Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mnohem naléhavější film, než třeba Klass... Přestože je titulní postava Bena X stižena autismem, a jako taková mnohem zranitelnější/přitažlivější vůči agresorům, srovnání se nabízí - podobně jako Josef ve zmíněném Klass se i Ben nachází v situaci, kde jsou karty rozdané a jakákoliv cesta ven se zdá nemožnou. Přítěž v podobě duševní choroby nabízí pestřejší potenciál, kterého tvůrci rozhodně využívají, zejména v pozdějších fázích filmu. Vizuální prolínačky, doplňovačky a prostřihy se hrou ArchLord, kterou Ben hraje, byly výborným nápadem, naopak klamným, skoro až sprostě falešným se mi zdál krok s dokumentárními proslovy jednotlivých zúčastněných. Pozor, možný SPOILER: Opravdové trumfy vytasí scénář ve druhé polovině. Někdy od scény v parku začíná film vyhrožovat několika možnými zakončeními, z nichž ani jedno není příliš štastné, aby vzápětí zatáhl za záchranou brzdu, geniálně se prolnul s hrdinným životem ve hře a v několika posledních sekundách ukázal, že i přes falešné iluze lze vždy najít další sílu... nebo nový začátek. Důležité je chytit se toho, co máme rádi, co nám pomáhá, i kdybychom toho měli méně, než ostatní. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Presný obraz dnešnej fejsbukovej (de)generácie a to ani nemusia byť precvaknutý auťáci. Na statusy vypisujú vygúglené múdra starovekých Grékov, so svojimi degenerátmi z rovnakej kasty preberajú témy rannej erekcie a na četoch silácky riešia všetko čo má podľa avataru kundu a krvný obeh. Problém nastáva pri osobnom kontakte kedy na seba čumia samí stroskotanci, ktorí niesú schopní zo seba vyblafnút holú vetu. Celé naplánované kúúúl stretko klanu sa obmedzí na pohľady do steny a usrkávanie si z malej kofoly, kým ich rodičia nevyzdvihnú. Druhá najčastejšia situácia nastáva keď sa na stretko priateľov fantasy RPG-čiek dostaví umastený obtĺstly a nezamestnaný štyridsiatnik s nickom SeXyHOLka15 v obtiahnutých šponovkách, ktoré ale nič nezvýrazňujú. Tretia a najnepravdepodobnejšia situácia nastane keď na druhej strane fakt sedí baba, dokonca pekná baba, dokonca pekná baba s IQ, ale vy ste stále tá životom bitá nula bez schopnosti brániť sa ba čo i len základnej konverzácie. Naštastie sa o ňom dá zbúchať aspoň výborný film, pretože s idiotmi na plátnach sa každý vžije! ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ben X v podání výborného Grega Timmemanse by svůj život mohl rozdělit asi na dvě poloviny. V té první, virtuální části je nebojacným a neohroženým rytířem, který se při hraní počítačové hry vždy ponoří do svého vysněného světa a zvládá hravě jeden level za druhým. V té druhé, opravdové je bohužel autismem trpící chlapec postaven do role outsidera, který musí čelit nelehkému osudu a hlavně šikaně ve škole ze strany místních spolužáků. Šikana ale nabírá čím dál tím více na obrátkách a pomalu, ale jistě se schyluje k možné tragédii......... Film mě poměrně dlouho nechával chladným, ale druhá polovina mě naprosto pohltila a to už vůbce nemluvím o velmi originálním konci, ale to už byla jen pomyslná třešnička na skvělém filmovém dortu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív musí vždycky někdo umřít. A pak se ostatní probudí. Ale to už je pozdě..... VŠECHNO TO ZAŠLO PŘÍLIŠ DALEKO! Lidé nemají rádi nic co je ,,jiné“, odlišné. A když je to ,,jiné“ ještě ke všemu slabé – NIČÍ TO! Film o šikaně – TEČKA. Jaká můžou být očekávání? Snad, že všechno dopadne dobře jako v pohádce, nebo jako ve Švédsku. Takže malá. A jak se dají ,,malá“ očekávání překonat? Příběhem, ve kterém se zatajeným dechem sledujete Benův životní příběh. A překvapivě máte radost, když nastane ten jeho vytoužený Game Over. Někdo vždy musí zemřít. Jinak by jste nepřišli…. Za nevšední konec si u mě zasluhuje tento film maximum! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ **** ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)

Reklama

Reklama