Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O malém ostrůvku vrtkavé světské slávy v nekonečných vodách zapomnění. Brilantní podobenství o životě, které dohlédne až na samé dno lidské duše. Opírá se o nápadité vizuální ztvárnění posmrtného světa a dokáže být melancholické a maličko depresivní i svěží, úsměvné, dojemné a hravé. P.S.: Jsem ráda, že nejsem sama, komu se titulky na ČT zdály být nestydatě odbyté. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý nápad, který ale není kdovíjak dobře zpracován. Colin Firth nepatří mezi mé oblíbence a zde mi to jenom potvrdil, jeho herecká škála je opravdu slabá. Peter O´Toole je sice úplně jiná kategorie, ale sám to celé neutáhne. Alespoň že závěr se povedl a povytáhl mé hodnocení na průměrné 3 hvězdičky. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Křídla slávy jsou natočené v době, kdy Polygram zahájil expanzi do oblasti tvorby hraného filmu a měl ambice stát se protiváhou amerických Majors a být největší evropskou producentskou firmou, která je schopná pravidelně produkovat komerční hity a festivalové trumfy. Jedním z nich měly být právě Křídla slávy, intelektuální hříčka o pomíjivé popularitě a lidské ješitnosti. Tomu odpovídalo i hvězdné obsazení - Colin Firth měl sice své největší hity ještě před sebou, ale Peter O'Toole byl tehdy na vrcholu a jeho kolegům se vesměs prorokovala velmi slušná budoucnost. Zápletka líčí novináře a spisovatele v podání Colina Firtha, který napíše knihu o herecké hvězdě první velikosti Peteru O'Toolovi a poté, co se jej snaží zoufale kontaktovat, v afektu jej zabije. Sám přitom ztratí život a oba dva se odeberou tam, kam je živým vstup zakázán. Jenže onen svět má daleko k obrázkům vymalovaným předními náboženstvími a postavení zesnulých se řídí jejich světskou slávou. Ta zápletka je opravdu zajímavá, ale z celého zpracování cítím ony festivalové ambice a přijde mi to tak nějak studené. Celkový dojem: 65%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Při projížděním této databáze se občas najde film, o kterém jsem v životě neslyšel, je zahraniční a přesto má jistou spojitost s Českou Republikou. V tomto případě je to samotný režisér, který snad ani nic jinýho nenatočil, ale pořád si neodpáře fakt, že je Čech jak poleno. Samotný film pak není vůbec špatný nápad, právě naopak. Jediný co mě na tom štvalo byl přesto fakt, že ten, co dělal titulky, asi nevěděl, co je to anglický jazyk, protože překládal každou pátou větu. Ve výsledku to vypadalo jak film pro debila, protože herci si tam mluví a mluví a na televizi pořád visí jedna a ta samá věta. Příběhově jsou ale Křídla slávy moc hezké. Jsou o lidech, o tom, jak maličkost dokáže změnit všelicos. O lidských vlastnostech, které nám dokážou znepříjemnit náladu. Někdy i více, než bychom vůbec dokázali tušit. Stačí ale málo a vše se může změnit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Během úvodních scén jsem se přistihl v menším zmatku s pocitem, že nechápu, co se vše přede mnou odehrává. Ale po 20ti minutách už film naplno přešel do velmi zajímavého fantaskního světa již zesnulých lidí včetně známých osobností, který mě hodně začal zajímat a připravil i velká očekávání, co vše přinese. S ohledem na pomalejší tempo a umělečtější háv toho Votočkův film nenabídl zdaleka tolik, kolik by šlo z podobného námětu vytěžit, přesto... pravidelná setkání a dialogy vraha s jeho slavnou obětí, posmrtný život slavných v nezájmu či zapomnění, pár dalších neotřelých situací, prostředí buksbanové zahrady či střet s vtipnou „stojící mrtvolou“ hotelového vrátníka strážícího návštěvní knihu... to vše mě dost upoutalo, ačkoliv mi ústřední příběh připadal co do jeho vedení a rozvíjení slabší. Peter O'Toole naprosto skvěle a zábavně vystihl figurku nafoukané herecké legendy, částečně si žijící v iluzi mnohem větší slávy. Oproti němu mladý Colin Firth na mě působil strašně nezáživně, průměrně a nezaujal mě ničím. Celkově jsem Na křídlech slávy rád viděl už jenom proto, že jde o jediný celovečerní film režírovaný Otakarem Votočkem, ceněným nizozemským scenáristem československého původu, ale dojmy jsem místy měl z vícera důvodů rozpačitější. [65%] ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)
  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)

Reklama

Reklama