Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (202)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Lehce zaujatý pohled na dva zcela protichůdné názory na stavbu, či nestavbu radaru, kde se autoři smějí pouze z pozadí. Více prostoru dostali lidé, kteří byli proti. Zřejmě proto, že jich bylo více. Všichni na to asi pamatujeme. Nejlepší částí filmu je rozhodně vysvětlování svého pohledu na svět Ivana Martina Jirouse, kterému se ne nadarmo přezdívá Magor. Dalším pěkným momentem je výprava do nitra vojenské zóny, kterou vede neohrožený lesník. Místy to vtipné rozhodně je, to nemohu říct. Všude jsou spousty hádek, velmi příjemní vojáci a členové Greenpeace, či obyvatelé Peacelandu, vyberte si sami. Jako komedie dvou téměř amatérů je to více než vydařené, i když celý film za ně oddřeli jiní. Vydařená komedie o Česku ze života. 3* ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Ať už je pravda kdekoliv, obdivuji všechny, kteří si úsudek udělali po důkladném zhodnocení mnoha informací. Většina tohoto národa není totiž této samozřejmosti schopna. Jako dokument dobře čitelné, forma průhledných paradoxů často vyznívá lehce manipulativně. Velké minus je, že se tvůrci schovali za kameru a nebyli vůbec vidět, vše podali jakoby z dálky - bližší, "mooreovský" přístup k divákovi by pravděpodobně oslovil více. Technicky i myšlenkově se však Český mír jako celek nachází o řád jinde než Český sen. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Od této autorské dvojice jsem čekal přece jenom trochu sofistikovanější zásah než je pseudokauza kolem nějakého radaru v mém okolí. A honit se přes 100 minut s myslivci po lese a vyjednavači po Washingtonu mi přijde jako naprostá ztráta času. Nebo jsem tu chytrou metaforu na téma zbytečnost neprokoukl? 35 % ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku, nemám na tohle téma nějaký vyhraněný názor, co tedy budu filmu vytýkat není z pozice zastánce radaru. Vážně mě štve že kluci prezentují Český mír jako nezávislý "obraz české společnosti" k tématu radaru. Přitom to tak není. Celou dobu prosazují ono populární ne, a když už představují argumenty pro ano tak jsou vždy nějak negativně zabarveny viz. Magor. Tak rovnou prezentuju svůj názor a nedělám z diváků voly. Za druhé mě děsně štvaly názory většiny lidí, kteří argumentují úplným nesmyslem. To už ale je vážně jen ten obraz společnosti, který kluci zachytili, pro to se na ně nezlobím. Mohli ale dát více prostoru lidem erudovaným a nezávislím, 108 minut je dost a já bych rád viděl i něco vážnějšího než jen názory babiček, které ty nechcnou satana černého chlupatého Ameriku nebo tele Topolánka rochtajícího blahem v oválné pracovně. P.S. Ožralý Jirous - to se Klusákovi a Remundovi povedlo. Čuráku, promiň že jsem ti řekl kundo. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si těch přespříliš dlouhých a na informace přecejen chudých 100 minut smutně (všeznale) kýval hlavou a vlastně měl problém i dokoukat. Tak, jako na zdi místní zastávky žhnuly a posléze vybledly umělecky vyvedené a fikaně promyšlené revoluční nápisy, tak žhnula a vybledla trapná chvilka slávy spousty blbců, kteří měli tu smůlu, že je v jejich blbosti zachytila kamera na časy útrpně věčné. Ať už je to blbec v sáčku a s Mercedesem nebo v teplákový soupravě se štípačkama. Udivilo mě, jak moc se k dané tématice snaží vyjádřit lidi, kteří ví hovno obalený v novinových titulcích. Ale ono je to logické. Lidé znalí a moudřejší si dokáží spočítat předem, jaká groteska se bude odehrávat a zdaleka se tomu vyhnou. Jak záběry na anketu ze školky. Všichni se tváří tak bojovně a chytře a mají tak jasnou zástavu pravdy ve svých rukou. Achjo. Jeden řve 76%, druhej řve zájmy státu, třetí suverenita a já mám chuť jim vydloubat oči. Stěžovat bych si mohl ještě dlouho. Vondra měl pravdu, když říkal, že o určitých věcech by masa lidí opravdu rozhodovat neměla. Ještě když se ta masa vzteká, že za peníze z daní se je stát snaží (nutno samozřejmě podotknout, že standartně blbě) o potřebě jejich kroků přesvědčit. Lidé si zvolili představitele státu a tím jim toto právo propůjčili. Pravda ale také bohužel je, že češi si jako všude jinde volí vládu, kterou si zaslouží.. což zní doufám dost výmluvně. A to nemluvim o tom, že se opět stejnak v pravdě řešily úplně jiný věci, než radar jako takovej. 3,6* Hlavně kvůli zdlouhavosti (bez 15-20 minut by to dílu slušelo mnohem víc). To, že autoři nenutí vlastní názor, ale chválím. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Vedle aktivistů a odpůrců radaru musel čelit zásahu vojenské policie i štáb. (hippyman)
  • Natáčení dokumentu začalo již 1. 7. 2007. Premiéra byla původně plánována na podzim 2008, avšak protáhla se až do roku 2010. (ČSFD)
  • V počátcích se tvůrci rozhodovali, zda budou točit film o radaru nebo o kauze Kuřim. Z důvodu časové náročnosti nemohli nebylo možné točit dva filmy najednou, a tak se rozhodli pro tu příjemnější variantu. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama