Reklama

Reklama

Tajemství oceánu

  • Velká Británie Deep Blue (více)
Trailer
Velká Británie / Německo, 2003, 91 min (Director's Cut: 83 min)

Obsahy(1)

Tajemství oceánu je netradiční film, který přináší unikátní záběry ze světa moří a oceánů. Jeden z nejpozoruhodnějších a nejucelenějších projektů, které kdy byly na poli dokumentů natočeny. Tajemství oceánu vás ponoří do mořských hlubin, provede vás od těch nejmělčích korálových útesů až k pustým břehům Antarktidy, od širého otevřeného oceánu až k noční krajině nejhlubších mořských propastí. Slovy režiséra Alastaira Fothergilla: „Zavedeme vás do světa, který jste nikdy před tím neviděli, zavedeme vás do poslední neprozkoumané oblasti naší planety.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Symfonie oceánu. Oceán v obrazech. Epická orchestrální hudba doprovází dokument, který si neklade jiný než estetický cíl. Tím se, i když komentovaný, řadí po bok třeba "Mikrokosmu" nebo "Ptačího světa". Motivy jsou řazeny poměrně volně, přesto při rozlehlosti oceánu trochu zamrzí některé jejich opakování (na sardinkách se hoduje celkem 3x), stejně jako místy snad až příliš patetická hudba, nebo závěrečný, naprosto zbytečný dovětek. Ale to jsou jen malé výtky v porovnání s tím, co za úchvatné podmořské představení film nabízí. Ono také chtít propracovanější scénář, když na některé záběry čekáte měsíce... Mimochodem u mě to vyhráli krabi a kladivouni. ()

Pennyzka 

všechny recenze uživatele

Prostě geniální hudební zpracování... V tom Mariánským příkopu jsem měla pocit, jakobych se dívala na nějaký sci-fi. Opravdu kvalitní záběry, lepší to snad ani být nemůže. Zanechalo to ve mně takovej pocit, jakože jsem začala zase přemýšlet o fyzikálních otázkách a prostě to ve mně vzudilo zájem o oceán. Hrozně ráda si fotím mořský rybky s barevnýma korálama, ale ty svítící obludy byly fakt neskutečný. Ostatní bylo taky působivé. Kdo nechce ztratit iluze o životě v oceánu, ať se nekouká :D ()

Reklama

halogenka 

všechny recenze uživatele

Nádherně udělaný dynamický dokument s hodně silnou (občas možná až moc) hudbou. Líbila se mi naprostá absence člověka a sporadický komentář, detailní záběry, kdy jste se živočichů mohli téměř dotknout, přirozenost, s jakou nechali tvůrci vyniknout prostředí a někdy byť i drsný koloběh života v moři, záběry ryb a nebo krabů či albatrosů typu "v jednotě je síla!" atd. . Možná to jen trochu zabila jedna z posledních vět na téma "jak člověk devastuje život v moři", ne snad že by to nebyla pravda, ale spíš že jaksi vyčnívala díky tomu, že jinak celou hodinu a něco se o tom komentář nezmínil. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Vážení, ale veď to je zostrihaný (inak veľmi pekný) dokumentárny seriál Modrá planéta, žiaden pôvodný dokument. Naviac dosť nešťastne zostrihaný, akurát som sa tak dozvedel, že kosatky su kurvy kurevské lebo vraždia tulenie mláďatá (a pekne dlho, pekne brutálne) a vzápätí sa vrhajú na chúďatko veľrybie mláďa (a pekne dlho, pekne brutálne)... pritom sú to pri všetkej svojej dravosti rovnako krásne tvory ako ostatné obyvateľstvo oceánov. Aj meno jedného z režisérov sedí, prečo sa o tom nikde nepíše, resp. nepíše dosť výrazne?! Jedným slovom - PODVOD. Pozrite si Modrú planétu, onemiete v úžase! ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

I to tajemství nakonec přišlo, i když jsem už nedoufal a já za takové tajemství oceánu považuju unikátní záběry z téměř neprobádaných míst na samotném mořském dně. Je pravda, že se snažíme dobýt vesmír, ale prakticky netušíme, co se děje v těch nejhlubších a nejtemnějších zákoutích naší planety. Když speciální badatelská ponorka sjede podstatně níže a zachytí všechny ty nevýslovně překrásné živočichy, kteří svým tělem prozářili černé dno oceánu, jen těžko někdo uvěří, že se jedná o realitu a ne o sci-fi, takže už jenom proto se určitě vyplatila ta zhruba hodinová plavba "všedními" záběry, abych si mohl vychutnat něco nového, do určité míry dost raritního, něco, co mi vyrazilo dech. A právě toto tajemství dělá z tohoto dokumentu naddokument. ()

Galerie (24)

Související novinky

Cesta ke středu Země

Cesta ke středu Země

17.05.2006

\"Až dosud jsme se dotýkali jen povrchu...\" je reklamní slogan dokumentu společnosti BBC Tajemství oceánu od režiséra Alastaira Fothergilla, který si vzal slova Johna Kennedyho k srdci: Když si… (více)

Reklama

Reklama