Reklama

Reklama

Lajka

  • angličtina Laika (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nelehký je život fenky Lajky na periférii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Ledkodlaq odpad!

všechny recenze uživatele

To, že někdo něco vytváří řadu let, zdaleka není zárukou kvality. Velmi fandím české produkci, nicméně časem víc a víc propadám skepsi, Lajka je takovým ideálním případem proč. Vcelku zajímavé fimfárovské zpracování totálně odepsal scénář. Přinutil jsem se dokoukat do konce, proto se upřímně divím tak vysokému hodnocení a humbuku kolem filmu. Vzhledem k částce, která padla za tvorbu filmu mám vážné podezření, že v tom někdo jen utopil dotace a takhle se snažil cenu odůvodnit. Tamten kamarád má studio a vydělal na tom, druhý kamarád má zvukařskou dílnu a taky neměl na složenky.. Atd.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav na neotřelý český filmový projekt, který se úplně odlišuje nejen od současné domácí tvorby, ale patrně i od tradičních populárních animovaných filmů. Jenomže Lajka nechtěným způsobem dokazuje, že něco odlišného a nekonvenčního ještě nemusí automaticky znamenat i vynikající. První polovina filmu se mi (až na pár drobností, které klidně pominu) dost líbila a oživlé plyšáky mi v rámci animovaného filmu vůbec nevadily, pejsci byli skutečně roztomilí. Pasáž, kdy Lajku s výrazem znuděného otrávení vozili v rámci zkoušky před letem do vesmíru na jakýchsi kolotočových atrakcích, mě tak zvláštním způsobem děsila, že mě zároveň pohltila a moderní pohádka s cestou emancipované, ironicky uštěpačné bílé fenky do vesmíru mě začala bavit. Ovšem jen do té chvíle, než jsme se přesunuli na jakousi podivnou vegetariánskou planetu bez lidí a děj se od bílých pejsků přesunul směrem k zdejším podivným obyvatelům. Svými bizardnostmi, jímž neustále vévodí jakýsi otravný žlutý mimozemšťan s věčně natvrdlým penisem, to dokonce přesahuje úroveň Slíbené princezny, kterou jsem dosud považoval v jistém ohledu za nepřekonatelnou záležitost. Vrcholnou korunu tomu nasazují zcela otřesné dunící písně, které z toho mají vytvářet muzikál. Každou chvíli mi to směrem k závěru připadalo pořád šílenější a ve výsledku z toho vzešla více méně jen trapně nepovedená vegánská agitka. Jak jsem si ještě v polovině myslel, že dám vysoké hodnocení a pochválím tvůrce za vtipný satirický film s kritkou lidstva, plus také s hravou parodií na skutečné astronomické události minulého století, tak na konci mi i ty 2* přijdou pomalu přehnané. Byť výraznou tvůrčí snahu oceňuji, stejně jako velmi povedenou část do příchodu na tu šílenou planetu. [45%] ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Počátečních asi 20 minut, které se odehrávaly na planetě Zemi byly naprosto boží. Jakmile se ale Lajka dostala do vesmíru a ztroskotala na neznámé planetě, kde se to hemžilo všemožnými bizarními tvory, tak to celé šlo do kopru. Došlo i na zpívání a musím říct, že otřesnější písničky jsem dlouho neslyšel. Ztroskotali tam i Rus a Američan a posléze začali všechny tvory na planetě terorizovat, aby ukázali, kdo jsou pány tvorstva. Otravnější postavy jsem v loutkovém filmu neviděl a snímek bohužel sklouznul do strašlivé nudy. Je to škoda, protože mám Aurela Klimta rád a když si vzpomenu na Franty Nebojsi z Fimfára, musím zatlačit slzu. ()

Jaro.Krafcik odpad!

všechny recenze uživatele

Dal som 20 minút potom pauza, a takto to nasledovalo niekoľkokrát. Ani vizuálne ani príbehovo nič moc. Tie spievajúce scény otras. Ale ja som muzikály nikdy nejako nemusel. Jeden z najslabších animovaných filmov, dokonca český, o psovi, ktorý letel do vesmíru. Lajka bola náročná záležitosť a divím sa že som to nedopozeral. Možno ak by to nebolo také hlúpe, ani pre deti ani pre dospelého. Presne tieto komentáre film vystihli. Pre koho je tento film? Dufám že už takýto skvost tak skoro neuvidím. Ako by povedal jeden zdejší expert , nemôžem snímku udeliť nič iné ako odpad... ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Celý čas som dúfal že to vzniklo v ťažkých socialistických rokoch minulého storočia. Po informácií že to vzniklo v roku 2017 ma skoro prekotilo na stoličke. Odporné ľudské ksychty, príšerná animácia, hnusné piesne a hlásanie sovietskej propagandy sála z každej scénky.... Nakoľko sa o to nemôžem ani nostalgicky oprieť lebo ide v podstate o novinu, chce sa mi z toho grcať. 10% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrčí tým při výrobě použil mnoho animačních technik včetně nákladné 3D a komponování velkých exteriérů. Tvůrci také použili např. novou technologií využití zařízení motion control pro pohyby kamery a snímání. [Zdroj: Česká televize] (ČSFD)
  • Na samotné výrobě filmu v ateliéru se podílel komorní štáb pouze pěti lidí (celý film animovali pouze tři animátoři), zatímco na postprodukci se podílely desítky až stovky odborníků z pražského studia UPP. (Zdroj: Anifilm)
  • Celý jeden rok trvalo tvůrcům převést film i do 3D. (Lyret)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama