Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (850)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Filmová pocta pro jednoho komika, který byl do téhle doby pro mě prakticky neznámý. Andy Kaufman mistr v manipulování obecenstva dokázal vyvolat smích, radost a v zápětí smutek či šílenou nenávist. Jen mě mrzí, že snímek nemohl být delší, protože se nám ukáže krátký úryvek z dětství a další scéna je, že už vystupuje před lidmi a to mezi tím nebylo vysvětleno jako důvod jeho změny hlasu či jeho rozdvojená osobnost. Jo a k Jimovi Carreymu,kdybych měla čím,tak před ním smekám... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je nejčastěji považován za filozofa, sociologa, kulturního diagnostika, teoretického anarchistu či představitele tzv. katastrofického filozofického diskurzu a jeho zřejmá láska k nezařaditelným, komplikovaným jedincům (Amadeus, Vlasy, Přelet) je opojnější o to více, oč častěji je na rozdíl od prostomyslných bambulů v čele s Forrestem Gumpem nebo Amélií z Montmartru dovede k tragédii. Forman ke svým neschůdným postavám pociťuje sympatie, ale nikdy jim nezapomene přiložit brokovnici k hlavě. A zřídkakdy nevystřelí. S tímhle souvisí druhá věc: Forman si často vybírá takové scénáře, abyste nemohli zkoumat jeho styl. Respektive každá jeho scéna nese nějaké drama, zkušenost, podstatu, a nikdy není do počtu. Tím pádem je obtížné vnímat Formanův rukopis, a když se tudíž řekne Forman, každý si vybaví určitá témata než formální vzorce a matrice. ____ Koncept filmu vychází ze zajímavé tenze mezi diváky uvnitř filmu (publikum Andyho výstupů) a diváky vně filmu (meta-publikum Andyho výstupů, tj. já nebo vy). Někdy jsou pocity obou skupin vzájemné, jindy v protikladu. Řečeno terminologií Rottentomatoes, je-li představení obzvláště špatné, projeví se to vrhem rajčat, vzdor spokojenosti meta-publika (nadto kdo z nás si s sebou bere k filmům rajčata). ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já blázen tenhle film asi rok odkládal, protože jsem se místo toho, abych věřil Formanovi, zalekl nepříliš lákavé dvojice Carrey a DeVito a námětu o komikovi, kterého neznám. Ale tak co, vždycky je příjemné být překvapen a nadšen filmem, od kterého byste to v životě nečekali. Vtipná a dojemná pecka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Udelat film o skutecne postave je vzdycky tezke, protoze at chcete nebo ne, tak se film neubrani srovnavani s tim, jak to bylo doopravdy. Co se tohohle tyce, tak srovnavat nemuzu, jmeno Andyho Kaufmana mi sice neco rika, ale o jeho zivote vubec nic nevim. Nicmene Jim Carrey ukazal, ze je opravdu vybornej herec i bez svejch xichtu a i kdyz se jedna o komedialni roli, rozhodne to nebyla klasicka Carreyovska komika. Ostatni herci jsou taky perfektni, ale Carrey je vsechny se svou energii daleko previsuje. I kdyz je tohle krapet slabsi Formanuv film a neni to na cistejch 5*, tak je dam, protoze se jedna opravdu o originalni komedii/drama s docela smutnym koncem, kterej tu nepusobi nijak nucene, protoze je v podstate veselej. Dojemnej film. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Sám režisér Miloš Forman skutečného Andyho Kaufmana jednou doopravdy viděl naživo. Vyprávěl o tom Bohdanu Slámovi: "V Los Angeles je klub, kam mohl vždycky v úterý přijít kdokoli z ulice a pokusit se rozesmát obecenstvo. Nikdo nevěděl dopředu, kdo přijde. Jednoho dne mě tam kdosi vytáhl. Tehdy takový kluk řekl, že nám přečte knížku, která je o tom a tom, a celou tu knížku detailně převyprávěl. Říkali jsme si, proboha, ten člověk si snad myslí, že se mu budeme smát? A kamaráde, za deset minut jsem řval smíchy pod stolem a nevěděl proč. Nevěděl jsem, proč se směju, jestli se mu vysmívám, nebo se směju trapnosti, nebo se směju z radosti, nechápal jsem to. Ale smál jsem se a nemohl přestat." (NIRO)
  • Známá překladatelka a tlumočnice Dana Hábová při práci na titulcích vedla menší spor s Milošem Formanem. Hábová vysvětlila: "Ve scéně, kdy hrdinovi slibují, že za účinkování v sitcomu dostane svůj vlastní pořad a v něm se pak může "na všechny vy...", zazní ono anglické, dnes už obecně známé 'fuck' s takovou silou, že bych prostě neobstála, kdybych je přeložila podle Formanova návrhu ´pak si dělej, co chceš´." (shimik77)

Reklama

Reklama