Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další skvělej válečnej film co jsem viděl už kdysi dávno. Teď jsem se na to podíval znova a pořád je to pecka. Film o válce ve Vietnamu co vychází ze skutečných událostí. Četa pěti vojáků - Eriksson (Michael J. Fox) - Meserve (Sean Penn) - Clark (Don Harvey) - Hatcher (John C. Reilly) a Diaz (John Leguizamo). Ve Vietnamu unesou vietnamskou dívku Oanh (Thuy Thu Le) a rozhodnou se jí znásilnit, jen samotný voják Eriksson je vážně proti tomu. Ostaní vojáci Erikssona nutí ať jí znásilní taky a maj z něho jen srandu, ten ale odmítá udělat takový zvěrstvo. Čtyři vojáci dívku znásilní a mučí. Na poslední chvíli se jí Eriksson snaží zachránit, ale bohužel se tak nestane a dívku Oanh brutálně zavraždí. Eriksson to nechce nechat jen tak a ty čtyry zmrdy udá. Čůráci jen dostanou nucený práce na několik let. Kdo mi tady byl fakt vážně odpornej byl Sean Penn :D Odpornej totálně iritující zkurvysyn! :D Ty svoje držky jak dělal a furt u toho žvejkal snad žvejkací tabák, tak ten byl fakt na bombu a ty jeho oči :D Po celou dobu vypadá jak nafetovanej magor :D Zahrál to výborně. Taky Michael J. Fox skvělej a Thuy Thu Le co zahrála oběť Oanh, úžasná. Docela se divim že už v žádnym dalšim filmu nikdy nehrála. Byla skvělá i když jsem jí hovno rozuměl :D Bylo mi jí hrozně líto jako hlavnímu hrdinovi, jen on jedinej tam byl ten normální mezi těma zmrdama. Přestřelek a výbuchů se tady taky nějakých dočkáme a nejsou vůbec špatně natočený. Je to smutný, brutální a zároveň skvěle odvedená práce filmařiny. Brian De Palma natočil jeden z nejlepších válečných filmů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Americkou spoločnosťou určite nepripustiteľný film o tom, aké zverstvá sa páchajú v ich posvätných a nedotknuteľných vojnách, na ktoré je väčšina Amíkov tak hrdá. A bolo to tak vždy, je tomu i teraz v Iraku. Len teraz sa o tom konečne začína hovoriť. A aj napriek tomu sa s tým poväčšine nič nerobí. J. Fox je prekvapivo fakt dobrý, spolu s Pennom si ich De Palma určite nemohol vynachváliť a len ľutujem, že Fox neostal pri rolách s podobnou kvalitnostnou hadnotou. Určite by sa na to hodil viac ako na komédie. 80%. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zase jsem jednou proti své vůli a vlastně i přesvědčení podlehl "síle tématu" a ohodnotil film možná lépe, než kdyby se třebas úplně totéž a úplně stejně, jen v naprosto fiktivním prostředí, odehrálo, nu třebas ve Star Treku. Námět se mi totiž opravdu zamlouvá, ale mám pocit, že herci byli vedeni až k příliš opatrnickým výkonům, postavy lehce přiupraveny k jednoznačnosti, jakoby de Palma měl pocit, že komplikovat "zlo", dávat mu složitější strukturu, by mohlo být chápáno jako jeho ospravedlňování. A opět si hollywood neodpustil mnou neoblíbený, několikrát mnou kritizovaný a široce rozšířený prvek či postup - přesměrování hrůzy, již by mohl/měl divák prožít, do sentimentálních slz skrze použití tklivé hudby. Silné ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej pohled na valku ve Vietnamu, pribeh sice nepatri k nejslozitejsim, ale Palma je zkusenej reziser, takze umi presne namichat akcni sceny, kterejch tu sice neni moc, ale jsou skvele rozvrzeny, ze si toho clovek ani nevsimne, takze krome toho, ze tu je docela zajimavej pribeh, je i vcelku napinavej a akcni. Navic je tu fakt zajimava herecka sestava Fox, Penn, Reilly a Leguizamo, pricemz Fox hraje tak jako obvykle, takze jeho vykon je zamenitelnej z jakymkoliv z jeho komedii, coz ale neznamena, ze by hral spatne. Penn hraje paradne, u nej je ale problem, ze tady proste vypada na serzanta moc mlade. No a zaverecnej soud je zbytecne rychle odbytej. Ale celkove perfektne natocenej a urcite zajimavej valecnej film. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Keď Ericsson ide na záchod, prenasledovaný Clarkom, ten sa snaží zabiť ho granátom. Herec, ktorý hrá Clarka je beloch, samozrejme je vidieť, že osoba, ktorá granát umiestňuje, má čiernu ruku. (Smok)
  • Ako uviedol John Leguizamo vo svojej autobiografii, scéna v ktorej Meserve (Sean Penn) udrie Diaza (John Leguizamo) sa natáčala na 14 krát a Sean Penn ho naozaj zakaždým udrel. (Smok)
  • Jde o nejoblíbenější válečný film Quentina Tarantina. [Zdroj: kniha Pulp fiction: kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina – Jason Bailey] (major.warren)

Reklama

Reklama