Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

Andrew_Deer 

všechny recenze uživatele

Víceméně jsem čekal, že Korra mi bude sympatičtější než Aang. Korra je divočejší a i se mi líbí, že je trošku starší než Aang v minulé sérii, myslím, že to trošku posouvá tu věkovou hranici, pro kterou je dílo určeno. Hodně se změnilo, přibylo obrovské město, znova se vychovávají airbendeři, do čehož vlítne Korra, vládkyně tří elementů ze čtyř a zároveň puberťák se svým nemotorným polárním psem. Jen se bojím, že to město možná omezí volnost, což je vidět i na současné komerčnosti avatara. Zatím vážně, včetně animace, nemám co vytknout natolik, abych musel strhnout hvězdičku. --- Edit 4.7. Strhávám hvězdičku. Ač je mně to líto, Korru mám radši než Aanga a animace je stále skvělá, musím strhnout hvězdičku za uspěchanost a "nevolnost" celého díla. Jedná se zvláště o to město. Ach jo, to z něj nemůžeme vytáhnout paty? ---- EDIT 15.3.2015: I přestože čtvrtá řada byla dost slabá, ten seriál si nezaslouží jen 4*, protože ho to stahuje na úroveň, kterou rozhodně nemá. Slabých 5*, ale 5*... ()

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavní problém Korry vidím v tom, že při nevyhnutelnému srovnávání s legendárním Last Airbenderem tahá trochu za kratší konec stébla. Přitom samostatný příběh je vysoce nadstandardní výtvor animované produkce, který dokáže skvěle fungovat v rámci avatarského světa. Má dobrý námět a nápady, velmi slušně zvládnutou akci, skvělé záporáky (to je třeba podotknout) a původnímu seriálu dělá ve většině případů (krom jednoho) čestnou poklonu. Animace s dobou pokročila a je čistší, plynulejší a dává lépe vyniknout živlobojům. Příběh se od Aanga liší v přístupu, namísto obří osudové linie Korra dávkuje čtyři relativně uzavřené řady. Děj je tedy plošší, zkratkovitější a nechává méně času na vývoj, což není vyloženě špatně, spíše to závisí na subjektivní preferenci. Oříšek jsou postavy, které jsou hlavním „kamenem úrazu“. Korra samotná začíná jako zajímavá, slibná protagonistka, kterou jsem si oblíbil. Problémem je, že časem se zhoršuje, a není sama. Mako po první řadě ztratí pointu a stane se nepotřebným otloukánkem. Asami, už z principu nudné postavě, jsou neustále podsouvány druhořadé zápletky, aby se udržela v příběhu, a nakonec je degradována na LGBT milostný objekt. Bolin jediný má uspokojivý vývoj, kdy charakterově i živelně dospěje a shodí roli jednoduchého vtipálka. Krom zahozených arců postav Koře podráží nohy i kvalitativní výkyvy, tj. průměrná druhá a vyloženě nepovedená čtvrtá řada. Ta první a třetí jsou fajn oddechovým dobrodružstvím, které perfektně vyváží humor a osudovost. Pořád si nicméně stojím za tím, že veškeré výtky trochu neférově pramení ze srovnávání s Aangem. Korra samotná je velmi dobrý seriál a rozhodně stojí za váš čas - 90% ()

