Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Saši Dluhoše zmizel v roce 1982, když se s partou kamarádů pokusil sjet Černou řeku. Sašovi se dostane do rukou otcův deník, fotografie a několik starých filmů z osudné výpravy, a tak se rozhodne vydat po otcových stopách. Obrátí se na specializovanou cestovní kancelář. Ta připraví cestu na raftu a zajistí zbytek posádky. Kromě Saši a zkušeného profesionála Ronyho ji tvoří nerudný učitel zeměpisu Kužník, Slovenka Míša a její milenec Dominik. Dramatické situace je čekají ještě dřív, než se dostanou na vodu. Při konfliktu s policejní hlídkou na ně policista Razvan vytáhne zbraň. Když se pustí po proudu, sleduje Saša na skalách znamení, která tu zanechal jeho otec. Bez potíží sjedou první peřeje, u dalších však jejich vinou spadne ze své loďky místní dívka Anica. Saša ji zachrání a její otec, starý rybář a pytlák Božko, je pohostí. Saša z jeho řečí pochopí, že ví o osudu výpravy jeho otce. Jenže dřív než se stačí dozvědět víc, znovu se objeví policista Razvan, který vodáky napadne a ti ho v sebeobraně zabijí. Pokusí se těla zbavit, před sebou však mají velký vodopád. Pokud se jim podaří přežít, možná se Saša přece jen dozví děsivé tajemství otcova zmizení. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Páni, co z tohohle filmu mohlo být, točit ho někdo jiný a jinak!... Pátrání po dávno zmizelém otci-kajákáři, který dost možná zahynul v dravých vodách nádherné jugoslávské přírody, postupné odkrývání tajemného příběhu, to vše na pozadí složitých osobních vztahů účastníků tohohle dobrodružství- to je námět jako hrom! Jenže ouha, do židličky s nápisem Director se posadil pan Renč a z dobrého základu je tu zoufalý pokus o cosi, co ani neumím dobře pojmenovat. ---------------Prvních 10 minut filmu budiž, jenže co ty ostatní? To, co se poté odehrálo, je jakási kaše příšerné hatmatilky, kdy domorodci mluví každou chvíli jinou směsicí nářečí (jak vidno, s problémem dorozumění se s jižními Slovany si Renč problémy nedělá) a korunu všemu nasadí místní policie (či vojsko) s veletrapnou všudypřítomností a plýtváním nábojů do samopalu (patrně reminiscence na nedávnou občanskou válku). Dialogy nejsou stupidní, jsou ještě horší! Původně silný příběh se na konci rozplyne v páru nad řekou (dlouho jsem si myslel, že onen zarostlý rybář/pytlák je ztracený Sašův otec, ale vysvětlení bylo ještě tupější). Jedna hvězdička je za nádhernou přírodu kolem blbého filmu (být to bez těch herců jako dokument, jen s průvodkyní Raluca Aprodu, bude to mnohem lepší). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vyloženě promarněná příležitost. Téma zpočátku nabízelo výjimečnou šanci prosadit něco zcela jiného, ale ve výsledku z toho zbyla pouze lehce nudná plavba za pravdou, která je navíc v závěru odsunuta do pozadí. Exteriérová a hudební rozkoš je bohužel vyvážena neadekvátním hereckým obsazením, kde na jedné straně stojí úsporný Langmajer a výborný Krobot a na druhé zoufalý Jiráček a špatná Siposová. Shrnuto: další z českých filmů, které je zbytečné navštěvovat v kinech, stačí vyčkat na televizní premiéru. Ušetří se čas, peníze i nervy. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Tak už i Filip Renč podlehl temné straně. Co naplat, že stále dokáže svůj film vizuálně prodat, když točí scénář ze třetí cenové. Avizovanou báchorku o ztraceném otci doplňuje mladý pár, co si nerozumí, romance v kapradí a dvojice pohraničníků, co se snaží koupit raft a chutná jim slivovice, ale jediné fungující časti filmu jsou ty, ve kterých se nemluví. Chudák Jiří Langmajer si zahraje tak dvě tři scény a jinak většinu času jen civí na všechny okolo nebo se nechává balit sličnou rumunkou (?), a tak otěže přebírá profesor v podání Miroslava Krobota. Viděl jsem Crash road, viděl jsem Poslední plavky a viděl jsem i Svatbu na bitevním poli, ale to, co předvádí Krobot nemá obdoby. Celý film odehraje s jediným výrazem a vysype ze sebe tolik hlášek, že bych okamžitě odklepnul Na vlastní nebezpečí 2, které by zmapovalo jeho výuku na základní škole. Trailerové „Pojedeme tam s přáteli a pokoříme ten divoký tok“ je totiž jen špičkou ledovce. Když Krobot před převrácením raftu zahlásí: „K*rva, p*del!“, začne uprostřed plavby nabízet keksíky nebo si ráno dává rozcvičku ala Chuck Norris, přestanete litovat utracených peněz a začnete si jeho výstupy nehorázně užívat. Škoda tedy, že jinak se všichni berou hrozně vážně, hezké ženy tam jsou opravdu jen od toho aby ukázaly své přednosti a i slibné flashbacky začnou být časem docela otravné. Skvěle natočená závěrečná scéna s vodopádem (a vůbec většina „akčních“ sekvencí) vám totiž dokáže, že technicky na to naši filmaři mají, ale dokud se budou točit scénáře, kde se prostě banda herců potlouká po atraktivních lokacích a sype ze sebe toporné dialogy, nikdy z toho dobrý film nebude. A závěr v bayovských obletech nic nezachrání. 3/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

