Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

fragre 

všechny recenze uživatele

Film je to poutavý, hezky natočený, dostatečně akční, dostatečně romantický, prostě dostatečně všecko - shlédl jsem jej opravdu s potěšením. Jen se nemohu zbavit dojmu, že je to také film velice vypočítaný. Jako by tvůrci shlédli Království nebeské, Návrat do Cold Mountain, Statečné srdce, Pána prstenů (a nevím, co ještě dalšího) a na základě toho vyrobili švédskou verzi tohoto typu příběhů. Prostě jako bych každou scénu už někde jednou viděl. Ale jinak dobrý. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velkolepý historický velkofilm potápí mezinárodní sestřih, kde je bohužel znát v ději zkrácení. Pokud ale srovnám s nedávno uvedenou produkcí z našich luhů a hájů, je Arn jasný vítěz. Krásné scenérie, dobré herecké výkony, pěkná výprava a i ty rytířské souboje či bitvy vypadají díky kameramanově práci v rámci možností nadprůměrné. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Člověk už je dostatečně nasycen těmi hollywoodskými historickými velkofilmy. Ne že by byly špatné, to vůbec ne, ale prostě to někdy chce změnu. Proto jsem sáhl po severské tvorbě, která je konec konců v poslední době na slušné úrovni. Arn je film odehrávající se ve dvou liniích. Ta první sleduje templářského rytíře Arna, který byl poslán na křížovou výpravu do Svaté země. Druhá je pak věnována ženě, která byla nucena odejít do kláštera právě proto, že zhřešila s Arnem. Na konci se znovu potkávají, ale není všemu konec. Blíží se totiž dánská armáda. Opravdu je až moc poznat, že zřejmě byl film inspirován Královstvím nebeským. Což o to, pohled je jiný než u amerických kolegů, ale zdálo se mi to na začátku hodně zdlouhavé, chvílemi až nudné. Postupem se to ale vše začalo vyjasňovat a konec byl už nadprůměrný. Herec, co hrál Arna se mi páčil, jeho typický výraz seveřana mě provázel po celou dobu. Hudba taky nebyla špatná, dobře se poslouchala. Dám slabší 4*, právě za tu zbytečnou natahovanost, pořád je to ale historický kousek, jak má být. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Škandinávska kinematografia musela uraziť dlhú cestu, kým natočila vlastný historický veľkofilm, ktorý by sa mal kvalitou rovnať tým americkým. Arn - Tempelriddaren sa dostal niekde na polcestu. Tvorcovia na pomerne lacnej výprave vybudovali slušnú dobovú atmosféru, ale okrem občasných bitiek, z ktorých polovicu halí piesočná búrka, má film pomerne pozvoľné, miestami vyslovene stagnujúce tempo. Obzvlášť pasáže z kláštora sú veľmi nudné. Hlavné postavy sú žiaľ dosť nezáživne zahrané a slabo vykreslené, milostná linka v ich podaní detto. Príbeh, ktorý je variáciou na Kráľovstvo nebeské, v poslednej polhodine našťastie chytí druhý dych a film je zavŕšený dôstojne ako po stránke dejovej, tak po tej akčnej. (6/10) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Bůh má pro tebe poslání.“ ,,Táhnout do války?“ ,,NE, PŘINÉST MÍR!“ Možná drsné hodnocení, protože jde o filmařinu o které si u nás můžeme nechat zdát, ale já čekal historický film plný emocí, válečné vřavy a chlapských soubojů v davových scénách. Místo toho sladká romantika. To jsem se mohl rovnou dívat na Angeliku. Přitom časy, kdy veškeré naděje skýtal pouze bůh, kláštery plné fanatismu a křížové výpravy mají co nabídnout. Chápu, že mi musí vysvětlit co a jak a také proč se stal Arn templářským rytířem, ale často je to nezáživný, chybí přímočarost vyprávění, soubojům lepší choreo i kamera. A děj ničím nepřekvapí. Nic na tom nezmění ani závěrečná bitva, která je díky lsti zklamáním a ani to, že díky Arnu Magnussonovi zakrátko vzniklo Švédské království. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * P.S.: Kingdom of Sweden není Kingdom of Heaven ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Rozpočet bol 210 mil. SEK (švédskych korún), čo je asi 30 mil $. (Smok)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)

Reklama

Reklama