím nebudou tolik mazlit, ale postupně se z toho bohužel stane zase obyčejný a ukecaný film, jako skoro každý jiný o masovém vrahovi. Jsou ve filmu občas dobré momenty. Třeba výslech nebo nevídané obrázky, ale všechno je to pojaté tak nějak bez atmosféry. Nejlepší byl vlastně začátek a konec, jinak prostředek filmu spíš o ničem. Je to škoda, mohli z toho vytřískat daleko víc. Ještě k tomu, když měli parádního herce McDowella... ()

Reklama

destroy83 

všechny recenze uživatele

Italský příspěvěk do edice masoví vrazi mezi námi věnující se postavě Andreje Romanoviče Čikatila. Snímek, ačkoliv přesně nerekonstruuje příběh jednoho z největších masových vrahů, dokáže divákovi uvěřitelně představit lidskou zrůdu, hlavně díky kvalitnímu výkonu Malcolma McDowella a zprostředkovat tak děsivé řádění v podobě sexuálního a fyzického násilí s kanibalistickou koncovkou této neblaze proslulé postavy ruské historie. Ovšem když přichází na řadu vraždění, kamera nesmyslně uhýbá, což takovému snímku celkem škodí. Důraz kladený na hypnotizování obětí a řekněme politický původ Čikatilova běsnění mě také zrovna nesedl a celý koncept začal zavánět průměrností umocněnou příliš konzervativním zpracováním. Ovšem výslech zatčeného Evilenka a herecký koncert McDowella mě nakonec donutily jít s hodnocením trošku výš. Takže nakonec je to u mě za čtyři hvězdy. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatný film, který nezachrání ani herectví Malcolma McDowella – kde nic není, ani Čikatilo nebere. Většina prvků „fikčního“ světa masového vraha Evilenka ve filmu funguje špatně: naprosto směšná psychologie postav, špatně uchopená a naivně prvoplánová politická metafora. Postavy ve filmu se chovají, jako by se Rusko v r. 84 s komunismem dávno vypořádalo a na Evilenka, jako zapáleného komunistu, se dívají zpočátku jako na fanatika „staré“ ideologie, po-té co je odhalena jeho zvrácená podstata, jako na „nakaženého“ zvráceným myšlením: první zástupce/produkt patologické éry – krize osobnosti „člověka-komunisty“, jenž za sebou přitáhne další takové, které je třeba především „pochopit“, abychom se před nimi mohli účinně bránit atd. Naivita tvůrců, s jakou tuto „velkolepou tragédii dějin“ předvádějí, by mohla být docela zábavná, kdyby zde nešlo o inspiraci životem skutečného masového vraha Andreje Romanoviče Čikatila, který byl obviněn z vraždy více než 50-ti osob. Je škoda, že když už se někdo pokusí tyto hrůzné události umělecky zpracovat a vykreslit nejtemnější oblasti lidskosti, musí to celé takto neuvěřitelně zprznit. Ve věci formy jde film ruku v ruce se svým zhůvěřilým obsahem: herecké výkony jsou (až na McDowella) strašné a o nějakém narativním rámci a dramatizaci bych raději vůbec nepsal. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Každý člověk, obeznámen s případem, osobností i činy jednoho z nejsadističtějších sériových vrahů historie, Andreje Romanoviče Čikatila, by mohl být přinejmenším překvapen, jakým způsobem je v tomto filmu prezentován. Malcolm McDowell je výborný, ale něco mi na jeho vystupování vadilo. Nejspíš to bylo scénářem a celkovým přístupem tvůrců k jeho osobě. Prostoru, který je věnován jeho činům je zde docela hodně, ale neustále mi můj dojem kazilo, že se do všeho snažili nacpat komunismus a všechny ty kecy o něm. Ústřední postava lékaře udělala z Chikatila schizofrenika, který dle něj páchá své činy kvůli režimu. Udělali z něj člena KGB a člověka, který dokáže své oběti hypnotizovat. Také některé scény mi přišly nevěrohodné a nelogické. Kdyby u Evilenka trochu zmenšili ten velký prostor, který věnovali politice a komunistickým kecům, mohlo se jednat o výborný film. Takto pro mě trochu zklamání. Králem na svém "poli" je zde Angelo Badalamenti se svou úchvatnou hudbou, kterou mě ohromil již v Mullholland Drive. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Prediktory Chikatilových činov: izolacionizmus, psychicky týraný matkou, skúsenosť so smrťou a krvou, impotencia a obeť šikany. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama