Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Buď, anebo. Vzestup a pád kaprála Hoferika na pozadí válečných událostí během první světové války je symbolickým poselstvím o nevypočitatelnosti mocných. Někdy je lepší být živým zbabělcem, než mrtvým hrdinou. Excelentní Vlado Müller v titulní roli, následovaný neméně skvělým Bláhou, Prachařem, Kodetem, Zahajským a dalšími. Jeden z nejlepších československých filmů vůbec. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Signum laudis si rozhodně zaslouží diváckou pozornost a také plný počet hvězdiček. Samotný úvod filmu je precizně zvládnutý a navozuje atmosféru 1. sv. války. Následně je sice film poněkud nudnější a rozvleklejší, ale závěr servíruje jednu silnější scénu jak druhou. Zabíjení koní je velmi sugestivní, stejně jako finální polní "soud". Skvělý antimilistaristický snímek, který je působivý i díky hudbě Zdeňka Lišky. Člověk si zasteskne, že dnes se u nás již takové filmy netočí. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Znepokojivě dobré drama, ale řekl bych, že trochu zapomenuté a opomíjené. Vidíme zde vojenské vypatlané hovado, které si ale ve své naivitě opravdu myslí, že jeho konání je dobré. A má i svou kladnou stránku, teda koňskou spíš. Není divu, že generalita ho odmění významným řádem a zároveň není divu, že jeho jednotka ho k smrti nesnáší. To vše je zpracováno s minimalistickou, ale ucházející atmosférou 1. světové války. Na český film, který vznikl v době tvrdého komunismu, tu najdeme obstojné akční scény s výbuchy, střelbou, vojenskou technikou a zdevastovanou krajinou. Samozřejmě z dnešního pohledu nic moc, ale ten příběh je nadčasovej. A herecké výkony paráda. Doslova jsem si užíval tu jízdu všech zúčastněných, ale úplně nejvíc mě dostal Josef Bláha, kterej se mi snad v žádné jiné roli nikdy nelíbil. Ale tady, ten jeho sprostej ožrala, kterej se s ničím nesere, to byla paráda. "Na co si to tu hrajem? Sám dobře víte, že válka je prosraná." Akorát ta hudba mi kolikrát připadala jak z nějaké komedie typu Černí baroni. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se scénárista Jiří Křížan pustil do válečné tématiky dopadlo to velmi dobře. Signum Laudis je snad kromě Švejků jediný film v kulisách první světové války co si vybavím. Díky kvalitní produkci a hlavně režii Martina Hollého se scénář dočkal velice důstojného zpracování, díky němuž válečné prostředí působí opravdově a neošizeně. Film je také přehlídkou velmi dobrých hereckých výkonů představitelů výtečně napsaných postav. Samozřejmě nejvíce pozornosti strhnul Vlado Müller coby naivně úslužný kaprál Hoferik, ale ve vedlejších rolích vynikají i Josef Bláha nebo Ilja Prachař. Depresivní atmosféru zdatně dotváří i hudební motivy Zdeňka Lišky, pro mě největší osobnosti české filmové hudby. V rámci tuzemské tvorby odivuhodný počin. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Signum Laudis je bronzové vojenské vyznamenání, které rakouská armáda udělovala svým důstojníkům. (zigot7)
  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Ve filmu je scéna, kdy se má Hoferik (Vlado Müller) poprat s Reischlem (Jan Skopeček). Skopeček měl z mohutného a silného Müllera strach, a tak když byl režisér, po několikerém opakování záběru, konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku, která tehdy v Praze nebyla. Po nějaké době sledoval Skopeček se svou manželkou televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu“. (cundak)

Reklama

Reklama