Reklama

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"When we hit our lowest point, we are open to the greatest change." _____________ Najpôsobivejší animovaný seriál, aký som kedy videl... The Last Airbender je bezpochyby unikátom svojho žánru, ale Legenda Korry je ešte o kus emocionálnejšia, dychberúcejšia, dospelejšia, temnejšia, komplexnejšia (hlavne, čo sa vývoja postáv a ich vzťahov týka, to je čistá dokonalosť!!!), prepracovanejšia (tie choreografie v bitkách sú šialené!!!), s lepšou nadväznosťou epizód a v podstate ju mám ako celok ešte o niečo radšej... Okrem toho má tak silné finálne vyvrcholenie, že som sa z toho doslova roztopil blahom (toto sa mi za celý život stalo pri filme alebo seriáli asi iba trikrát!)... Neskutočne som si užíval každú jednu minútu strávenú v tomto svete (podobne ako v Aangovi), to, akým spôsobom je spracovaná Korrina cesta k nadobudnutiu Avatarských schopností a to, ako náročne je zobrazená mi miestami doslova vyrážalo dych a niekoľkokrát sa mi stalo aj to, že som ešte pár minút po dopozeraní danej epizódy nevedel vysloviť ani hlásku, pretože som úplne stratil slová... Nebyť slabšej druhej série, tak by som sa nebál povedať, že sa jedná o najlepší animovaný počin, aký som kedy videl. Legenda Korry sa ihneď stala jednou z mojich najväčších srdcoviek a bez váhania by som si ju pozrel znovu! Aj napriek pár slabším častiam a drobným chybičkám si to ako celok nemôžem vynachváliť... Fakt nemám slov, aj po necelých dvoch týždňoch od dopozerania mám stále pred očami Korrino znovunadobudnutie schopností, monumentálnu bitku so Zaheerom alebo finálny boj s Kuvirou! Nepochybne jeden z najlepších príbehov, aké kedy vznikli (robí mi obrovskú radosť, že existujú ešte aj oficiálne komiksy!) a zároveň obrovská emocionálna bomba o znovuzrodení ľudskej duše a vôli za každú cenu bojovať a nevzdávať sa... Jedným slovom dokonalosť! ___ PS: Táto skladba ma pri každom počutí dokáže vystreliť do stratosféry! _____________ "Let's go on a vacation, just the two of us. Anywhere you want." ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Korra v sobě nemá hravost, dětský nadhled a kouzlo předčasného dospívání pod tíhou okolností jako její předchůdce Aang. Hrdinové jsou zde starší, zodpovědnější a témata hlubší a temnější. Hlavním námětem je hledání lidské identity v životě, lásce a ve světě samotném. Tvůrci se očividně nebojí výzev a prostřednictvím chytlavého a propracovaného světa, jehož základy pomáhal Aang budovat, poznáváme špinavé ulice velkoměsta uprostřed sociálních bouří, politických převratů a revolucí. Kouzlo prvního (Aang) je možný pryč, ale Korra si dokáže razit světem svou vlastní cestu a nezapomíná při tom, že základem dobrého seriálu jsou postavy a příběh. Seriál, který má co říci a navzdory tomu, že je animovaný, je lepší než podstatná část hrané produkce. 1. Série: 90%, 2. Série: 80%, 3. Série: 80%, 4. Série: 80%. Nejoblíbenější postavy: Tenzin, Asami ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Hodnocení nelhalo a Korra je opravdu viditelně slabší než Aangův příběh, za mě to není nějak drasticky horší, ale chápu všechny, které seriál naštval a považují ho za dost špatné dílo. Každá série má svoje klady a zápory, někdy je záporák povedený a někdy je hrozný bez pořádné motivace či je naprosto generický. Všechny série mají jeden výrazný problém společný a tím je... Korra! Hlavní hrdinka je totiž hrozná a štvala mě od prvního do posledního dílu a všechny linky, které s ní přímo nesouvisely patří k těm nejlepším v seriálu. Avatarka je totiž ten typ postavy, který má diváka štvát a pobavit, když se mu stane něco špatného, ale tady je to z nějakého důvodu hlavní postava a to je dost problém. I když se autoři ve čtvrté sérii snaží naznačit nějaký vývoj, realita je taková, že princ Wu projde ve čtvrté sérii větším vývojem než Korra za čtyři série a to je dost problém. Vedlejší postavy jsou na tom o něco lépe, ale platí, že čím blíže mají k původnímu avatar teamu, tím lépe jsou napsané a baví. Tenzinova rodinka tomu každopádně kraluje bez větší konkurence. Líbilo se mi, jak se svět posunul za 70 let, jak se rozšířila mytologie i jak se pomrkávalo na původní seriál. Volba každé série jakožto jakž takž samostatného díla je po čtyřech sériích za mě dost nešťastná, protože kvalita kvůli tomu dost hapruje a množství záporáků, kteří chtějí zničit svět, je za 18 měsíců fakt absurdní. Je také dost vidět, že se zápletky jednotlivých sérii vymýšlely za pochodu a nebylo to promyšlené jako u původního seriálu. Přes všechny má výtky seriál doporučím, když člověk bude čekat, že je to něco trochu jiného a že je to ve všech ohledech horší než původní seriál, tak si to bez problému užije a třeba ho to i trochu nadchne. Za mě nakonec spokojenost. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Jméno prvního avatara, Wana, má původ v čínštině, kde označuje 10 000 let, což je shodou okolností i doba, po které se ve světě avatara vyskytuje harmonická konvergence, kterou právě Wan zažil. Jde také o slovní hříčku, jelikož v angličtině zní jméno prvního avatara „Wan“ nápadně podobně jako „one“. (Azurovydrak)
  • V čase 5:00 si můžeme ve scéně, kdy Toph ukazuje na Yakona, všimnout, že má na ruce 6 prstů. (Azurovydrak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno