Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podobný případ jako dokument Kličko. Na závodech formulí normálně nevidím příliš zajímavého, nicméně příběh Ayrtona Senny je legenda, která musí upoutat i tehdy, když ji znáte jen v hrubých rysech. A tenhle vynikající snímek ony rysy značně prohlubuje, perfektně vykresluje trochu zvláštní povahu člověka, který žil jen a jen pro vítězství, ukazuje ho ještě jako živoucí legendu... Je to bez přehánění naprostá paráda. Nejemotivnější moment nicméně nepřichází v závěru, kdy dojde k očekávané havárii, nýbrž po prvním Sennově vítězství v Brazílii, kdy i přes obrovskou bolest snad všech svalů v těle s námahou zvedá pohár, pije šampaňské... Úžasné. Ale neznamená to, že by se na konci či při jiných scénách netlačily slzy do očí nebo by setsakramentsky nemrazilo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto silného životopisného dokumentu jsem si připadal, jako kus plastelíny, kterou někdo hněte mezi prsty. Tak úžasně natočený dokumentární film jsem již velmi dlouho neviděl a musím uznat, že ač formuli 1 nesleduji nijak pravidelně, pamatuji si dobře ten poslední závod Ayrtona Senny v 94., prožíval jsem každý moment a ke konci už jsem byl jako bláto. Emoce prýštily z každého záběru, až se hrdlo svíralo. Podíváme se společně na zákulisí a intriky tohoto sportu, stejně tak jako do osobního života samotného Senny. Dokonalá pocta geniálnímu jezdci, který bojoval až do poslední chvíle. 100% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavo a pútavo natočený dokument, na ktorom oceňujem v prvom rade to, že sa okrem pôsobenia Ayrtona Sennu v kolotoči F1 venoval aj tomu, aký bol človek. Škoda len, že tu bola až príliš citeľná jednostrannosť autorov. Miestami som totiž mala pocit, že postava Alaina Prosta je priam démonizovaná. Pričom vo svete F1 takýto typ pretekára nie je nič nezvyčajné. Pragmatický teda rozumne a chladne uvažujúci pretekár, uvedomujúci si, že niekedy na víťazstvo len talent nestačí, myslím že veľa napovedá aj jeho prezývka „Profesor“. Senna bol úplne iným typom pretekára. Nesmiernym talentom obdarovaný jazdec, s obrovskou túžbou vyhrávať a niečo v živote dosiahnuť. Avšak jeho túžba po víťazstvách bola priam posadnutosťou. Moje presvedčenie o skreslenosti tohto dokumentu, potvrdzuje aj neskôr videný pôvodný trojhodinový dokument, ktorý obsahuje veľmi dôležité vyjadrenia a komentáre k jednotlivým udalostiam od Rona Denisa, Alaina Prosta a niekoľkých športových komentátorov. Prost sa dokonca v jednom článku vyjadril, že jediná vec, ktorá ho v živote mrzí, je to ako ho odprezentovali v tomto skrátenom dokumente... Preto si myslím, že v konečnom dôsledku, tak ako to väčšinou býva, je pravda zase len niekde uprostred a nie všetko (ak vôbec niečo) bolo "sprisahanie" voči Sennovi. Myslím, že mnohé postupom času pochopil a dozrel, čo potvrdzuje aj obnovenie vzťahu s Prostom, krátko pred smrťou. Pekne to vyjadril Jackie Stewart bývalí skvelý jazdec a neskôr športový novinár: „Hodnotím Prosta vyššie ako Sennu; "Profesor" bol úplnejší vodič ako Senna. Mal som veľmi rád Ayrtona ako priateľa a miloval som jeho nadšenie a jeho ducha ducha a jeho jazdu, ale byť skvelým pretekárom vyžaduje konzistenciu, a Ayrton mal príliš veľa kolízií s príliš mnohými ľuďmi. A práve toto umožnilo Michaelovi Schumacherovi stať sa najlepším jazdcom všetkých čias."“ Ja osobne na záver dodávam, že Ayrtonovi okrem toho, že to bol výborný pretekár ku cti slúži aj fakt, že nikdy nezabudol na to odkiaľ pochádzal a štedro podporoval mládež v Brazílii finančnými príspevkami. Členom poradného týmu jeho nadácie je okrem iného od roku 1995 aj Alain Prost. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neděle 1. května 2011. Dnes je tomu přesně sedmnáct let, kdy na závodním okruhu zemřel aktivní pilot formule 1. Neděle 1. května 1994 je datem, které zná každý fanoušek toho sportovního odvětví. Už to samo o sobě je významným ukazatelem, jak velikou osobností byl Ayrton Senna da Silva. Dokumentů o jeho životě, resp. spíše jeho kariéře a smrti, vznikla již spousta a většinou se od sebe nijak výrazně neodlišují. Věnují se zejména jeho soupeření s Alainem Prostem, úžasným výkonům, které podával na mokru a v neposlední řadě vlivu, který měl na brazilské spoluobčany. Kaspadiův příspěvek k tématu se schematicky od svých předchůdců nijak neodlišuje, přesto jde alespoň v některých momentech více do hloubky. Důvod je jasný, díky podpoře Sennovy rodiny a Bernie Ecclestona (vlastník komerčních práv F1) měl možnost prodrat se ohromnými archívy doposud nikdy neviděných záběrů. Pro fanoušky je tak jistě zajímavý náhled do jednání jezdců s FISA, pro nepamětníky pak určitě i osoba Jeana-Marie Balestreho. Celkově však snímek nepřináší k tématu příliš nových informací a nenabízí ani čerstvý pohled na Sennovu kariéru. Jen málokdy se nestaví k Sennovi nekriticky a spíše než hloubkovým studiem jeho kariéry a života připomíná Brazilcův pomníček, ba možná pomníček jedné nezapomenutelné etapy v historii formule 1. Není to nic překvapivého, spíše naopak. Přesto je však škoda, že autor nevyužil spousty archivních materiálů, aby ukázal i Sennovy méně známé stránky. Z filmové stránky se také nejedná o nic nového. Klasické spojení dobových záběrů s mluvícími hlavami, které je posléze či v průběhu (a někdy dost hloupě) komentují, graduje ke konci, kde Kaspadia znatelně tlačí na emoce. Všechna čest, samotná nehoda není rekonstrukcí, ale jasně a bez komentáře zachycuje situaci přesně tak jak se stala – jak jinak než z dobových materiálů. Jenže předchozí záběry jsou značně slzopudné. Senna několikrát mluví o tom, že kariéra je krátká, ale život ho čeká ještě dlouhý, polemizuje o svých plánech a říká, že ještě není čas umírat, protože je toho spousta co je ještě třeba prožít. Nedivím se, že Ron Dennis brečel. Jak už jsem uvedl, tohle není jen příběh Ayrtona Senny, ale zároveň jedné krásné etapy, na kterou se jen tak nezapomíná. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)

Reklama

Reklama