Reklama

Reklama

Příběhem rodiny, kterou čeká tragédie, bolest a ostrý souboj dvou bratrů. Starší z bratrů Sam (Tobey Maguire), je sestřelen při misi v Afgánistánu. Jeho okouzlující žena (Natalie Portman) najde oporu v manželovu bratrovi (Jake Gyllenhaal). Nečekané idyle udělá konec návrat Sama, který sice přežil, ale změnil se k nepoznání... Z kliďase a slušňáka udělalo mučení v zajetí, agresivního uzavřeného podivína, trpícího záchvaty paranoie a děsícího vlastní děti. Bratrský střet je nevyhnutelný. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (867)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dánský originál a americký stejnojmenný remake mohou sloužit jako vynikající srovnání evropské a americké (míněno studiovou tvorbu, které přezdíváme Hollywood) kinematografie. Ta evropská bývá syrovější, nevyhýbá se kontroverzním tématům a je schopna je taky kontroverzním způsobem natočit. Ta americká totéž natáčí líbivěji a ulamuje hroty. Oba dva filmy jsou o vyrovnávání se s postválečným traumatem, ale zatímco ta dánská verze je ke svému hrdinovi nemilosrdná a ten nešťastník postupně ztrácí úplně všechno včetně naděje, americká verze je, jak já říkám, připosraná a nemá odvahu své postavy vmanévrovat do nesmiřitelného konfliktu. Rodinná krize je vyvolaná vlastně nedorozuměním a řešena chápavým způsobem směřujícím k odpuštění. Přesto bych tu Sheridanovu verzi nezatracoval, protože Dány sráží jejich lpění na Dogmatu 95. Jako každé dogma i tohle omezuje, zplošťuje a otravuje. Americká verze je prostě filmovější, barvitější a obsazená mezinárodně uznávanými hvězdami. Jakkoliv i tady i mám výtku, protože Tobey Maguire i Natalie Portman jsou tady příliš, jak to jen říct, sladcí a mladí na postavy, které mají hrát. Jako by chtěl producent tohle vážné téma prodat i americkým teenagerům. Natalie tady vypadá, že své děti měla ještě na střední, a Tobeymu, který má hrát staršího vyzrálejšího z obou bratrů, by slušela spíš role mladšího nezralého grázlíka. A ještě poslední věc, to, co Sheridanově filmu vyčítám v tomhle případě je možná způsobeno špatnou prací překladatele, ale jakkoliv dokážou být malé děti ve své lásce sobecké, to, čím eskalovaly rodinný konflikt, by v reálném světě nejspíš s největší pravděpodobností z úst nevypustily a ve svém věku určitě takhle neuvažovaly. Celkový dojem: 60 %. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pekné to bolo, aj keď s výhradami. Originál som nevidel, takže neviem nakoľko sa upravovalo, no prišlo mi to strašne skratkovité. Hlavne v druhej polovici by som uvítal polhodinku navyše a možno by som bol absolútne nadšený. Inak silné, citlivé, veľmi dobre zahrané (aj keď Maguire občas nestíha).Škoda, že tento film kinami tak prešumel. Slabších 8/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jsi nemohl zůstat mrtvý?" Taková milá otázka jistě potěší každého, kdo si prožil ve válce své trauma. Já jsem tedy velký pacifista, takže se nezúčastním ani případné války Vanuatu s Fidži a to ani kdyby mě to mělo stát chatrč. Moje hlava totiž nikdy nepobrala, proč milující otcové prchají od rodin do nesmyslných válek a taky se odmítám nechat vtáhnout do jejich traumatu, protože mám svých problémů dost. Tady mne navíc "potěšil" soucitný scénárista, který mi vychytrale prozradil Samovo trauma hned na začátku a já jsem pak musel hodinu útrpně sledovat, jak mi Sam nechce říct to, co už dávno vím. Taky mi bylo celkem jedno, který z bratrů bude zmatenou Grace obšťastňovat svou přítomností, ale víc pozitiv bych k tomu raději neuváděl, protože posttraumatická válečná dramata nejsou mým šálkem sypaného čaje, mou sklenicí konopné limonády a ani ničím podobným. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Těžba emocí z nitra človíčka je tvrdá fachmařina. Kdo to umí, je kingem. Zaslouženým laureátem. V hospůdce U Sheridana je to tak, že divák přilne k určitě postavě, a pak: děj se vůle boží. Srdečně přitakávám ostatním, že se to dostane pod kůži, ale hroch jako já potřebuje pomalé kroky ku pochopení, nepotřebuju klopýtat v dřevácích, když vím, že cíl je v nedohlednu. Bratři jsou postiženi známou filmovou chorobou, která se nazývá kapesníčkařina. Není na škodu, ale zkousnou jí jen nakřáplý duše. A tam, kde obvykle začínají sympatie k režisérovi (tedy u pochopení jeho vize), tam si Jim teprve nasazuje helmu a jde šůrovat. Ale šůruje poctivě, to se musí nechat... 70% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dánský originál, takže nemůžu dát více než 4. Je to přitom remake velmi povedený. Kromě zasazení do amerického prostředí, podle věcného sněhu asi Aljašky, je Jake Gyllenhaal Tobey Maguireovi podobný jako bratr bratrovi (víc než herci v originálu) Natalia Portman je jako náhrada Connie Nielsen adekvatní. Film je to i dobře natočený a hlásí se, že je remake otevřeně. Na kouknutí vřele doporučuji. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill) se během natáčení dozvěděl o smrti svého blízkého přítele Heatha Ledgera. Ihned z natáčení odjel a vrátil se až o dva dny později. (akisha)
  • V čase 10:30 vidíme, že Sam (Tobey Maguire) má na levém prsu tetování, avšak po návratu z Afghánistánu (v čase 1:03:06) ho již nemá. (applause)
  • Severoamerické tržby byly 28,5 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 43,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Vydatné herecké posily...

Vydatné herecké posily...

05.10.2007

...dostalo hned několik filmových projektů, o nichž už ČSFD obšírněji informovala. Začněme hrdinskou fantasy na motivy příběhů Conanova otce Roberta E. Howarda Solomon Kane, kterou britský režisér… (více)

Reklama

Reklama