Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tato povídka tvoří s další povídkou "Kdyby ty muziky nebyly" jeden samostatný film Konkurs. Podstatnou část filmu KONKURS složeného ze dvou filmových fejetonů tvoří právě samotný Konkurs, film složený z autentických dokumentárních záběrů z pěveckého konkursu i ze zákulisí divadla Semafor v Praze. Jednoduchou dějovou osnovou jsou příběhy dvou dívek, které se konkursu zúčastnily. Tato povídka byla natočena v autentických prostorách divadla Semafor na 16 mm film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to milé, ale prakticky o ničem. Člověk se dnes musí smát když vidí na konkurzech Superstar leckdy vnučky těch dívek, které se tehdy v krátkých sukýnkách s načesanými loknali snažily okouzlit Suchého a Šlitra. :-). Také ony se těší, bojí, češou a koukají jak dopadly ostatní. Pro mne ej to takový příjemný otisk té doby šedesátých let. * * * ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Taková verze Superstar (nebo jiných talentových soutěží) před Superstar, s dost zajímavým závěrem. Určitě mě to zaujalo, včetně některých vystoupení (ať už byly dobré nebo naopak špatné), ale zároveň nemůžu říct, že nějak hodně. Spíš jen bylo zajímavé to vidět, než abych z toho měl nějaký větší zážitek. Ve výsledku je pro mě samotný Konkurs (protože s ním "spojená" povídka Kdyby ty muziky nebyly mě vůbec nezaujala) příjemný film a jsem rád, že jsem ho viděl, ale pořád je to za mě jen lepší průměr, který dost zachraňuje dobrý a do jisté míry nadčasový námět. Silné 3* ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestli se nepletu, samotný konkurz byl fake, šlo jen o dohodu divadla Semafor s Formanem na tomto experimentu. Léta před Česko hledá SuperStar dokument ze zákulisí podobných konkurzů, včetně smýšlení mladých, kteří se sem hlásí a zkoušejí štěstí. Oproti dnešku se nic nezměnilo a jakýkoliv díl z náborových kol výše zmíněné současné soutěže má v podstatě stejnou výpověď, jako tehdy ta Formanova. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Výchozí myšlenka - ukázat pospolu slasti a strasti mizejícího a nastupujícího hudebního stylu - je bohužel rozmělněna celovečerním formátem. Základní metafora filmu - hudba jako závod, jako sport vyžadující tvrdou přípravu, a v pozadí toho všeho touha přitáhnout na sebe pozornost druhého pohlaví a hřát se ve vlnách obdivu - je hlavně v první povídce přítomna vrchovatě a brzdí celý film. Kdyby ty muziky nebyly je za čtyři hvězdičky, protože ukazuje prorůstání proletářského byrokratického jazyka do privátní sféry (některé státy by nám tu dechovku zrušily, ale my to neuděláme, to musejí udělat voni) a do maloměstského života (šroubovaný zahajovací projev). Konkurz je za dvě hvězdičky, protože sice zachycuje fenomén Semafor, ale nikterak ho neanalyzuje, a dokonce pracuje na vytváření mýtu self-made singer (z hvězdné pěchoty se vynořily Věra, Hana, Pavlína, Yvonne - takže všichni talentovaní mají šanci). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ve spojení "Kdyby ty muziky nebyly" a "Konkurs" vychází "Konkurs" přece jen o něco lépe, je zábavnější a takový nějak celkově bezprostřednější, i když je vidět, že některé scény rozhodně nejsou improvizované. Možná žádné. Z celého filmu ale čiší krásná lehkost a půvab hudby, která se zde prezentuje, stejně jako schopností pánů Suchého a Šlitra. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (12)

  • Barrandov poskytol režisérovi k natáčaniu iba filmový materiál, dodávku, pár lámp, jedného osvetľovača a strihača, ktorí pracovali zadarmo a nadčas. (Raccoon.city)
  • Věra Křesadlová zaujala Jiřího Suchého s Jiřím Šlitrem natolik, že ji skutečně do souboru přijali a nakonec v něm zůstala dvacet šest let. (JoranProvenzano)
  • Věru Křesadlovou pozval na natáčení filmu po návštěvě koncertu její kapely Crystal sám režisér Miloš Forman, se kterým nakonec byli třicet pět let manželé. (JoranProvenzano)

Související novinky

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama