Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (92)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný historický film, ktorý je zaujímavý predovšetkým svojimi exotickými kulisami a dvoma silnými hereckými predstaviteľmi dvoch generácií. Áno, aj Fraser je dôveryhodný, keď chce. Každopádne si film ukradol pre seba Michael Caine. No a keď vie hrať Fraser, tak treba povedať, že ak chce, tak vie poriadne točiť aj Noyce. Oproti takému Svätému je toto úplne iné kafe. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Specialista na thrillery Phillip Noyce, (2x Jack Ryan Harrisona Forda) se tentokrát vydal do vod romantiky ve válečném prostředí. Standardně výborný (ačkoliv překvapivě odtažitý až nesympatický) Michael Caine, zdatně sekundující Brendan Fraser ale bohužel nepříliš výrazný a unavený Noyce. Typický film na jedno podívání a rychlé zapomenutí. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Phillip Noyce bohužiaľ až na staré kolená dostal dostatok voľnosti, pretože ak nepočítame ešte austrálske ÚPLNE BEZVETRIE, tak jeho hollywoodska tvorba je plná rutiny a nudy (hoci mu vo filmoch hrali hviezdy ako je Harrison Ford či Angelina Jolie). Zaujímavý politický špionážno-romantický triler o tichom Američanovi ukazuje, že Noyce vie stvoriť sajgonskú atmosféru, pričom vynikajúci sú i herci; kým u Michaela Cainea to čakáte, Brendan Fraser prekvapil podobne príjemne, ako v BOHOCH A MONŠTRÁCH. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Romantické drama, které zaujme herecky i netradičním exotickým prostředím, kde se odehrává. Jasná volba pro milovníky milostných trojúhelníků. Jinak ostatním divákům nemá navíc moc co nabídnout. Věrný svému názvu, je to takový "tichý film", který sice stojí za vidění, ale za týden si na něj nevzpomenete. Delší stopáž by tentokrát neuškodila. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Řemeslně špičkově zvládnutý film. Je sice pravda, že snímek občas trochu ztrácí tempo, ale například taková scéna výbuchu na náměstí je podána velmi naturalisticky. Michael Caine je skvělý, Fraser ujde nic světoborného). Noyce je přesně ten tvůrce, který odvede vždy slušnou práci. Tedy neoslní, ale ani neurazí, stejně tak jeho filmy. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (10)

  • Craig Armstrong a umělec Hing Nhung soutěžili o cenu World soundtrack v kategorii nejlepší původní píseň napsaná pro film. (Terva)
  • Noyceův Tichý Američan získal stejné ocenění (ceny londýnských a sanfranciských kritiků) v jednom roce jako jiný Noyceův film Rabbit Proof Fence (2002), protože kvůli 11. září musela být premiéra odložena. [Zdroj: Cinema 7/2003] (Locksley)
  • Miramax zaplatil za práva k natočení filmu 5 500 000 amerických dolarů. (Terva)

Reklama

Reklama