"ČEKAL NĚKDO TAKOVEJ VÁLEC?" Ne, nečekal. Filip Renč má velmi zvláštní představu o akčním žánru a sice takovou, která se nápadně kryje s představou zbytku světa o žánru komedie. Ale pozor - do značné míry chtěné a opravdu vtipné komedie! Třeba Krobot a ty jeho rozpačité hlášky v trajleru - jeho postava je regulérní komická postavička, mimochodem zastiňující ve filmu všechny a všechno! Scénář je čistokrevné béčko, přímočaré, řídké, klišovité, s prvoplánovými postavami a v českých poměrech s přidanou hodnotou naivity, které se Renč pokouší technicky všemožně hollywoodsky načančat. Béčko, které je všechno, jen ne akční. Hej, teď tam někdo chvilku běžel vodou, byla to akční scéna? Teď tam někdo na někoho řval a vypadalo to poměrně dramaticky, byla to akční scéna? Teď tam hrdinové už pět minut padají zpomaleně z vodopádu, je to akční scéna? Ano je, a prosím, mohla by už konečně skončit? Langmajer filmem doslova propluje, ale osvalený Blažek na mě udělal celkem pozitivní dojem, Krobot je naprostý génius a Raluca Aprodu prvojakostní eye candy. Do polehčujících béčkových materiálů budiž také přidáno, že tu tři různé ženy ukážou kozy a že to celé silně připomíná VYSVOBOZENÍ. Snadno odhadnutelná, ale boží pointa. S trochou nadhledu úžasná zábava. "NA ANICA ZAPOMEŇ!" :D ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Jojo, na tenhle film si vzpomínám, čekal jsem teda rozhodně víc. Potenciál to má víc než slušný. Přesto se z toho stala taková nudná hovadnika, která nudí po celý čas filmu. Langmajer to víceméně zachranuje, zbytek hereckého obsazení nic moc. Co zaujme ve filmu ? Možná jen příběh, nějaké nápady a pár scének. Ale je to fakt slabota. S odř.ušima tu druhou hvězdu dávám, asi i za celkem přívětivé prostředí filmu. 30% = ** ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Miroslav Krobot (Kuznik) komentoval: "Já mám hrozně rád vodu. Divoká voda v Bosně a Hercegovině, možnost zajezdit si na raftu, to pro mě bylo nakonec tím rozhodujícím. Vím, jsou to mimofilmové důvody, ale i to někdy hraje roli." K samotné práci pak řekl: "Bylo léto, okurková sezóna, takže nějaké divoké historky asi byly třeba, ale celé natáčení probíhalo, aspoň pro mě, v neuvěřitelné pohodě. Nikomu se nic nestalo, tedy kromě Jirky Langmajera, což byla veliká smůla, ale jinak ani jedna zlomená noha! Pro všechny to bylo velice náročné natáčení: naše nezkušenost s vodou, krajina plná min, které tu zůstaly po válce, drsný kraj sám o sobě... Byla to docela pěkná výzva: plavat pod vodou, padat z vodopádu... A pro mě osobně zase jiná natáčecí technologie. Kamera na jednom raftu točí druhý raft, oba v pohybu..." A nejsilnějším zážitkem pro něj byla místní příroda: "To byla opravdu nádhera! Vím, že to bude znít jako fráze, ale tohle byl takový typ vody, u níž platí, že se k ní má člověk chovat pokorně. Stala se mi třeba situace, kdy jsem čtyřikrát opakoval dost náročný záběr, kdy raft padá ze dvoumetrové peřeje, nateče nám do něj voda, já skáču do vody, uplavu dvacet metrů a pak se jakoby zachytím nad vodopádem a po zádech do něj spadnu. Nebyl to samozřejmě vodopád, ale další dvoumetrová peřej, vodopád jsme pak točili jinde, ale i tak. Když takov záběr opakujete čtyřikrát a ještě se vám stane, že se napijete - a napijete se vždycky, i když máte zavřenou pustu, protože nos si ucpat nemůžete -, tak to už jsem měl skoro dojem, jestli se vůči té vodě nějak nerouhám. Najednou jsem měl k tomu živlu obrovskou úctu, najednou to pro mě bylo setkání mimo běžnou realitu a běžné vnímání světa." (NIRO)
  • Herec Jiří Langmajer si při natáčení v Rumunsku poranil páteř, musel být operován a kvůli zranění musel na poslední chvíli odmítnout i původně domluvenou roli v novém filmu Dušana Kleina Svatba na bitevním poli. (hippyman)
  • Hluk vodopádu, během natáčení vrcholné scény filmu, vyřadil téměř všechnu komunikační techniku. Pomocný režisér Jiří Kačírek tedy dával pokyny pro natáčení pomocí signalizace s využitím barevných praporků. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama