Reklama

Reklama

Skutečný příběh zdravotníka amerického letectva U.S. Air Force, Williama H. Pitsenbargera, jehož statečnost zachránila ve Vietnamu desítky životů. V roce 1966 se poblíž Saigonu odehrála jedna z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Během záchranné mise 11. dubna se jednadvacetiletý medik přezdívaný Pits rozhodl dobrovolně opustit relativní bezpečí záchranného vrtulníku, aby pomohl vojákům na zemi. S neobyčejnou odvahou a odhodláním osobně zachránil a dopravil do bezpečí více než 60 mužů 1. pěší divize americké armády. Poté, co mu bylo nařízeno využít místo v posledním vrtulníku, odmítl a zůstal se zbytkem armády uprostřed těžké palby. O 32 let později dostane ambiciózní byrokrat z Pentagonu Scott Huffman na starost dokončení posudku, který má rozhodnout, zda údajné hrdinské činy vojáka Pitsenbargera zaslouží nejvyšší ocenění za statečnost – Medaili cti. Huffman sbírá svědectví armádních veteránů, kteří byli přímými účastníky bitvy. Během jeho vyšetřování vyplouvají na povrch závažné utajované skutečnosti, jejichž zveřejnění může Scotta stát víc než jen kariéru… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (107)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja keď počujem, že US Army a všetky jej odnože, ihneď sa vo mne otvárajú negatívne pocity. Ono vlastne v súvislosti s vojnou sa tie pocity vyvolávajú asi s každou armádou, ale toto sú za posledných 75 rokov určite najväčší teroristi. Už len tá premisa filmu, že "záchranná akcia vo Vietname", teda vec, ktorá sa nikdy nemusela stať, veď ich tam nikto nevolal. Celý film je o skúmaní, čo sa vlastne v tej vojenskej akcii stalo, aby sa stanovilo, či je onen človek hodný nejakej medaily za to, že zachraňoval ľudí, aby tí mohli ďalej zabíjať. Film o čistom americkom patriotizme, teda vlastenectve. Len škoda, že to vlastenectvo sa odohráva zvyčajne tisíce kilmetrov od hraníc USA. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

No, je to možno nakoniec pocta veteránom z Vietnamu, ale strašne nudne podaná. Hlavnú postavu, o ktorej sa to celé točilo (zdravotníka padlého vo Vietname) sme tu takmer ani nevideli, zato nudnými kravaťákmi s ich populistickými kecami z Pentagonu sa to hemží po celom filme. Príšerná nuda, fakt príšerná a ľutujem, že som takto strávil nedelné dve hodiny. 35%. ()

Reklama

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Příběh podle skutečně události o jedné neudělené Medal of Honor zaujme a dojme nejedno vojenské srdce. Film je americky patetický a militaristický, což zaručeně naštve každého zamindrákovaného čecháčka (za jejichž po*raný životy můžou Američani a Havel, viz. komentáře na CSFD). Vietnamská válka byla peklo a její veteráni si takové filmy zaslouží a stejně tak naše slzy, pro které si tenhle film sáhne v každé druhé scéně. A já si myslím, že je to tak v pořádku. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Snímek Nejvyšší pocta disponuje nesmírně silným příběhem a důležitou myšlenkou, jen se mi zdá, že ani jedno nedokáže opravdu prodat. Děj se neuvěřitelně vleče, chybí dramatické zápletky a závěrečná typicky americká vytleskávačka spolu s hromadou přehnaného patriotismu, sentimentu a patosu výslednému dojmu rozhodně neprospívá. Snaha ztvárnit lidské emoce a vyvolat v divákovi citové pohnutí se trochu minula účinkem. Tedy alespoň u mě. Nicméně musím připustit, že při pohledu na všechna ta herecká esa jsem si uvědomila, jak čas ve skutečnosti nehorázně rychle krátí dobu, která nám zde byla vyměřena. A to mě dojalo mnohem víc než samotný film. (50%) ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný snímek, který především těží ze svého skvělého hereckého obsazení. Herci jsou zde hlavními tahouny, ale přesto snímek jisté mezery má. Předně musím říct, že od filmu producenta Petra Jákla jsem nic neočekával. Tudíž těžko jsem mohl být zklamán. Přesto mě snímek mile překvapil. O příběhu jsem si nic nezjišťoval a to možná bylo lepší. Spolu s hlavním hrdinou (Sebastian Stan) jsem postupně odkrýval pravdu o Pitsenbargerovi a jeho činu. Celkově mám rád filmy zabývající se traumaty z vietnamské války, a proto se mi líbilo, že toto téma snímek zdárně otevírá. Líbilo se mi postupné zjišťování pravdy o hrdinském činu, který Pitsenbarger provedl, kdy mladý medik navzdory okolnostem a bez bázně a hany šel na pomoc neznámým vojákům. A zaplatil za to životem. Celkově se mi líbilo vyznění filmu (i přes jistý závan patroitismu), kdy snímek zdárně nakousává základní témata Vietnamské války. Byť snímek po celou stopáž neudrží své tempo nastolené ihned v počátku a najde se zde i pár repetetivních scén bez většího významu a přínosu, tak musím říct, že jsem s filmem celkově spokojen. I když více scén z džungle Vietnamské by nebyly vůbec ke škodě, tak musím řict, že jsem se nenudil. Film drží slvělé herecké osazentsvo v čele se Sebastianem Stanem, který mi dal za pravdu, když jsem The Falconovi and the Winter Soldierovi vyčítal zbytečné upozadění jeho postavy na úkor nepříliš skvělého Falcona. I tak si však pro sebe ukradl všechny své scény Samuel L. Jackson. Velmi zajímavý film se vcelku netradiční zápletkou z dob Vietnamské války. 7/10. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • V skutočnosti sa na evakuácii ranených podieľala helikoptéra typu Kaman HH-43 Huskie, nie vietnamskou vojnou preslávená Bell UH-1 Iroquois. (MikaelSVK)
  • Součástí závěrečného ceremoniálu bylo rovněž povýšení Williama H. Pitsenbargera (Jeremy Irvine) na hodnost štábního seržanta. (Michnak)
  • Během bitvy padlo nebo bylo zraněno 80 % ze 134 vojáku Charlie Company, 2. praporu, 16 pluku. 34 vojáků bylo zabito a 71 bylo zraněno, Někteří zranění později podlehli svým zraněním. (ARI50)

Související novinky

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

16.02.2021

Po skončení natáčení Jana Žižky se režisér a producent Petr Jákl začal více věnovat zahraničnímu filmovému trhu. Po svých producentských počinech Best Sellers s Michaelem Cainem, Axis Sally s Alem… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama