Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně propracovaný snímek, který mě vážně bavil. Přiznejme si, že James McAvoy není zrovna charismatický nebo dokonce lamač dívčích srdcí, ale tady opravdu dokázal, že je skvělý herec. Byl skvělý. Celý příběh mě hodně potěšil, a byl zajímavě ztvárněn. Téměř celý se odehrává u soudu a ve vězení a přece to stojí na tom, co se stalo mimo justiční zařízení a to na vraždě A. Lincolna. Myslím, že jsem viděla film o jeho vraždě poprvé a rozhodně toho nelituji. Skvělé argumenty, důkazy a korupce, ostatně to vše zůstalo stejné i dodnes. Příjemná podívaná s pro mě nepochopitelným koncem ze strany vztahu dítěte k matce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočená verzia časti dejín, na ktorú by najradšej Američania zabudli. Prísť takým potupným spôsobom o prezidenta Lincolna bolo určite riadne frustrujúce, takže sa im ani nemožno čudovať, že v prípade úbohej majiteľky penziónu Marry Surratt obchádzali zákon ako sa len dalo. A keď to nešlo inak, tak aj s poverením prezidenta. Veľmi smutné a nespravodlivé. Presne ako bolo povedané vo filme: ... v čase vojny spravodlivosť mlčí..." O tom je i celý film. 80/100 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JESTLI JI ODSOUDÍ JAKO VINNOU ŘEKNOU, ŽE JSI NEDOKÁZAL OBHÁJIT. A BOŽE CHRAŇ ABYS, VYHRÁL“...... /// SIC SEMPER TYRANNIS! Tak nám zabili prezidenta paní Surrattová. Celej národ je v šoku, a......ale copak to?? Že vy o tom taky něco víte?... Je to jižanka, katolička a oddaná matka. Ale že by byla vrah... Nevím jak moc vás zajímá velezrádný a vražedný spiknutí, který mělo za cíl vraždu tehdejšího prezidenta. Mě celkem jo. AŤ TO DOPADNE JAKKOLIV, ON NEVYHRAJE. Soudní proces a celkový prostředí před 146ti lety je hlavně díky režii a Robin Wright - zajímavý. (Ale, kdyby se šlo na začátku ,,hned na věc“, ušetřili by jsme půl hoďky.) Inkviziční proces a rodinnej obranej mechanizmus – to všechno slibuje jistou dávku emocí. Jestli to tak bylo, či ne – nechme stranou. Je to film. Uvěřitelnej. Jako Kladivo na čarodějnice. Teda jestli je i vám povinnost CHRÁNIT NEVINNÉ blízká. Protože jinak budete převálcováni vlnou patosu o tom co národ opravdu potřebuje. Konec mě nedohání k slzám. Ten je zmršenej. Lidsky. Za což jistě nemůže Redford, ale ,,skutečný události“. Je tu prostě další příběh z americký historie podaný hollywoodským způsobem, jehož 2/3 jsou hodně dobrý! A ten závěr? K jasnýmu verdiktu mě nepomůžou ani historický fakta. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem majitelka pensionu a neptám se hostů na důvod pobytu. (Bacha na Araby – jen takovej nápad...) 2.) Chystám obhajobu. Kauza: Novoborskej masakr. 3.) Chci se seznámit s prvním šéfredaktorem The Washington Post. 4.) Thx za titule ,,Velkotlamka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James D. Solomon / Story by James D. Solomon, Gregory Bernstein | Hudba: Mark Isham | Produkcia: Robert Redford, Brian Falk, Bill Holderman, Greg Shapiro, Robert Stone | Distribúcia: Roadside Attractions | Štúdio: American Film Company, Wildwood Enterprises | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 11,494,027 $ || ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jo takhle se buduje svobodnej stát, kde je možný žalovat i chlápka, kterými se vloupáte do garáže. Holt ani Řím nepostavili za den. McAvoy v roli ani ne tak idealistickýho, jako spíš morálně založenýho obhájce, a Robin Wright Penn coby jižanka charakteru natolik pevného, že na ní můžete dříví štípat, zafungovali jako dva magnety, který otáčejí střelku mýho diváckýho kompasu rovnou k tomu správnýmu pólu. Takhle vystavěný soudně-politický dramata zatra můžu! ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)
  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)
  • Během scény polapení a zastřelení má J. W. Booth stále svůj pověstný knír. Skutečný Booth si ale oholil tvář bezprostředně po vraždě prezidenta, aby bylo těžší ho poznat a identifikovat. (Morien)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama