Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bastøy, jo? No, teda, takhle jsem si vždycky představoval polepšovnu, jakou mě strašila mama, když jsem byl malej. Teda až na to sexuální obtěžování. A v roce 1915, kdy se zprávy o zacházení s chovanci nedostaly do žádnejch médií a dokonce i smrt tomu nezabránila, se není co divit, že tam odsud chtěl sem tam někdo zdrhnout... nebo udělat vzpouru. K té se schyluje celej film a divákovi nezbývá nic jinýho, než jim držet palce. Dobře vybudovaná atmosféra nese ovoce, dobré zpracování nese pochvalu a v podstatě tam nebylo nic, z čeho bych mimovolně upouštěl moč. Navíc jde o severské drama a na to maj norové docela čuch. Prostě film, co stojí za skouknutí... Jinak škoda, že takové zařízení neexistuje někde i dnes, aby se měli parchanti proč bát a né dělat bordel... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, jehož účelem bylo zřejmě vyvovolat katarzní efekt typu: hezcí, mladí a v podstatě nevinní chlapci jsou tu týrání jako dobytek, zatímco my, staří, škaredí a všemi mastmi mazaní darebácí si tady užíváme na druhé straně. Nicméně před sto lety se na mládež dívalo trochu (možná i docela hodně) jinak: buďto se zařadíš, buďto budeš hrát s kartami, které jsme ti rozdali, nebo pojdi. Z tohoto pohledu není život na ostrově Bastøy (Basťáku neboli Pasťáku) před příchodem Erlinga nijak zvlášť vyhrocený, následná spontánní vzpoura je přece jen hodně nadsazená... Obecně mám pocit, že neustálé přepisy literatury do filmu kinematografii příliš neprospívají. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Po vsech strankach poctive natoceny a zahrany film, ktery je umocneny faktem, ze je inspirovan skutecnymi udalostmi. Skarsgard v roli reditele napravneho zarizeni vyborny jako snad vzdy. Atmosfera neobydleneho ostrova taky dobra. Filmu ale chybi nejaka ta pridana hodnota, ktera by tento film odlisila od nametem podobnych filmu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Norská verze Přeletu nad kukaččím hnízdem mě, až na několik slabších momentů, po celou dobu bavila, Stellan Skarsgard byl už tradičně skvělý a tvůrcům se vydařila i parádně bezútěšná atmosféra. Jen jsem za celou dobu nedokázal soucítit s hlavními hrdiny, jistě, vychovatelé by se neměli s chovanci intimně sbližovat, protože je to nehygienické, ale zato si myslím, že by se v našich věznicích mohl někdy bachař někomu postavit na prsty, místo toho, aby nějakému zmetkovi měnil hry v PS 4. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jedna z perliček norského filmu, byť norský film je obecně oproti dalším skandinávský zemím trochu horší, ale stále o parník dále než naše kinematografie, tak tímto snímkem za ostatními zeměmi rozhodně nezaostává. Film jsem si vychutnával od začátku do konce a snad se k němu někdy zase vrátím, protože téma je silné a zpracování skvělé a vůbec mě nenapadá nic, co bych filmu vytkl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)
  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama