Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (92)

Terva 

všechny recenze uživatele

Dva muži uprostřed války o svobodu jedné země a vlastnictví jedné ženy. Michael Caine a Brendan Fraser v adaptaci legendárního románu Grahama Greenea. Ocenění: Oscar '02 - nominace: hlavní herec (M. Caine) Zlaté glóby - nominace: herec v dramatu (M. Caine) BAFTA - nominace: hlavní herec (M. Caine) MFF Bangkok - herec (M. Caine) London Critics Circle Film Awards - herec (M. Caine), režie (zároveň za film Rabbit-Proof Fence) National Board of Review - režie (zároveň za film Rabbit-Proof Fence San Francisco Film Critics Circle - herec (M. Caine), režie (zároveň za film Rabbit-Proof Fence Satellite Awards - herec v dramatu (M. Caine společně s D. Day-Lewisem za film Gangy New Yorku) ....Scénář : Christopher Hampton a Robert Schenkkan. Kamera : Christopher Doyle. Hudba : Craig Armstrong - Ocenění 2003 - World Soundtrack Awards - nominace (za píseň "Nothing In This World") http://www.youtube.com/watch?v=2wyOpoaw08k CITÁT - Mrtví jsou nezanícení, nemají zaujetí pro nic.......... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný historický film, ktorý je zaujímavý predovšetkým svojimi exotickými kulisami a dvoma silnými hereckými predstaviteľmi dvoch generácií. Áno, aj Fraser je dôveryhodný, keď chce. Každopádne si film ukradol pre seba Michael Caine. No a keď vie hrať Fraser, tak treba povedať, že ak chce, tak vie poriadne točiť aj Noyce. Oproti takému Svätému je toto úplne iné kafe. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden z důkazů toho, že Brendan Fraser by se neměl bát vážných rolí. V kombinaci s rozvážným Cainem je jejich sžíravá žárlivá chemie napínavá téměř k nesnesení. Kdyby i onen předmět sváru v podobě krásné Vietnamky byl o něco výraznější, měl by Noyce na kontě kousek vpravdě mistrovský. Ta atmosféra tajemného Saigonu přesto zůstává v srdci zatraceně dlouho. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Elegantní skloubení politického thrilleru s romantickou zápletkou,kterému vévodí tradičně výtečný Michael Caine a omamná atmosféra Saigonu 50. let.Na Tichém Američanovi je osvěžující jeho nepředvídatelnost a práce s postavami,z nichž žádná není démonizována ani glorifikována,divák si k nim musí najít cestu sám a sám je i posoudit.Film neoplývá originalitou,ale je výtečně odehraný,jistě zrežírovaný a technicky velmi na úrovni.Kamera kouzlí úžasné obrazy,do toho hraje decentní hudba,takže je Tichý Američan pastvou pro uši i oči.Velmi příjemný,trochu staromódní film,který je radost sledovat. 80 % ()

castor 

všechny recenze uživatele

Oblíbené téma milostného trojúhelníku, trocha politiky, ale upřímně mi chybělo napětí, hlavní postavy ve mně nevyvolaly nějaké sympatie.. Pilířem zde byl kvalitní příběh (Graham Greene) a herecké výkony. Od Michaela Caine se to stává samozřejmostí, ale velmi překvapil herec velehloupých komedií Brendan Fraser, čiší z něho charisma a dramatické ambice. A je jenom dobře, že to je po delší odmlce Noyceho nehollywoodský (tudíž malý, milý) film. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (10)

  • Michael Caine soutěžil o Zlatý glóbus v kategorii nejlepší výkon herce v dramatu. (Terva)
  • Robert Schenkkan a Christopher Hampton vyhráli na filmovém festivalu Fajr cenu Crystal Simorgh v kategorii nejlepší scénář. (Terva)

Reklama

Reklama