Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

vorheese 

všechny recenze uživatele

Zmatený rozjezd, ze kterého se vymotá vcelku povedený kolotoč lží. Nijak úplně k popukání to není (i když hudební doprovod se vás neustále cirkusovými melodiemi snaží přesvědčit o opaku), ale úplna nuda taky ne. A Matt Damon je v roli je v roli manažera, který lže nejvíc ze všeho sám sobě, vynikající. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film nehollywoodskýho střihu, spíš toho evropskýho, a hlavně originální kousek, u kterého nevíte, jestli ho brát vážně nebo převážně nevážně. Stejně tak postavu Marka Whitacreho, politovat, profackovat, pochopit... inu, kdo ví. Soderbergh je hračička, co si piluje každý jeden záběr, hotovej stylizátor. Každopádně vizuál krásně nanicovatý. Všichni lžou, vláda je svině a já mám chuť na kukuřičný škrob. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Podsaditý Matt Damon hraje neuvěřitelně prolhaný kus hovna a ač se to na první pohled nezdá, je to vynikající zábava. Celé to má devadesátkový look a v každém záběru je vidět preciznost. Když Whitacre (Damon) lže přímo do očí agenta Sheparda (Bakula), že jej praštil aktovkou, šel jsem už do kolen. Soderbergh opět nezklamal. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Dávám slabší tři hvězdičky. Příběh by to byl jistě dobrý, kdyby byl především přehlednější. Nevím jestli jsem takový blb, ale místy jsem zmateně tápal co je pravda a co je lež. Nedalo se vytušit, kdy si Matt Damon vymýšlí a kdy mluví pravdu. A když už lže, tak co tím vlastně zamýšlí. To mi přišlo dost matoucí a nesrozumitelné. Kdybych se na to podíval znovu, asi bych se na to díval už jinýma očima. Ale obávám se, že jednou mi to stačilo. Za opakované sledování mi to nějak nestojí. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Rozhodne geniálny námet, perfektný Damon,slušné hlášky, ale tá prvá polovica to bolo ako uspávanka! Potom sa to mierne rozbehlo a ku koncu keď sa celé to klbko rozplietlo tak som žasol že wow! Ale ako vravím negatíva prevažujú nad pozitívami,Informátor je typický film ktorý si pozriete máte chvíľu zmiešané pocity a o mesiac si naň už ani nespomeniete. Chýbalo tomu korenie no čo sa dá robiť. Priemer. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Matt Damon musel kvůli roli přibrat 15 kilo. Pochvaloval si to, protože mohl jíst co chtěl a nemusel chodit do posilovny (Teodorik)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama