Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....tie tri obrazy v jednom na TV obrazovke  z možného napínavého príbehu robili z filmu nejakú videoklipovú skladačku....o detektivku-krimi sa nejedná - možno psychodráma....scenár plochý....pomalé-nudné to Beštia z Majora Zemana  proti tomuto bol akčný príbeh....takže Štb za všetkým-ok, ale ak bola tak všemocná čomu som náchylný veriť tak prečo tá pani doktorka bola tak blbá a tajila v 50-tych rokoch list z Nemecka čo určite neušlo nielen okoliu ,ale hlavne tej všemocnej Štb - tak čo bola tá MUDr. ozaj taká krava,že im klamala to očí  ??! ......nečakal som moc, ale nedostal ani to málo. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Krásku a netvora 1950" vidím jako průměrný televizní thriller ozvláštněný pochmurnou dobovou atmosférou - nic víc, nic míň. Jak tu zaznívá v řadě komentářů, dělený obraz u "Krásky..." působí většinou opravdu samoúčelně (na rozdíl od tohoto http://www.csfd.cz/film/2736-bostonsky-pripad/ filmu, kde danou techniku úspěšně použil Richard Fleischer dávno před seriálem "24 hodin). Ještě poznámka k známému případu Huberta Pilčíka, který se stal Sivokovým předobrazem. Tento sériový vrah žil (a v jejím bezprostředním okolí vraždil) v obci Zruč - Senec, pouhých několik kilometrů severně od Plzně - a tedy v oblasti na hony vzdálené státní hranici. Jeho oběti musely být patrně psychicky úplně na dně a naprosto dezorientované, jestliže věřily tomu, že se z Pilčíkovy usedlosti dostanou pěším pochodem do Německa... ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Je to zbytečně protahovaná nuda. Tento příběh podle pravdivé události byl zfilmován minimálně dvakrát. V TV inscenaci Měsíc s dýmkou podle Hany Proškové a v dílu 30. případů praporčíka Zemana v dílu Bestie který je mnohem lepší než tento film.. Případ byl zdokumentován v policejním muzeu v Praze a nesl ještě děsivější reálie než jsou v příbězích... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět ač trošku připomínající o tři roky starší Swingtime. S příchodem Tomáše Töpfera na scénu je zaděláno na napínavý psychothriller, který zvláště v některých scénách odehrávajících se v chalupě nezapře, že jeho tvůrcem je Jiří Svoboda. Dokonce se mi v jednu chvíli vybavila scéna z jeho legendárního Zániku samoty Berhof. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Pilčíkův případ mě svým způsobem fascinuje už poměrně dlouhou dobu. Nebýt námětu, možná bych tedy o tento film ani nezavadil. Jsem ale velmi mile překvapen a to zejména po scénáristické a herecké stránce. Především Klára Issová je vážně výborná. Stačí jen, aby nasadila ten svůj uhrančivý pohled a už jí člověk věří první poslední. Co se týče toho téměř všemi zmiňovaného experimentování s obrazem, přišlo mi trochu prvoplánové a samoúčelné. Dovysvětlující titulky na konci bych pak úplně vystříhl. Jestli něco ve filmech nesnáším (a to hlavně v českých), pak tohle. Výjimkou samozřejmě je, když se příběh striktně drží skutečných událostí i postav. Škoda také toho místy až příliš laciného televizního looku, který sálá dojmem "předem prohraného boje, tak proč se snažit". ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Najdrastickejšou skutočnosťou, ktorú si netrúfli zobraziť tvorcovia ani jedného z televíznych spracovaní vrahovho vyčíňania, bolo väznenie dvanásťročnej netere zavraždenej Renáty Balleyovej. Tú Pilčík niekoľko mesiacov v tajnom úkryte mučil a zneužíval. Zachovala sa aj polstrovaná debna, ktorú jej nasadzovali na hlavu. (Raccoon.city)
  • Příběh podle pravdivé události byl zfilmován již dvakrát před tímto dílem a totiž ve filmu Měsíc s dýmkou (1966) a jako 6. epizoda v seriálu 30 případu majora Zemana (od r. 1974) s názvem "Bestie". V policejním muzeu v Praze byl případ zdokumentován a je tak veřejnosti umožněno jeho zhédnutí. (sator)
  • Film vyšel na DVD jako příloha knihy Schůzky se stíny Jiřího Svobody v rámci Edice Finále. (NinadeL)

Reklama

Reklama