Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Několik českých filmů se odehrává v nápravném zařízení pro mládež, tento se řadí k těm zdařilejším, i když si vypomáhá osvětovými, nabádavými berličkami. Hlásá, že také chybující mládež dostává příležitost, aby prohlédla a uvědomila si své chyby, aby se polepšila. Protagonistou vlastně ani není typický delikvent: nadaný student průmyslovky se v pasťáku ocitl proto, že se vzbouřil proti autoritativnímu otci a jeho autem záměrně naboural. Sebevědomý, snadno vznětlivý mladík se dlouho nedokáže přizpůsobit tvrdým podmínkám, které v tomto zařízení vládnou, prochází těžkou životní zkušeností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

freddy 

všechny recenze uživatele

Člověk si myslí, že ví o všech zajímavých českých filmech, ale vždycky ho překvapí něco z archivu. Na začátku bylo to, že mne nic v programu televizí nezaujalo, tak jsem přepnul jen tak z nudy na CS Film a tam běžel tenhle film. Rychle jsem zjistil přibližný děj a zakoukal se do toho. Pavel Kříž a David Matásek se zde představují v rolích, které nemají mnoho společného s jejich rolemi v Básnících. Oba stojí proti sobě a nesnáší se. Což je pro každého, kdo zná Básníky, docela prvotní šok. Ale abych nějak zhodnotil film jako celek. Jedná se o zajímavou exkurzi do pasťáku v období komunismu. Film nechce nic řešit nebo snad mentorovat, jen nám dává nahlédnout do tohoto prostředí a ukazuje nám prostředí, kam se mnoho z nás nikdy nedostane. Film mi přišel velmi zdařilý a docela zajímavý, už jen svým tématem. Celkově dávám tři hvězdičky s konstatováním, že na tenhle film se rád kdykoliv podívám znovu a hodnotím ho jako mírně nadprůměrný... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

6. dramaturgicko-výrobní skupina Filmového studia Barrandov "Tvůrčí mládí" dala mladým zelenou. 1) Půvab snímku není ve slabém a nepřesvědčivém scénáři, ani v hereckých výkonech. Ty prase vepřový! Pro mě je nejzajímavější horda sotva zletilých vlčků v plné kráse svého mládí._____ 2) Z budoucích hvězd českého filmu tu je 22letý Pavel Kříž (Pavel, hlavní postava), 18letý David Suchařípa (kytarista Gejza), 20letý David Matásek (Hanzl), 21letý Ondřej Vetchý (Joneš), 19letý Sagvan Tofi (Navrátil) či 21letý Karel Roden (Koblas)._____ 3) Jsou tu i další pěkní kluci: 16letý Daniel Netušil (15letý Jirka Koblížek, má mladšího bratra v děcáku), 19letý Gustav Skála (Pacička, má zmrzačenou ruku), Lukáš Hraběta (Šálek). ()

Reklama

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo na sondu ze života v pasťáku, pak se zdálo, že by se mohla tepat šikana mezi mládeží, chvíli na to se přetřesla tématika nekompetentních pracovníků ve školství, aby byla svižně vystřídána palčivým problémem alkoholismu a domácího násilí v rozvrácených rodinách. A nakonec? Matásek, visící na mříži. Strašná kokotina, kterou neomlouvá ani doba vzniku, ani strašlivé výkony všech účinkujících. Kříž byl se svým lookem jogínského intelektuála věrohodný jako lední medvěd v sauně a ostatní zdatně sekundovali. Jediné, co chybělo, byla nějaká vlažná romance, ale o tom se tehdy mluvit nesmělo. A jediné, co nechybělo, byly stále přítomné cigarety (hlavní hrdina, spratek pod 18, hulí Gauloisesky:-)) a morgošské kvičení, leckterými multikulti odpadky vydávané za hudbu. Takže sečteno a podtrženo = odpad ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivý průměr. Spousta dobových věcí je nám dnes už naprosto cizí, takže se filmem daleko hůř prokousává. Pamatuji si, že jsem byl kdysi dávno na tomhle filmu v kině a líbil se mi. Teď už si tak jistý nejsem, spousta nesmyslů, i když základní poselství tam určitě je. A nejlepší je v závěru slovo otce-architekta: Gotika musí být zakrytá! (nový Hotelový dům). To mě dostalo. 60% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Zámek Nekonečno jsem poprvé viděl teprve nyní v televizi. Těžko říct, jak by na mě film zapůsobil v osmdesátých letech, když byl natočený. Pravda je, že v současnosti mi toto drama připadalo místy (záměrně?) naivní až úsměvné. Škoda, nápad byl určitě dobrý, jeho provedení však o poznání horší. Když si v této souvislosti vzpomenu na Pasťák režiséra Hynka Bočana, jde sice o dva filmy s podobnou tematikou, a přesto je mezi nimi podstatný rozdíl. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Na XIX. filmovém festivalu mladých v Trutnově získal snímek Cenu Mladé fronty a Pavel Kříž Malé zlaté slunce za mužský herecký výkon. (Olík)
  • Natáčelo se také v Berouně a Lomu Amerika. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama