Reklama

Reklama

Československý filmový týdeník

(seriál)
  • Slovensko Československý filmový týždenník

Obsahy(1)

Aktuální záznamy událostí pro Československý filmový týdeník před padesáti lety jsou dnes již historickým dokumentem. (oficiální text distributora)

Recenze (127)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Úžasný filmový dokument, který je časovou stopou naší země..! Díky za něj a je milé ho sledovat s odstupem desítek let a v jiném prostředí i společnosti... Ba tento dokument se nesmí koukat z pozice dnešní doby či dokonce "morálky", ale pouze jako na časosběrný dokument...! Ano ještě jednou díky a 5 hvězd si zaslouží ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Máte pravdu, musím ještě tu jednu hvězdičku do svého hodnocení přidat. Československý filmový týdeník je totiž nádherným (a zatraceně dlouhým) zdokumentováním jednoho období našeho národa. Uvidíte prakticky cokoliv - jak soudruzi v ocelárnách pracují s ocelí, jak soudružky selky dojí krávy, důležité návštěvy sovětských špiček, směšné problémy kapitalistických států... no zkrátka všechno, co se tehdy dělo u nás i ve světě upravené do "prokomunistické" podoby. Objektivně tedy opět nelze hodnotit, ale pro člověka, který tu dobu nezažil (například já) jde o unikátní záběry mapující náš stát po dobu skoro čtyřiceti let a také příležitost podívat se, jak to tehdy vlastně "vypadalo" (ty uvozovky berte jako opravdu VELKÉ). ()

Reklama

forsberg

všechny recenze uživatele

Vítězství je jisté, porazíme imperialisté. Na souši i na moři zlikvidujeme agresoři. Ejchuchů, i ve vzduchu.Tohle byla padesátá léta, doba kdy ještě lidé věřili, že usilovné budování a práskání nehodných spoluobčanů povede k lepším zítřkům. Záměrně nechávám bez hodnocení. Česká televize by si zasloužila víc než 5* za uvedení téhle zrůdnosti pro další generace a komunistická strana by si zasloužila něco mnohem horšího než jen hodnocení "odpad". ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když se poprvé od 1989 vysílal seriál 30 případů majora Zemana, strašně se řešilo, že by vlastně mohlo jít o mystifikaci těch lidí(převážně mladých), kteří neví jak to bylo "doopravdy". Tak se vymyslelo, že bude před každým dílem osvětlující komentář. I tak toto dílko sledovalo 1,8 mil. diváků. Člověk má totiž tendence vytěsňovat to špatné a nostalgicky vzpomínat na "staré dobré časy". A to je tak jediné nebezpečí, které Československý filmový týdeník představuje. Líčení idylických časů za vlády rudé svině, totiž natolik ostře kontrastuje s dnešním děním, že i pamětníci mají pocit, že to: ".....tenkrát nebylo zas tak strašný". Zato dnes... . Neumím si představit, jak vnímají tyto týdeníky dvacetiletí, ale pro ty kteří jsou trochu v obraze, jde o unikátní výpověď o tom, jak se dá s lidmi manipulovat pomocí médií. A proč že se manipulovalo? No aby lidi měli víru. Protože když měli lidi víru, tak byli schopni žít spokojeně i v načančaném lágru zvaném ČSSR. Ale zdaleka ne vše byla mystifikace a s odstupem doby by bylo fér ocenit i tu spoustu velkých a dobrých vvěcí, které se v té době staly. I proto se na tyto týdeníky rád dívám a snažím se je vidět objektivně. Navíc se absurditou některých věcí dobře bavím. Těmi 4**** nehodnotím úroveň týdeníků, ani jejich výběr. Hodnotím snahu chytrých lidí v ČT zpřístupnit nám záznamy z doby, kdy se v médiích lhalo a ničemu se nedalo na 100% věřit. Takže s odstupem máme možnost udělat si vlastní názor na období, které bylo bezesporu z historického hlediska zajímavé. ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

...krásné, koukat na davy lidí a na neustálý boj za mír... nebral bych to propagandisticky, ale alespoň kamerově za pravdivou výpověď doby, a ta doba od cca 50roku až do normalizace, je dost dlouhá, jako přechod z němého filmu na dnešní trháky.... ...našel jsem semtam "extrakuriozity - viz. Skakel z Újezdce u Přerova" a mnoho a mnoho dalšího ...dělám buď výběry, že jedu třeba začátek dnů ze srpna z každého dostupného roku, nebo sjedu celý rok naráz.... je to poklad z archivu čt... a poučné, i pro politiky, umělce (kviff), nebo zemědělce... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jedním ze spoluautorů tohoto pořadu se v roce 1961 - především z nutnosti obstarat si nějakou obživu - stal i později velmi úspěšný režisér Jiří Menzel. Ve své autobiografii "Rozmarná léta" na to vzpomínal (kráceno): "Moc jsem se o práci nepral a točil jsem málo. Když se naskytal nějaká větší práce, vždycky jsem našel důvod, proč ji nedělat, nebo proč by ji měl dělat někdo jiný. Proto mě tam měli rádi. Bylo víc práce, a tím pádem i víc honorářů pro ostatní. Točil jsem krátké snímky, asi osm až dvanáct záběrů, tak, aby se to vešlo do minutového šotu. Většinou z pracovního prostředí. Záběry ze žní, májových oslav, brigády socialistické práce a tak podobně. Někdy se to neobešlo bez groteskních situací, když jsme třeba točili šot o tom, jak je Praha připravena na sněhovou kalamitu a příslušný funkcionář mne nutil, abych ho natočil, jak se starostlivě dívá z okna. Nebo jsme točili v hrudkovnách někde u Rokycan a doprovázel nás zodpovědný pracovník. Hlídal nás, abychom nenatočili nic ošklivého. Pořád se chtěl dívat do kamery a kontrolovat, co točíme. Nesměli jsme otočit kameru směrem vzůru, abychom nezachytili začouzenou oblohu, a nesměli jsme ji ani sklonit k zemi, aby se v našem šotu neukázalo, jaký tam mají bordel." (NIRO)

Reklama

Reklama