Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (435)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Určitě nemám pocit, že by Vašíček byl nějaký génius, ale osvěžit českou televizní krimi jeho stylem dává smysl. Ďáblova lest je dobrá mini série s dobrými dialogy, dobrou gradací děje, zajímavými dospělými postavami a je to celkově příjemná změna. Pointa překvapí, směřování k ní je zajímavé, jen ty mládežnické figury jsou spíš horší kreace všech těch Dyků a Voříškových, které člověk musí trpět v české tvorbě už nekolik let bezúčelně. A co je skutečně odstrašující, je práce s barevnými filtry a hudbou. Na straně druhé je tu fungující tým ironický Trojan / tvrďas Dvořák / platinová Geislerová (které velmi nový styl sedí a velmi pomáhá uvěřitelnosti její postavy, která je na hony vzdálená jejím klasickým škatulkám), takže si přeci jenom nakonec dám i tu Ztracenou bránu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kradeným autem to začalo (Runova dcera/Voříšková), kradeným policejním autem (Runa/Trojan s Ferinčákem/Dyk) to končí. Pokud se Šímová/Geislerová nechá opít čajem, pak já tedy ne. Za nepovedený třetí díl jen průměr. A to jsem po Noci hadů myslel, že k plánovaným čtyřem hvězdičkám budu přihazovat. Úvodní díl působil opravdu mysteriozně, jenže ve Vražedném kódu byl hlavní pachatel označen opravdu tak polopatisticky, že jsem pouze přemýšlel, která ze dvou Runových žen (přítelkyně/Schneiderová, nebo dcera) bude poslední obětí. Bránu nebes jsem vůbec neměl otevírat, nezkazil bych si zážitek. Stíhání alkoholika – komisaře Sumary/ Dvořák, který pije čaj; policisté, již sledují Majora Zemana; a překonávání nově se rodících překážek při snaze získat kříž (dvoje zamčené dveře, zaheslovaný trezor…), to byla parodie na způsob Kameňáků… Prostě prvomájová ďábelská noc byla pekelně ulítlá, zbytečně natahovaná. Čekal jsem už jen na to, kdy si Runa s Ferinčákem (jako otec a ženich) potykají a domluví datum svatby:-) Herecky a režijně na úrovni, ale scénář pokulhává… Škoda, že film nebyl dvoudílný s méně krkolomnějším scénářem. Takhle to není o moc zajímavější než dětská podívaná Maharal. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné mysteriózní zimomriavkové dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně (taky Trojan, že jo), s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo. Prostě osmdesátka, i když trochu slabší. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jiří Dvořák jako Martin Tomsa a Ivan Trojan jako český Robert Langdon? Proč ne, zvlášť když scénář oběma nabízí dostatek detektivního prostoru a k tomu pár malých lekcí o životě. Jiří Strach opětovně dokazuje, že to tam má a dokáže se v terénu poprat s jakoukoliv látkou, která se mu dostane do rukou. Navíc chápe dialogy i kulturu mladých, s čímž má taková Poledňáková – zcela odtržená od reality všedních dní – značný problém. První expoziční díl příjemně uvádí do varu, druhý už vaří – a třetí všechno hasí za pět minut dvanáct, jak je v žánru dobrým zvykem. Všechny tři hodinovky ale letí jako s větrem o závod. Líbila se mi celková koncepce zápletky, matematické hrátky i populistické hledání souvislostí tam, kde by se hledaly jen těžko a i proto mě bohužel hodně zklamal závěr (vlastně ani ne tak závěr samotný – ten byl jasný -, spíš jeho uchopení a ztvárnění… je škoda, když film celou dobu stojí nohama „pevně na zemi“ a pak… no, škoda mluvit :-). A ta vedlejší linie s alkoholem… ta je už trochu navíc, ne? Kdo byl ten starý pán v brýlích? :-) Každopádně, suma sumárum, o třídu a půl výš než Maharal a o dvě třídy výš než cokoliv z posledních měsíců, co Česká televize v rámci nedělních večerů nabízí. Vynikající práce s herci, dobrý vizuál, nic nerušící dialogy. To se tu vážně tak často nestává. 70%. P.S. Prosím, dost už hackování důvěrných záznámů firem skrze HTML jejich firemních prezentací. Bolí mě z toho u srdce :) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. díl: Není moc co řešit, Strach opět režíruje televizní nadstandard, herci s občasnou výjimkou přehrávajícího Jiřího Dvořáka velmi dobří, scénář typicky vašíčkovský se všemi klišé, naivitami (religionista nezná Codex Gigas etc.) a připitomělými dialogy, které naštěstí dramaturgie výrazně "zcivilnila"... Po trochu toporném počátku se to nakonec slušně rozjelo, byť místa, jako jsou "důchodcovské re-prezentace" satanistické kultury ukazují, že ani Strach se televizní naivitě posledních let nedokáže úplně ubránit. 2. díl: Dobrý dojem z řemeslné stránky ještě umocňují dobře svícené a solidně zahrané "horrorové" části. Objevují se i první vašíčkovské konspirace, nicméně díky výbornému Dykovi nijak nepobuřují svojí dryjáčnickou laciností. Potěší i občasný gag na odlehčení, tak nějak tu chybí televizní vata a šroubovanost, byť je znát, že s tímhle žánrem tu nikdo moc zkušeností nemá. Hudba jen potvrzuje to, co mě napadalo už v první díle: je nepřirozená, upjatá a zbytečně přehnaná. Kritický "prostředek" jen potvrdil, že se dílo daří – jak moc, to zodpoví až finále. 3. díl: Dvě zásadní slabiny finále, obě ve scénáři. Totožnost vraha je čitelná dlouho dopředu a není postava, která by fungovala jako falešný podezřelý. Začátečnická chyba... Závěr v zásadě očekávaný festival vašíčkovské fantasy, vizuální efekty hrozné, ale Strach laťku udržel poměrně vysoko navzdory naivitě. Druhá slabina: opravdu trapný závěrečný vtip. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Diablova biblia (Codex Gigas) sa v českých zemiach nachádzala v rokoch 1227 až 1648. Pre Švédske kráľovstvo ju ukoristil generál Königsmark. Dnes je vystavovaná v Kráľovskej knižnici v Štokholme. (joske88)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)
  • Úvodní gregoriánský chorál (Urbs Ierusalm Beata) je stejný jako ten, který zpívá Sean Connery ve filmu Jméno růže. Dalším odkazem je věta "v tom spočívá veškerý smysl trezoru" (MeaCulpa)

Reklama

Reklama