Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

rawen 

všechny recenze uživatele

S obsahem tohoto filmu nelze než souhlasit, jediným problémem je jeho průvodce (a původce) Bill Maher, který je sice velmi pohotový v konverzaci, ale často mu to sklouzne do polohy arogantního povýšeného nadutce, což je jedna z vlastností, které v dokumentu sám napadá. Být na jeho místě někdo stejně nápaditý a pohodový, ale umírněnější v emocích, bylo by to i na pět hvězd. 8/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost. Bylo celkem zajímavé, jak někteří věřící milujícíc bližní své (v celé jejich nedokonalosti - mající milovat tedy i Billa Mahera pokládajícícho někdy nepříjemné avšak logické dotazy) se chovali agresivně a netolerantně.... Chápu, že věřící nachází ve svých společenstvích sílu, nebo se o to alespoň snaží. Mne každičká stádnost děsí. Věřím, že skutečně žil nějaký Ježíš a věřím, že mohl mít i pokrokové názory. V Bibli primárně nevidím zlou knihu a zlým nevidím ani samotné náboženství byť se v jeho jménu po staletí vraždilo a mučilo ... Ale také věřím, že kdyby dnes Ježíš viděl, jak se praktikuje ono náboženství ..všechny ty kostely a katedrály se zlatými kříži a oltáři... s kněžími v krásných rouchách, Papeže a jeho biskupy a kardinály... asi by se dost divil. * * * * * ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tohle byl "dokument" podle mých představ. Pokud ho bral někdo příliš vážně, pravděpodobně ho čeká několik bezesných nocí, kdy bude skřípat zuby a vymýšlet pro Billa Mahera různá hanlivá pojmenování. V případě, že by byl tento jedinec muslimem, čekalo by ho několik bezesných nocí, kdy by skřípal zuby a sestavoval výbušný systém. Protože jsem ateista, skvěle jsem se bavil, užíval jsem si hlavně odpovědi typu: "Je to pravda, protože se to píše v Bibli!". S tím už mohou soupeřit jedině věty: "Musí to tak být, protože to psali v novinách." a "Určitě je to pravda, říkal to Jaromír Soukup!" Vzhledem k tomu, že jsem se nikdy nezajímal o nejnovější myšlenkový vývoj v katolické církvi, netuším, jestli už opustila ideu ploché Země, kolem níž se otáčejí všechny ostatní vesmírné plochy, jen jsem si všiml, že už se za názor, že je Země kulatá, nějakou dobu neupaluje. Dva z kněží, kteří ve filmu vystoupili, by mi opravdu stáli za pokec, astronom a ten vtipný jedinec s pokrokovými názory v Římě. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bill Maher naprosto stírá "argumenty" amerických věřících a dělá z nich jen směšné figurky. A co víc: on má pravdu! Vrcholem snímku je pro mě (jako pro mnoho jiných) rozhovor s americkým senátorem (!!!) z Arkansasu, který mimojiné ke konci rozhovoru prohlásí: "Nemusíte být žádný Einstein, aby jste se mohl stát senátorem." . Ten výraz, který nasadí krátce poté, co si uvědomí co že to řekl, stojí za vidění! :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jako dokument je Religulous slabý, protože je povrchní, zabývá se velmi malým výsekem reality a zobrazuje jen to, co se mu takříkajíc hodí do krámu. Jako komedie ovšem obstojí a po většinu stopáže je to zábava opravdu královská, a to zvlášť v těch místech, kdy si Mahler dělá srandu z jednotlivých, konkrétních hloupých lidí. Když si začne brát na paškál náboženství jako takové, začíná to trochu skřípat - a to ne proto, že by jeho postřehy byly liché, ale proto, že když se řekne A, mělo by se říct i B ... a to se v tomhle snímku nenosí. Zábavné a "dobré" to každopádně je, a to až do závěru, který sklouzne k naprosto stejné zjednodušující, verbální agresivitě (ateistické), z níž si tvůrci předtím celou dobu dělali srandu (v náboženském podání). Výsledná poučka je pak ale tak jako tak přínosná - nezáleží na tom, je-li člověk ateista nebo věřící, záleží ne jeho povaze, nitru a míře a agresivitě jeho přesvědčení. Soudě dle většiny místních nadšeně antiklerikálních komentářů ale tuším, že většina diváků si při sledování vystačila se sebepotvrzením svých nálad. PS: Jsem ateista. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama