Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neskutečný posun od předchozího filmu, Siri od Rukojmího obrovsky vyspěl a natočil ohromující snímek. Válka se v něm stala vyžilou a hlavně nenáviděnou konkubínou, která se nikdy neštítila těch nejhorších podrazů. A tak ji Siri ukazuje jako enormně ošklivou stařenu s celulitickými boky, svraštělou kůží v šeredně našminkovaném obličeji a s nechutně slizkým hlasem. A nebojme se říci i to, že ta bába i odporně páchne. Smrdí strachem, zahnívající krví i tou spoustou naprosto zbytečně zmařených životů. A tak se díváme na tu babiznu, jejíž nahotu nám Siri poťouchle servíruje, s nezměřitelným odporem, který narůstá do olbřímích rozměrů po scéně s karavanou v horách. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak takúto šlehu som teda nečakal. O alžírskej vojne toho bolo natočeného veľa, ale tento film môžem zaradiť medzi to najlepšie. Realistický vojnový film, ktorý sa s ničím nesere a ukáže nám v plnej paráde telá povstalcov spálené napalmom či vyvraždenú alžírsku dedinku. Rýchly videoklipový strih dáva šmrnc bojovým scénám a spoločne s hereckými výkonmi len dotvára tento jedinečný vojnový film, na ktorý len tak skoro nezabudnem. Som veľmi rád že sa mi ho konečne po dlhých rokoch podarilo zohnať na dvd. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Válka ve vší své hnusotě, bestialitě a bezcitnosti. Podobně jako Amerika s Vietnamem, tak i Francie se už přes půl století vyrovnává s alžírským traumatem a ve filmech se to objevuje už od šedesátých let. Mezi nepřáteli je neskutečně působivý a syrový film, který spolu s těma vojákama nutí diváka k zamyšlení o smysluplnosti snahy udržet francouzskou koloniální nadvládu v severní Africe za tuhle cenu. Notabene při tom skvostným výběru exteriérů - když vidíš tu bezútěšnou pustinu, tak se ptáš, jestli to stálo za to (... jenže ono se to točilo v Maroku, aha, tak nic). Výborný Benoit Magimel, ten mě začíná čím dál víc bavit. A abych nezapomněl, tenhle film mi doporučila moje oblíbená brněnská kolegyně Snorlax, na její echo se vždycky můžu spolehnout. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Le sel sypaná do ran koloniální minulosti, co nyní štípou pocitem viny a studu. Válečné drama klasického střihu, které ukazuje, jak je často zbytečné všechno to umírání za neudržitelné ideje a že k odklonu od idealismu směrem k morální lhostejnosti může dojít poměrně snadno. Možná to sice zachrání pár fyzických schránek spolubojovníků, ale ty psychické nezvratně zdevastuje.. Na Siriho filmu ulpěla jakási zvláštní patina, která jej dělá starším, než je. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)

Reklama

Reklama