Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

berusche 

všechny recenze uživatele

To, že je Redford nejen krasavec s charismatem, kterým doplňoval nejednu svou roli, je zřejmé už nějaký ten pátek. To, že je i zdatným režisérem, nikoho už asi taky nepřekvapí. A to, že dal možnost Solomonovi, aby se ukázal, taky nebyl špatný tah, poněvadž scénář se mi tuze líbil. No, uznávám, že je to hodně dáno tím, že právnické prostředí je právnické prostředí a mě hodně baví. Výběr jednoho z důležitých milníků americké historie jako námětu se tady skutečně vyplatil. I ten punc pravdivosti tady vůbec nepřekáží, ba naopak. Výkon McAvoye je zdatný a ještě zdatnější je ten mistra vedlejšáků Wilkinsona. Co je trochu na škodu je závěr, který měl být bohužel tím, co vás jakože překvapí, že to tak prostě je. Mě to nepřekvapilo a dospět do finále takovým způsobem je trochu škoda. Něco mi tam v tomhle pohledu scházelo. Jinak bych ráda dala za plný počet. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Nejsem Američan, neznám ústavu Spojených Států, a nejsem ani historik, aby mě nějak více zajímala. Abych pravdu řekl, ani jsem nevěděl, že za spiknutí a vraždu Abrahama Lincolna byla popravena i jedna žena. Takže jsem k tomuto filmu přistupoval čistě jako k historickému dramatu. A z tohoto pohledu se mi film líbil. A herecké výkony byly opravdu kvalitní. Aby také ne, když bylo obsazeno tolik známých tváří. Za mě 77% ()

Reklama

Freemind

všechny recenze uživatele

Vedle Scorseseho další schopný režisér, kterému postupující senilizace a narůstající počet dioptrií nenávratně zkorodovaly estetický vkus. Redford kdysi uměl komorní dramata ("Ordinary people") i malebné krajinky ("The Horse Whisperer") - to ještě nebyla klíčovací plátna a celá estetika obrazu stála a padala s řemeslem kameramana a střihače. Scénografii "Konspirátora" asi lepila horda mlaďochů v After Effects - celek totiž vypadá jako plochá, televizní produkce s počítačově dokreslenými budovami a komparzisty. Jo, měl bych říct něco o ději ... Škoda, že si toho moc nepamatuju, protože jsem počítal pixely. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Soudní dohra Lincolnova atentátu kde je vše dané dopředu! Obviněná žena v jejímž penzionu se atentátníci scházeli musí ve jménu lidu být popravená. Ale co pravda? A co ůstava? O zom všem pochybuje její obháice. Výborné historické soudní drama se vyznačuje precizní Redfordovou režií a vynikajícími hereckými výkony. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Jak je to těžké, když se někdo z vedení rozhodne že to tak prostě bude, ať se stane co se stane. Celkem dobrá záležitost okolo Redforda. Nicméně o soudním procesu, který byl prostě jednostrannou záležitostí a již předem rozhodnut z vrchní pozice. Pád, pád a jen pád. Rozpočet: 25,000,000 $. Celosvětový výdělek: 15,478,800 $. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)
  • Robin Wright, představitelka Mary Suratt, původně nemohla ve filmu hrát kvůli rodinným důvodům. Robert Redford ji však chtěl obsadit tak moc, že kvůli ní krátce posunul natáčení. (hellstruck)
  • James McAvoy je alegický na koně, a proto nemohl v jejich blízkosti trávit příliš dlouhou dobu. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama