Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (202)

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Ať už je pravda kdekoliv, obdivuji všechny, kteří si úsudek udělali po důkladném zhodnocení mnoha informací. Většina tohoto národa není totiž této samozřejmosti schopna. Jako dokument dobře čitelné, forma průhledných paradoxů často vyznívá lehce manipulativně. Velké minus je, že se tvůrci schovali za kameru a nebyli vůbec vidět, vše podali jakoby z dálky - bližší, "mooreovský" přístup k divákovi by pravděpodobně oslovil více. Technicky i myšlenkově se však Český mír jako celek nachází o řád jinde než Český sen. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klusák a Remunda dovedou být mnohem přesvědčivější než notorický manipulátor Moore, bohužel i oni občas citelně podléhají zaujatosti a ztrácejí ten hřejivý nadhled, z nějž vylézají všichni zúčastnění jako zoufalí demagogové, pitomci a komedianti... kromě Magora samozřejmě, ten má jako vždy pravdu. Parádní materiál pro kritiku ideologie - tou je totiž ten prázdný kus země doslova nasáklý, ať už na něm blábolí vojenská policie nebo skotačí lesní elfové z Greedpeace. A Magorova sociologická evaluace českého národa... tu tesat. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to chlapci zvládli tak napůl. Sestříhané je to jakštakš dobře, i když ta ruční kamera byla znatelně ruční (rozklepaná, odtažitá). Je to zvláštní, ale u Moorovských filmů ruční kameru takřka neregistruju, jak dobře je to zvládnuté. Dokázal bych si představit víc hudby. Na jistých místech to úplně vybízelo k nějaké písničce nebo pochodovému songu, na místo neustálých otravných výstřelů. Námět je výborný, dostatečně zajímavý, jen se obávám, že příliš vtipné nebo dokumentární to nebylo. Všeho tak nějak po troškách. Ale svůj účel to docela splnilo - zmapovat veškeré dění okolo radaru. Takže za 3 hvězdičky. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Opravdu spíš komedie, než dokument. Na celou problematiku vyslechneme jen málo zasvěcených názorů, většinu tvoří ,,lidé z davu", lidé, kteří čím méně vědí, o čem mluví, tím víc křičí a tím víc se vztekají. Režiséři tentokrát s realitou moc nemanipulují, jen staví zapnutou kameru před lidi a spoléhají na to, že se ztrapní sami. A vychází jim to perfektně. Z pestré plejády české trapnosti (lecos by snad ani Forman nevymyslel) vybírám jen to, co mě pobavilo (a vytočilo) nejvíc: Muž při krájení špeku: ,,Joo, až bude radar, takhle dobře se mít nebudeme!", ,,Greenpeace jsou dobrý lidi, bojujou proti velrybám.", ,,Amí gó homé - ty americký filmy, to je jako když kráva sere do vody a dělá to plesk plesk plesk. To řikali u nás na vsi!", ,,Tady je Peaceland, tady se nikdo nemusí legitimovat!" ()

Master19 

všechny recenze uživatele

S odstupem času vyznívá prázdnota dokumentu, který už dnes, pár let od události prakticky nemá co říct. Dobře patrné je pouze to, jak se na historicky nevýznamné události dokáže pár lidí zviditelnit (teď rozhodně nemám na mysli tvůrce). Pak jsou zajímavé záběry např. z oválné pracovny či z jednání s generálem. Ty mají dobrou informační hodnotu, tam se přeci jen nedostane každý.. Druhým aspektem je potom prazvláštní hemžení ubožáků a neschopů, kterých se vždycky na takovou věc nalepí hromada. To tento dokument zachycuje perfektně. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Americká docu-pop-star, Michael Moore, který v New Yorku v roce 2005 uváděl premiéru Českého snu, přislíbil, že pakliže s propagací svého nového filmu dorazí i do České republiky, tak film Český mír mediálně podpoří. Zároveň hodlá filmu pomoci s distribucí v USA. [zdroj: Arts Marketing] (POMO)
  • Téma písně "Rozvíjej se poupátko" bylo zvoleno jako metafora "pohádky" o radaru. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Vedle aktivistů a odpůrců radaru musel čelit zásahu vojenské policie i štáb. (hippyman)

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama